Popboks - DOWNLOADED – Alex Winter - Tante za kukuriku i milo za drago [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.07.2013. 12:00

DOWNLOADED – Alex Winter

Tante za kukuriku i milo za drago

Izrazito zanimljiva i začudno filmična tema, sagovornici kakvi se samo poželeti mogu, znalački precizan ugao gledanja, dinamična montaža, intelektualno poštenje, sa jedne, i gramzivost, sa druge strane... sve to je deo sjajnog dokumentarca 'Downloaded', koji se, o sudbino, kleto, već sada može downloadovati sa svakog iole pristojnijeg piratskog izvora.

Zoran Janković

Ocena:
8

Scenario i produkcija: Alex Winter
Učesnici: Shawn Fanning, Sean Parker, Henry Rollins, Mike D., Chris Blackwell, Noel Gallagher…
Žanr: dokumentarac
Trajanje: 106 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


U Banja Luci, recimo, negde u finišu dedvedestih tokom prijateljskog meča košarkaša iz Srbije i udarnog tima banjalučkog Borac Nektara omanji plej domaćeg tima samouvereno je krenuo da zakuca preko stamenog Vladeta Divaca, koji je u trenu zakoračio pola koraka u stranu i hitro obuhvatio junošu oko struka, podigao ga do koša kako bi mu pomogao u naumu; bez obzira što je reč o rezultatski ne toloko bitnoj utakmici, većina će se složiti da je to što je Divac učinio dokaz veličine i istinski cool act. Sa druge strane, a što ćemo u par navrata i čuti u filmu koji je predmet ovog prikaza, sva je prilika da bi titulu najcrnjeg uncool act-a u istoriji, ako ne popularne muzike, a ono barem istorije diskografije ponela Metallica u slučaju silovitog sudskog obrušavanja na ekipu Napstera.

A fenomenom i slučajem Napstera se bavi izvrsni dokumentarac Downloaded, iza koga u producentsko-scenarističko-rediteljskom smislu stoji Alex Winter, i dalje napoznatiji kao Bill iz tinejdžerske diptih-komedije o Billu i Tedu i njihovom putovanju kroz vreme. I mada se sudeći po  glavnom producentu i finasijeru ovog projekta (pododeljenju MTV-ija, kanalu VH1) možda i moglo očekivati reakcionarno razračunavanje i sa samim pojmom piraterije u popularnoj muzici, Downloaded je, pomalo iznenađujuće, primer čestitosti i uravnoteženog pristupa odabranoj temi i njome obuhvaćenim suprostavljenim stranama.

Napster, preteča svekolike digitalne piraterije, na početku je bio tek dugo snevani san Shawna Fanninga, informatičkog audodidakta iz ubogih zabiti Massachusettsa, a Alex Winter sa dosta takta, strpljenja i sposobnosti da razluči između trivije, suštinski efemernog i zbilja relevantnog, prvu trećinu filma u potpunosti posveti životnom putu i genezi Napstera, kao znakovitog simbola jedne korenite društvene promene. Kako biva opcrtan osnovni okvir šire slike, ovaj dokumentarni rad dobija na ritmu i opštoj dinamičnosti ni jednog trena tokom ambiciozne minutaže (čak 106 minuta što je zahtevno u odnosu na uobičajenih 70-80 za ovaj soj filmova) ne gubeći fokus i ciljanu poentu. Nastanak i sunovrat Napstera je prikazan u svoj punoći ozbiljnog pitanja na planetranom nivou sa pregšt detalja i krajnje funkcionalnih zastajanja kako bi se uvid u ovo pitanje dopunio još kakvom finesom i dobrodošlom fusnotom.
Ako po strani ostavimo Shawna Fanninga i Seana Parkera, udarne igle Napster avanture, najjači utisak svakako ostavlja nastup Chrisa Blackwella, alfe i omege Island Recordsa, kao primer  gotovo izumrlog intelektualnog poštenja. Blackwell tom prilikom mudro zaključuje da je u slučaju Napstera i srodne digitalne piraterije tehnologija po prvi put porazila muzičku industriju, neizostavno namerenu da konzumersko slepilo i kolekcionarsku strast eksploatiše preko granice i najlabavije shvaćene etičnosti.

Osim toga, u ovom vrsnoom ostvarenju da se čuti podosta mudrih opservacija i zanimljivih gledišta, popust opaske jednog od udarnika iz Napstera da se ovaj servis ponajviše našao na udaru rap i heavy metal zvrzda, čije javne persone u najvećoj meri počivaju ideji (a zaopravo iluziji) otpadništva i sukoba sa gotovo uvek represivnim sistemom. Najnaduhnutiji od svih sagovornika, pak, bio je Henry Rollins, koji, reklo bi se, shvata svu suštinu intruzije novih i sve novijih tehnologija u društvenu zbilju, a vredi pomenuti i ocenu, koju će istaći jedan drugi učesnik, da piraterija od prestupa izrasla u jasan i glasan ideološki stav prema sistemu, između ostalog, oličenog i u krvopijama iz diskografskih kuća i vedetama iz redova samih muzičara.

Iako je, kako je već istaknuto, Alex Winter ovde isporučio uravnotežen i nimalo navijački ostrašćen rad, svakom iole pomnijem gledaocu ovog dokumentarca biva jasno na čijoj strani su njegove simpatije, a u skladu sa već pominjanim intelektualnim poštenjem, sama završnica filma donosi uvid u sudbine i (d)evolucije glavnih aktera Napster revolucije u pokušaju/zametku. Naravno, sadašnja i skorašnja uhlebljenja vrlih boraca protiv nepravičnosti u sijaset pojavnih oblika ipak nimalo ne umanjuje značaj njihovih pionirskih radova za pravedniju distribuciju muzike i piraterije, koja je, barem to je nakon svih ovih godina MP3-MP4-flac tranformacija, kuluka i dovijanja, jedan od najprirodnijih procesa u svetu danas.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi