Popboks - INTELLIGENCE (najava) - Moćno, bučno, plesno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 18.04.2006. 00:00

INTELLIGENCE (najava)

Moćno, bučno, plesno

Ima li danas u pop svetu bendova koji su spremni da zaborave predvidljivu i sveprisutnu jednačinu pop pesme i potraže novu, kao što su to nekada činili Gang Of Four, Wire ili Pere Ubu. Naravno!

Najava

Mesto i vreme:
29. april – Subotica, YU Fest Kafe
30. april – Beograd, SKC (gosti: Indie-go!)
Ulaznice: 400 u pretprodaji, 500 dinara na dan koncerta
Produkcija: Bad Music For Bad People




Ono što su nekad bili Pere Ubu, Homosexuals i This Heat, danas su The Intelligence iz Sijetla.
Intelligence su u ovoj ili onoj postavi, ovde ili onde, godinama. Lars Finberg, gitarista, vokal i šef benda, osnovao je The Intelligence 1999. u Sijetlu. Ubrzo po osnivanju krenuli su da izbacuju singlove, budući da je Lars suvlasnik nezavisne etikete Dragnet Records, te je svoju kreativnost lako mogao da materijalizuje u finalni proizvod spreman za brojne fanove post-punka.
Lars je odgovoran za mnogo dobre muzike koja je eksplodirala iz rock undergrounda početkom novog milenijuma. Zapažen je njegov doprinos postapokaliptičkom pop svetu sastava A-Frames, takođe iz Sijetla, a treba pomenuti i The Dipers, lo-fi noise bend, koji je još jedna od igrački mladog i talentovanog Finberga.
Ostali članovi potiču iz samog jezgra izuzetno aktivne i produktivne art-punk scene Sijetla, iz bendova kao što su pomenuti A-Frames i Dipers, te Double Fudge, Popular Shapes, Tokyo Drifters, Blow Up...
The Intelligence su nedavno objavili drugi album Icky Baby za In The Red Records, jednog od najatraktivnijih američkih nezavisnih izdavača ovog momenta budući da su pre samo nekoliko dana izdali i povratnički album legendarnih Sparksa.
INTELLIGENCE
Icky Baby potvrđuje da su The Intelligence bend u punom kreativnom zamahu koji s pravom može poneti krunu naslednika svih dosadašnjih istraživača unutar strukture pop pesme. Bilo da je reč o new wave ili post-punk zaostavštini Gang Of Four, Pere Ubu ili Fall ili o relativno mladom nasleđu gitarskih noise bendova poput Tar, Cows ili Jesus Lizard, The Intelligence nadahnuto stapaju svoje uticaje u muziku koja je moćna, bučna, ali istovremeno i muzika uz koju može da se igra, a ne samo mlati glavom napred-nazad.
Posebno je za pohvalu svesno oskudna produkcija, potpuno neočekivana za jedan, ipak, pop album. Škripa dve gitare, šuplji zvuk bubnja, vokal propušten kroz nekoliko efekata i bas linije koje pucaju pravo u želudac, uz svu glasnoću, sirovost, te klasičnu lo-fi produkciju, samo su spoljni, gotovo zaštitni omotač pop pesme koju stvaraju Lars Finberg i The Intelligence.
INTELLIGENCE
U nepunih 26 minuta (13 pesama) na albumu Icky Baby, pored neobične plesne i pop muzike, nalazi se i odgovor na pitanje: ima li danas u pop svetu bendova koji su spremni da zaborave predvidljivu i sveprisutnu jednačinu pop pesme i potraže novu, kao što su to nekada činili Gang Of Four, Wire ili Pere Ubu.
Naravno da ima, a sigurno su među najvažnijima upravo The Intelligence. Sreća da ljudi kao što je Larry Hardy, vlasnik In The Red Records, postoje i imaju njuh da osete koji album treba objaviti i u kom trenutku, tako da će se i ovaj iskusni potez izdavača vremenom isplatiti. Ne samo njemu i bendu, korist je znatno šira i odnosi se i na sve one ljubitelje muzike koji ne pristaju na diktate industrije.
Pored The Intelligence, te pomenutih Sparksa, za In The Red Records snimaju i snimali su: Boss Hog, Pussy Galore, Andre Williams, Dirtbombs, Cheater Slicks, Ponys, Bassholes, Deadly Snakes, Tav Falco, Hunches, Reigning Sound...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji