Popboks - ELEKTRA - Rob Bowman - Crvenilo stida [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.02.2006. 00:00

ELEKTRA - Rob Bowman

Crvenilo stida

Jennifer Garner je akciona zvijezda kojoj bi trebalo prijati da skače naokolo u crvenom kostimu spašavajući nedužne i nevine. Ipak, nakon gledanja filma najviše se crveni lice gledaoca, to crvenilo dostiže gotovo jednaku jarku nijansu Elektrinog kostima. Možda zbog stida, a možda od uzrujanosti zbog upropaštenog vremena utrošenog na ovaj paketić dosade

Alan Pejković

Ocena:
4
4/10


Scenario: Zak Penn, Stu Zicherman i Raven Metzner uz pomoć Mark Stevena Johnsona i Frank Millera koji su radili na prenosu strip karaktera na platno.
Uloge: Jennifer Garner, Goran Višnjić, Will Yun Lee, TerenceStamp
Žanr: Akcioni/Fantasy
Trajanje:93 minuta
Proizvodnja: 20th Century Fox / Continental, SAD, 2005.
Web: www.elektramovie.com



ELEKTRA - Rob Bowman
Elektra, koju smo već sreli u Daredevilu kojeg svakodnevno pokušavamo zaboraviti ili bar potisnuti u tamno područje podsvijesti, još je jedan u nizu stalno nadirućih ekranizacija stripova sa superherojima u glavnim ulogama. Bez obzira da li se radi o adaptacijama Marvelovih ili DC stripova, kvalitet ovih filmskih ostvarenja vrlo rijetko doseže kvalitet originalnog stripa. Holivudski lovci na novac su nepogriješivim njuhom otkrili jedan žanr, koji i pored toga što su filmovi koji mu pripadaju prilično loši, s lakoćom uzima džeparac dječacima čije hormonske bure tek startaju ili kojima beznađe lične egzistencije nije u stanju pružiti neke realističnije junake za proces poistovjećivanja i sazrijevanja. Nakon očaja koji smo morali preživjeti u Catwoman gdje je Hale Berry tek poskakivala naokolo u seksepilnom kostimu i povremeno pokazivala kandže, što nimalo ne opravdava pravljenje istog filma, ovdje se susrećemo sa novom super djevojkom, Elektrom koja vlada borilačkim vještinama i ima određenu sposobnost da predvidi šta će se desiti.
ELEKTRA - Rob Bowman
Elektra je plaćeni ubica najvišeg kalibra i kao takva ona funkcioniše prilično bezlično. Njen karakter nije zanimljiv i ne izaziva ni trunku interesovanja u gledaocu. U filmu uopće nema dramatične dubine i samim tim sav projekat se vrlo brzo pretvara u laku zabavu koja vrlo često nije ni zabava. To je šteta iz više razloga. Najbitniji razlog je da su Elektrini stripovi poput filozofskih djela, prepuni pitanja o životu i smrti, o stvarnosti i mašti, o identitetu. Taj dio je gotovo potpuno izbačen nauštrb obilnog pokazivanja crvenog kostima glavne junakinje i njenog privlačnog tijela koje opet vrletno poskakuje u njemu. Naravno, filmove o superherojima moramo uzeti zaozbiljno, kao jedan poseban žanr u kojem nema mjesta a ni potrebe za puno realizma. Zato i nije problem to što Elektra povremeno pravi trostruki salto bez mrvice znoja na čelu. Problem je daleko više što na licu Jennifer Garner nije moguće očitati bilo kakvu emociju tako da njena gluma ima krajnje ograničen repertoar i mimiku. Pretpostavljam da je to trebalo sugerisati njenu zatvorenost i ranjivost ali se ovaj stilski potez nikako ne uklapa u bilo kakvu harmoničnu kooperaciju sa Goranom Višnjićem, koji uglavnom zrači toplinom i uvjerljivošću. Naravno, Višnjiću bi bilo bolje da se drži Hitne službe i projekata tipa Duga mračna noć koji mu pružaju daleko veće glumačke izazove. No, čovjeku je sigurno trebalo novca pa je pristao na malo blamaže.
ELEKTRA - Rob Bowman
Dijalozi su u toku čitavog filma na granici patetike i teško je vjerovati da je neko uopće nešto radio na njima. Sva Elektrina mudrost je banalizirana i klišeizirana tako da svaka riječ predstavlja odu dosadi i suhoparnosti. Ono što je zapravo najzanimljivije u filmu su bad guys koji su svi odreda prilično opasni i intrigirajući a posebno treba izdvojiti čovjeka tetovažu iz kojeg izlaze životinje tetovirane na njegovom tijelu koje on kontroliše. Da čovjek poželi da je film zapravo njegova a da je Elektra samo sporedna figura.
ELEKTRA - Rob Bowman


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi