Popboks - KANDA, KODŽA I NEBOJŠA - Profesionalna psihodelija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 03.05.2006. 00:00

KANDA, KODŽA I NEBOJŠA

Profesionalna psihodelija

Ako su nekada za Olivera govorili da po pojavi podseća na Morrisona, onda se danas može reći da više podseća na Morrisona duhom: Oliver je postajao sve ozbiljniji, njegov stil i nastup sada deluju profetski. Svako osećanje iz pesme propraćeno je odgovarajućim pokretima na sceni, što je nešto što se retko vidi kod domaćih izvođača

Miloš Trifunović

Mesto: Dom omladine Beograda
Vreme: petak, 28. april 2006.
Produkcija: DOB
Gosti: Elektrolasta & Manisent i Mentalnost




Kanda, Kodža i Nebojša ne dopuštaju suviše velik predah između svojih nastupa. Ovog puta u Domu omladine, u najvećoj sali, održali su još jedan beogradski koncert.
Taj nastup je bio poseban po činjenici da je počeo na vreme, da se odigravao po planu, kao i po tome što je sa tehničke strane ostvarena perfekcija na nivou nastupa stranih izvođača.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Što se tiče publike, izgleda da je regrutovana cela nova generacija slušalaca ovog benda, jer je prosek godina zaista bio manji nego što se obično očekuje na takvim koncertima. Dakle, tu je sve novo: imamo bend koji je u svom novom izdanju promenio dosta članova, i neku novu i mlađu publiku.
Već od ležernog izlaska pevača Olivera Nektarijevića na stejdž sa flašom crnog vina bilo je jasno da se bend oseća opušteno i sigurno. Dok je zbunjena publika još ulazila u salu, koncert je počeo u tempu koji će se konzistento održati do kraja.
Njihov zvuk je snažan, muziciranje je na visokom nivou, kad pesma jednom krene imate utisak kao da bend nema razloga da je prekine, već da može da je nosi još satima.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Promena postave uslovljava i dosta promena u zvuku. Primetno je nešto manje reggaea nego ranije. Za tu zvučnu komponentu najviše je zadužen bas, što se može videti i iz autfita basiste. Sa druge strane, dve gitare daju dimenziju kakvu bend nikad nije imao, tako da zbog njih iste pesme zvuče teže nego ikada.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Dugačke solo psihodelične linije ostavljaju najviše toga za pamćenje. U nekim momentima to je new wave, u drugim hard core, reggae, blues, sve je to sada pomešano zajedno i na sve to je pridodat element psihodelije. Zerkman kao trubač je dozirano primetan: teško je sve pohvatati sa tolikom količinom zvukova koju KKN isporučuju sa stejdža.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Oliverov pevački nastup i dalje je previše teatralan, ali za bend koji puca direktno na mejnstrim domete to je više nego poželjno. Ako su nekada za Olivera govorili da po pojavi podseća na Morrisona, onda se danas može reći da više podseća na Morrisona duhom: Oliver je postajao sve ozbiljniji, njegov stil i nastup sada deluju profetski. Svako osećanje iz pesme propraćeno je odgovarajućim pokretima na sceni, što je nešto što se retko vidi kod domaćih izvođača.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Za kraj nastupa ostavljeno nam je jedno iznenađenje – obrada Search & Destroy od The Stooges, verno urađena, tako da je možda ni sami The Stooges ne bi tačnije odsvirali.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Pre samog nastupa KKN imali smo priliku i da vidimo dva mlada domaća benda. Prvi su bili Elektrolasta, odličan elektropunk bend koji se iz eksperimentalnog elektro ofprojekta pretvorio u pravu grupu. Za to je najviše zaslužno uvođenje distorziranih gitara, koje zajedno sa svim ostalim daju snažnu zvučnu sliku. Po duhu bliski sa domaćom andergraund strip scenom iz koje su neki članovi potekli, emituju različite bizarne teme na koje je zbunjena publika koja ih je verovatno prvi put gleda dobro odreagovala.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
Druga predgrupa su bili Manisent i Mentalnost, grupa garažnog pank zvuka koja se donekle može porediti sa Kaznom za uši, koji deluju kao da im nikada nije dosta živih nastupa, pošteno su odsvirali svoj deo. Energija, bes, nemarnost kao životna filozofija, želja za ekscesom karakterišu ovaj bend. Od oba ova benda se svakako još može očekivati u budućnosti.
Da dodamo za kraj da su smo tokom većeg dela ovog koncerta mogli da pratimo na video bimu odličan VJ-ing Andreja Fileva, koji je sve češći pratilac koncerata u ovom gradu.
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA
KANDA, KODŽA I NEBOJŠA


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji