Popboks - ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA – HRVOJE HRIBAR - Don Stipan između Scile i Haribde [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.05.2006. 00:00

ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA – HRVOJE HRIBAR

Don Stipan između Scile i Haribde

Dalmatinska zagora, krš, mercedesi, gramziva crkva, pomamljena udovica, zbunjeni sveštenik i macho general. Sve u slatkom bućkurišu dobrog i zdravog smeha. Satira je mogla biti još oštrija u pojedinim momentima, ali Hribar se drži okvira koji ipak većini nateraju osmeh na lice. Nekima će taj osmeh biti kiselkast. Kompromisno, ali dobro

Alan Pejković

Ocena:
8
8/10

Scenario: Hrvoje Hribar, Renato Baretić, Ante Tomić, Ivica Ivanišević
Uloge: Leon Lučev, Zrinka Cvitešić, Jelena Lopatić, Ivo Gregurević, Bojan Navojec
Žanr: Komedija
Trajanje: 109 min.
Proizvodnja: Hrvatska
Web: www.stojemuskaracbezbrkova.com




Film Što je muškarac bez brkova urađen je prema romanu Ante Tomića kao i nedavna koprodukcija bivših jugoslovenskih zemalja Karaula, i mogao je biti samo uspješan film, kako je to kolegica Kristina Đuković pomno i precizno analizirala. Komedija Hrvoja Hribara to jeste na mnogim nivoima. Film počinje sa vjernim portretom Dalmatinske zagore, gdje gastarbajteri u svojim mercedesima oplemenjuju krš i goli kamen svojim uvaženim prisustvom. Iako su veći dio života proveli na Zapadu da bi zaradili kruh svoj nasušni, gastarbajteri ne zaboravljaju svoj dragi kamen i drevne običaje.
ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA – HRVOJE HRIBAR
Glavni muški lik je svećenik Don Stipan, koji pokušava biti vjeran katoličkoj crkvi i apstinenciji od alkohola, s kojim je ranije imao problema. Već to samo po sebi nije osobito lako, a situacija se još više zakomplikuje zbog mlade udovice prepuna energije i atraktivnih ženskih epiteta. Jadni svećenik dospijeva u dilemu težu od samog Teodice problema. Oko glavnog tandema koji u svojoj ljubavnoj igri ide naprijed-natrag, ovdje se vrti još likova koji su nam manje ili više (ne)simpatični i prepoznatljivi. Promućurna baba koja zna kako treba sa novcem, general hrvatske vojske kojem je jedini cilj u životu biti seksualno aktivan i konzumirati što veće količine janjetine, te ministrica odbrane koja vara svog muža, priprostog gastarbajtera, u, opet, sjajnoj izvedbi Ive Gregurevića, koji je što je stariji, sve bolji.
ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA – HRVOJE HRIBAR
Ono što je i dobra i relativno loša strana ovog filma je činjenica da Hribar stvara velike mogućnosti za satiriziranje bitnih institucija kao što su katolička crkva i hrvatska vojska, kao i samog pojma tradicije, koji je bitan u mnogim sredinama. Nažalost, tj. bar na moju žalost, ova satira nikad ne postaje žestoka, već se uporno zaustavlja na nivou koji je ugodan i neće izazvati isuviše kritika od strane desničarskog bloka. Ipak, to i dalje jeste bitan korak u revitalizaciji hrvatskog filma, koji je dugo stagnirao, sa časnim izuzecima. Kritika crkve je osobito zanimljiva u postjugoslovenskom filmu jer je religija u svim postjugoslovenskim zemljama postala zamjena za druge kolektivne načine razmišljanja koji su dominirali u Titovo doba. Koketiranje katoličke crkve sa državnim institucijama i naglašavanje materijalnog iznad duhovnog su naravno stvari koje su vrijedne dublje analize, mada je Hribar ipak izabrao put čiste komedije, a ne političke satire, s kojom je mogao napraviti film koji možda ne bi bio prikazan na toliko festivala, ali bi ispunio svoju funkciju u potpunosti. Svećenikova dilema, sukob između personalnog i službeno strukturalnog, između ljubavi prema hiperaktivnoj udovici i odanosti Bogu, te vrijednostima celibata, klasična je dilema filmova praške škole koja se možda na ovaj način vraća u hrvatsku kinematografiju.
ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA – HRVOJE HRIBAR
Pored pokušaja dobronamjernog ismijavanja bitnih institucija države Hrvatske, ovaj film jeste dakako i topla ljubavna priča koja, naravno, završava srećno. Leon Lučev briljira i u ulozi svećenika bez brkova, i u ulozi generala sa tipičnim vojničkim brkovima. Sva igrarija oko svećenikove muškosti koja je elegantno proturena kroz naslov filma funkcioniše dobro i dileme svećenika koji je, pored toga sto je svećenik, ipak muškarac koji ne može da u potpunosti negira svoju potrebu za partnerstvom, očinstvom, razumijevanjem i nježnošću. Pa i za seksom sa voljenom osobom. Amor vincit omnia. Okovi svećeništva padaju i Don Stipan izabira ženu umjesto Boga. Takva poruka se konzervativcima neće svidjeti i pored činjenice da je Hribar vrlo umjeren u svojoj kritici. Ja željno iščekujem njegov idući film.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi