Popboks - Mebijusov dan u Beogradu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Najave · 19.03.2013. 12:03

Mebijusov dan u Beogradu

U okviru izložbe „Nastavlja se... – tri generacije savremenog srpskog stripa“ u četvrtak, 21. marta, u periodu od 13-19h u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihajlova 31) će biti organizivan „Mebijusov dan“.

Najpoznatiji srpski strip autori će, godinu dana posle njegove smrti, uživo tokom manifestacije crtati u čast Žan Žiroa - Mebijusa, jednog od najvećih strip umetnika svih vremena.Istovremeno, u istom prostoru će biti organizovan i mini-sajam domaćih strip izdavača.

Francuski strip umetnik Žan Žiro (Jean Giraud, 1938-2012) je slavu stekao kao crtač 29 epizoda izuzetno popularnog vestern serijala Bluberi (1965-2005). Od 70-ih je bio predvodnik novog, umetničkog pristupa u francuskom i svetskom stripu pod pseudonimom Mebijus (Moebius), crtajući uglavnom kultne naučnofantastične stripove od kojih je najpoznatiji serijal Inkal sa scenaristom Alehandrom Žodorovskim (Alejandro Jodorowsky) a takođe je zaslužan za veliki uspeh strip časopisa Métal Hurlant (Heavy Metal u SAD) i sarađivao je na brojnim poznatim filmovima (od Trona 1982. do Petog elementa 1997).

Radovi ovog umetnika su imali izuzetno veliki uticaj i na srpske strip autore, a naš crtač Zoran Janjetov je imao čast da nastavi njegov rad na Inkalu.

Više informacija možete pronaći OVDE.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.