Popboks - MORRISSEY - Ringleader of Tormentors [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 25.04.2006. 00:00

MORRISSEY

Ringleader of Tormentors

Najiščekivaniji ovogodišnji album u UK i gost na Exit festivalu donosi konačno i besramno priznanje: „Da, uživam u sexu“. U sukobu čiste božanske ljubavi i gorke životne realnosti, Morrissey je izabrao život s punim plućima. Mančestersku depresiju je zamenio latino hedonizam

Vladimir Petković

Ocena:
7
7/10





When you say it's gonna happen "now"
Well, when exactly do you mean?

See I've already waited too long
And all my hope is gone

The Smiths How Soon is Now? 1984.



Stvari u životu se menjaju. Pogled na svet iz godine u godinu, kako vam se određene stvari dešavaju, postaje drugačiji. Ali ne i kod Morrisseya. Neki odrastu, neki imaju decu, neki se zaposle, ali Morrissey je tu da vam sačuva jednu sliku sveta kakvu eventualno pamtite iz perioda adolescencije i da otpati sve patnje umesto vas. Tako je bar bilo do sada.
To što Morrissey na svom novom albumu peva o eksplicitno fizičkoj ljubavi ne bi bilo mnogo iznenađujuće kada bismo znali da se situacija od citata iz čuvene How Soon Is Now zapravo nije nikada menjala do ove godine. Ono što se bivšem pevaču Smithsa desilo u večitom gradu Rimu (gde ga zovu Mozer), gde je album snimljen, donosi jednu potpuno novu dimenziju ovom večitom dečaku koji je proveo decenije u celibatu, a sada doživeo iskustvo koje mu je promenilo čitav pogled na svet, a mnogim fanovima pogled na Morrisseya. Morrissey se zaljubio.
MORRISSEY
Maestralan povratak na muzičku scenu 2004. sa albumom You Are The Quarry vratio je ovog velikog poetu u srca svih onih koji su ga obožavali 20 godina unazad, ali i pokupio pohvale kod mnogih koji nisu mnogo marili za ceo senzibilitet očaja Smithsa. Iz pozicije Los Anđelesa, u svom teatralnom maniru, on je oprostio Isusu na čežnji koju je usadio u njemu, prozvao američko društvo za svu pritvornu jednakost koju propoveda, ali je ipak dominantan osećaj i dalje bila neverovatna doza samoprezira, kakvu pamtimo još iz perioda This Charming Man, a koja je ovde kulminirala u singlu Let Me Kiss You.
Zanimljivo je da je pre samo dve godine u intervjuu datom novinaru NME-a veliki Morrissey rekao da ako se nije zaljubio do svoje 29. godine (koliko je novinar tada imao), da mu je bolje da odmah kupi papagaja. Večiti ljubavni skeptik je u svojoj četvrtoj deceniji pobio sopstveni imidž i najednom se odao čarima putenosti kakve se ranije često libio da izgovori i u alegorijskom smislu. Ponajmanje se bilo ko nadao da će isti Morrissey koji je pre više od deset godina u singlu Our Frank molio da ga neko liši njegove preterane introspekcije, sada ćaskati sa bogom u vezi sa svojim eksplozivnim genitalijama i međunožju drugog muškarca (Dear God Please Help Me).
MORRISSEY
Italija je kao u najtipičnijem Forsterovom romanu A Room With A View i za Morrisseya bila simbol za oslobađanje emocija. Tamo je između ostalog pronašao inspiraciju u strastvenim režiserima Pasoliniju i Viscontiju, koji su se na sličan način bavili destruktivnošću ljudske (homo)seksualnosti (singl You Have Killed Me). Ali, preporod o kojem Morrissey najviše propoveda na jednoj od ključnih pesama At Last I Am Born (“I once was a mess of guilt because of the flesh / It´s remarkable what you can learn /Once you are born”) možda je najindikativniji u smislu da je Steven Patrick posle toliko godina konačno zavoleo samog SEBE.
MORRISSEY
Da ljubav kao nova religija nije jedina promena na albumu, potvrđuje i veoma bogata muzička strana albuma. Prisustvo čuvenog producenta Tonyja Viscontija (T Rex, David Bowie) koji daje malo glam-rock šmeka, Ennio Morriconea koji je svojim dramskim aranžmanima ulepšao zvucima timpana i zvona numere poput Life Is A Pigsty i Dear God Please Help Me, kao i italijanskog dečjeg hora koji je upotrebljen u The Father Who Must Be Killed i The Youngest Was The Most Loved.
Na kraju, iako u epskoj Life is A Pigsty on pokušava da nas ubedi “I’m still the same underneath”, motiv “falling in love” na kraju pesme je nešto što skida jednodimenzionalnost poslednjeg poznatog internacionalnog plejboja, koji se sada malo, najblaže rečeno, predomislio.
Stvari u životu se menjaju. Pogled na svet iz godine u godinu, kako vam se određene stvari dešavaju, postaje drugačiji. Čak i kod Morrisseya.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.