Popboks - Srđan Dragojević predsednik Žirija Festivala evropskog filma Palić [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 03.07.2013. 14:58

Srđan Dragojević predsednik Žirija Festivala evropskog filma Palić

Predsednik petočlanog Žirija jubilarnog dvadesetog Festivala evropskog filma Palić biće srpski reditelj Srđan Dragojević.

Pored njega u Žiriju će biti još i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, a biće dodeljena i “Specijalna nagrada žirija”.

"Biću iskren, uvek kada sam u festivalskom žiriju imam identičan osećaj nelagode. Nelagode, jer ne verujem u takmičarski karakter umetnosti. Kako, do đavola, izvagati toliko različitih glasova, vizija, pogleda na svet? Dobro, shvatam da je takmičarski duh, na žalost, teško savladiva odlika naše vrste. Ali, kad sam već tu, kada učestvujem a ne takmičim se, trudim se da i ostalim članovima žirija skrenem pažnju da, zapravo, pobednika i poraženih nema, i da svi zajedno prisustvujemo trijumfu sedme umetnosti", rekao je Srđan Dragojević.

Međunarodni žiri kritike činiće Carmen Gray (filmska kritičarka i urednica magazina „Dazed & Confused” iz Engleske), Irena Bilić (filmska kritičarka i direktorka festivala L'Europe autour de l'Europe iz Francuske) i Kristina Đuković (filmska kritičarka Popboksa). Međunarodni žiri kritike će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“.

Festival će otvoriti ostvarenje “Kongres” Arija Folmana - veoma zanimljiv spoj animacije i igranog filma za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl. Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa “Paralele i sudari” biće “Hoću i ja”, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alexeya Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt. Domaća premijera u okviru ovog programa biće “Odumiranje” Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji. Biće prikazan i film ukrajinske rediteljke Darie Onyshchenko “Žal za istokom (Istalgija)” u kojem igraju i naši glumci, među njima i Vuk Kostić.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film „Krugovi“ Srdana Golubovića, koji je pre nekoliko dana uvršten u službenu selekciju Nagrade LUX 2013, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, debate...

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Erste Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.