Popboks - Miroslav Tadić: Balkanska muzika beleži veliki procvat u Americi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 17.05.2012. 17:11

Miroslav Tadić: Balkanska muzika beleži veliki procvat u Americi

Braća Teofilović, Ratko i Radiša, i gitarista Miroslav Tadić koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Los Anđelesa gde živi već duže vreme, održali su danas u galeriji Ozon u Beogradu promociju zajedničkog CD-a Vidarica (Helicom Publishing, Pančevo), a kolege, novinari i prijatelji su mogli i uživo da čuju nekoliko kompozicija.

Braća Teofilović, Ratko i Radiša, i gitarista Miroslav Tadić koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Los Anđelesa gde živi već duže vreme, održali su danas u galeriji Ozon u Beogradu promociju zajedničkog CD-a Vidarica (Helicom Publishing, Pančevo), a kolege, novinari i prijatelji su mogli i uživo da čuju nekoliko kompozicija.
Album je snimljen 29. i 30. marta prošle godine u LA-u a od 14 tradicionalnih pesama (uža Srbija, Kosovo, Dalmacija, Makedonija, Bosna) u rasponu od arhaičnih do varoških, čak 11 je odsvirano samo jednom pa se, kako kaže Tadić, stiče utisak kao da slušalac prisustvuje koncertu. Pored srpskog, Vidarica ima i američkog izdavača Nine Winds Records, Croatia Records je distributer za Hrvatsku, Sloveniju i BiH a album se može nabaviti i preko iTunes, Amazona i drugih većih online mreža. Prodajna mesta u Beogradu su Jugoton u Nušićevoj, TC Ušće i knjižare Vulkan. Zajednička želja je bila da omot diska ne bude preobiman ali se zato sve informacije, uključujući i brojne tehničke detalje, tekstove na srpskom i engleskom i zanimljivosti kao, na primer, o više značenja naslovne reči, mogu videti na sajtu izdanja
Teofilovići su podsetili da koreni ove saradnje datiraju još iz '99. kada su bili specijalni gosti na beogradskoj promociji diska Kruševo koji je Tadić snimio sa Vlatkom Stefanovskim. Prvi zajednički nastup su imali na Guitar Art Festu 2007. u zemunskom Madlenianumu, usledili su koncerti u Nišu i Podgorici i u tom periodu je počela da se rađa ideja o snimanju albuma. 
„Trudili smo se da iz njihovih glasova i moje gitare izvučemo maksimum, mislim da smo u tome uspeli. Balkanska muzika beleži veliki procvat u Americi i, generalno, u celom svetu, kao ranije indijanska, kubanska, brazilska... Ovaj album nije namenjen samo ljudima iz regiona, nadam se da će u njemu uživati i oni koji nisu vezani za naše prostore jer je muzika univerzalna. Portugalski jezik, recimo, nije prepreka da uživate u brazilskoj muzici a naš ima ritam, melodičnost, privlačan je i onima koji ga ne znaju“, istakao je na konferenciji Tadić skromno priznavši da je tačno da je rektor univerziteta u LA-u na kome predaje tražio od njega čak 40 diskova Vidarice kao pravi primer za izučavanje tradicionalne muzike. 
Braći Teofilović, jedinstvenim izvođačima drevne srpske i balkanske muzike, Vidarica je četvrti album, prvi u saradnji sa još nekim umetnikom. 
„Ova avantura potekla je iz potrage za osobenim, jedinstvenim zvukom, kroz pesme koje u sebi nose duboka osećanja i odjeke daleke prošlosti, ali su obučene u novo ruho, satkano od naših individualnih stilova. Nadamo se da će slušanje ritma, melodija, poezije i specifičnog senzibiliteta pesama sa Vidarice ljudima otvoriti nove prostore i dimenzije uživanja i emocija, kao što se i nama samima dogodilo jer su sve ove pesme odnos ljudi prema ljubavi“, zajednički su poručili Ratko i Radiša. 
Biranim rečima o umetnicima je govorio novinar, publicista i, odnedavno, njihov kolega muzičar Ivan Ivačković, a Miroslav Tadić je, po završetku konferencije, za Popboks najavio dalje planove kad je u pitanju rad sa Vlatkom Stefanovskim potvrđujući nedavne najave starog saradnika: „Sada je malo zatišje zbog Vidarice i njegovih Kings Of Strings, ali nastavljamo zajedno. Imaćemo nekoliko interesantnih koncerata u januaru 2013. sa renomiranim simfonijskim orkestrima: Lajpciški, Monte Karlo i Londonski, a biće tu i naš stari saradnik, Bugarin Teodosil Spasov pa ćemo neke numere izvoditi isključivo kao trio“. 
Koncertna promocija Vidarice
Kako i koliko god možemo. Pošto ću početkom naredne godine zbog pomenutih nastupa biti u Evropi, možda tada napravimo nešto pa onda na proleće, a udarno vreme će biti kada ponovo dođem ovde, leta 2013“, najavio je jedan od najpriznatijih i najpoznatijih srpskih muzičara u svetu, Miroslav Tadić. 
 
Milan Ćunković


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.