Popboks - DAMO SUZUKI & TENA NOVAK - Opasna mantra [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 16.05.2006. 00:00

DAMO SUZUKI & TENA NOVAK

Opasna mantra

DS iz daljine i dalje izgleda veoma mlado, njegova dugačka kosa nije u skladu sa njegovim brojem godina, ali proporcije su iste: koliko cm kose - toliko i godina. Dakle, 50-ak

Luka Ivanović

Mesto: Studentski kulturni centar
Vreme: petak, 12. maj
Produkcija: Bad Music For Bad People




Te večeri sam mislio sam da ću zakasniti na Damoa i bilo mi je žao. S obzirom na to da sam zbog Ring Ring festivala ispred SKC-a stigao oko ponoći, imao sam razloga da verujem da je Damo pri kraju nastupa.
DAMO SUZUKI & TENA NOVAK
Kako se ispostavilo, propustio sam samo predgrupu, Zemlja br. 9, a solo set Tene Novak je tek bio najavljen. Ovaj hrvatski bend prati Damo Suzukija na ex-SFRJ delu njegove beskonačne turneje, i zanimljivo je koliko je različito zvučao bez njega i sa njim.
DAMO SUZUKI & TENA NOVAK
Njihova šestočlana postava sa instrumentarijumom u rasponu od dominantne električne violine, starih modularnih sintisajzera do uobičajene ritam sekcije, uglavnom balansira tankom i ravnom putanjom ohlađenog post-rocka. Činjenica je da su izabrani kao bend koji će obići više država sa DS-om, možda govori o nepostojanju aktivnih bendova sličnog usmerenja u Srbiji, Bosni & Sloveniji, ali moguće da je u pitanju i organizatorska olakšica. Tena Novak bi, u svakom slučaju, zanimljivije zvučali da im bar jedan član u svakom trenutku stoji mirno ne ostvarujući kontakt sa svojim instrumentom, jer bi time dobili na svom dinamičkom rasponu.
DAMO SUZUKI & TENA NOVAK
Zadimljen i zagušljiv. Mali klub SKC-a više liči na bar u kome nije ni bitno ko i kada svira, a stotinjak ljudi u njemu došli su prvenstveno zbog Damo Suzukija. Nakon kraja solo nastupa TN, nisu ga odmah dobili. Nečija ideja bila je da se provrti malo muzike (možda u nadi da će se pojaviti još neki okasneli posetilac) – ali sada je već pun sat iza ponoći. Tako je neko iz tima Odličan Hrčak plasirao svoje bendove (Jarboli, Disciplin A Kitschme, Partibejkers – ovim redom) ne hajući za neuklopivost takvog izbora u tom trenutku.
DAMO SUZUKI & TENA NOVAK
Pola sata kasnije, prvi član TN dočekuje DS-a, da bi se ceo bend priključivao malo po malo. Damo Suzuki iz daljine i dalje izgleda veoma mlado, njegova dugačka kosa nije u skladu sa njegovim brojem godina, ali proporcije su iste - koliko cm kose toliko godina: dakle 50-ak.
Njegov “izmišljeni jezik koji svi razumeju” zapravo zvuči kao engleski akcentovan na japanskom, pa sve to unazad i ponovo. Energija koju Damo poseduje bila je dovoljna da se svi konačno opuste, a i Tena Novak su pažljivije odmeravali svoje potrebe za ispoljavanjem.
DAMO SUZUKI & TENA NOVAK
Tako je nešto što bi možda slepom čoveku zvučalo kao Tribute To Can bio Tribute - ali sa jednim važnim originalnim sastojkom. Damoova mantra je opasna, i brzo vas uvuče u mentalni loop, stoga je i kratka doza sasvim dovoljna.
Otišao sam da ne bih video kako se već prepolovljena publika dodatno osipa, jer Damo zaslužuje više.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji