Popboks - OSTANI (Stay) – Marc Forster - Nestvarna stvarnost [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.06.2006. 00:00

OSTANI (Stay) – Marc Forster

Nestvarna stvarnost

Predmeti se pretapaju u likove, likovi u životinje ili predele. Kablovi Bruklinskog mosta tope se i trepere, uvlačeći posmatrača u Henryjevu bunovnu svest gde je objektivna stvarnost višestruko prelomljena. Njegovi poslednji dani nalik su potmulom padanju niz strme helikoidne stepenice

Nataša Dinić

Ocena:
7
7/10

Scenario: David Benioff
Uloge: Ryan Gosling (Henry Letham), Ewan McGregor (Sam Foster), Naomi Watts (Lila Culpepper), Janeane Garofalo (Dr. Beth Levy), Elizabeth Reaser (Athena) Bob Hoskins (Dr. Leon Patterson)
Žanr: drama/triler
Trajanje: 99 minuta
Proizvodnja: 2005.
Producenti: Arnon Milchan, Tom Lassally
Zvanični sajt: http://www.staythemovie.com
Muzika: http://www.ascheandspencer.com




OSTANI (Stay) –  Marc Forster
Ono što Henry Letham (Ryan Gosling), student akademije umetnosti, preživljava između prvog (18) i pravog (21) punoletstva, dočarano je u filmu Ostani podjednako intenzivno kao san sa uznemirujućim nabojem koji ne nestaje čak i ako se racionalno raščlani. Tinejdžerska preosetljivost, pokušaj da se iz bezuslovne prihvaćenosti unutar kruga porodice dokaže sopstvena vrednost u često neprijateljski (u najboljem slučaju – neutralno) nastrojenoj okolini, prikazana je putem nezaštićenosti na Bruklinskom mostu.
Henryjev prelazak sa obale detinjstva na obalu zrelosti vezan je za ovaj most na nekoliko načina. Na mostu se odvija saobraćajna nesreća, snimljena iz samog vozila, u kojoj protagonisti (koji je za volanom), navodno – ginu roditelji. Stubovi mosta se iznova pojavljuju na Henryjevim platnima, kao odraz njegove fiks-ideje da se na dan svog 21. rođendana ubije na tom istom mostu, kopirajući tako konačni potez slikara čijim je delom opsednut.
OSTANI (Stay) –  Marc Forster
Rastrojen i iscrpljen usled besomučnog preispitivanja, pokušaja da odredi sopstvenu vrednost, Henry oscilira između krajnosti. Čas mu se čini da je ništavan, čas sebe smatra suviše značajnim, na tren je pokunjen, a onda strašno gord. Odmerava snagu naspram očevog autoriteta („Everything you know is a fucking lie!“), dok slepo prihvata uticaj umetnika čiji je čin samoubistva rešio da kopira.
Za razliku od njega, Athena, devojka u koju je potajno zaljubljen, ima dinamičniji odnos s autoritetima iz sveta umetnosti. Na pozorišnoj probi čita i duhovito subvertira Hamletovu, a ne Ofelijinu ulogu (koju smatra suviše pasivnom, neprihvatljivo neznatnom). Razumljivo, Athena nije svesna važnosti koju joj Henry pridaje jer, u paranoičnom ubeđenju da su njegove namere svima jasne (kako ih je, tokom njegovog odrastanja, intuitivno deširovala mama), on ništa ne artikuliše.
OSTANI (Stay) –  Marc Forster
Čedna uloga majke preklapa se sa zamišljenom ulogom buduće supruge – ambivalentan stav prema ženama odlično je prikazan u sceni gde striptizeta izvodi svoju tačku u ritmu pesme Angel (Massive Attack). Zato oniričnost ovog filma nije zavodljiva, već ahedonično bespomoćna. Osećaj krivice prisutan je i kod sukoba s roditeljima: Henry zna da na putu odrastanja mora sasvim odbaciti njihov autoritet i tako uspostaviti sopstvene vrednosti, a ipak ga muči griža savesti zbog okrutnosti prema ljudima kojima toliko duguje. Dok je on na mostu, psihijatar (Ewan McGregor) ulazi u njegovu sobu i otkriva reči „forgive me“, ispisane sićušnim rukopisom, koje sasvim prekrivaju zidove.
Gledalac se donekle nalazi unutar sekundarne stvarnosti protagoniste: predmeti se pretapaju u likove, likovi u životinje ili predele. Kablovi mosta tope se i trepere, uvlačeći posmatrača u Henrijevu bunovnu svest gde je objektivna stvarnost višestruko prelomljena. Henryjevi poslednji dani nalik su potmulom padanju niz strme helikoidne stepenice, što se ponavlja tokom filma, kao i eho dekontekstualizovanih rečenica („he’s just a kid“). Psihijatar je sve manje sposoban da razgraniči Henryjev svet od sopstvenog, utoliko pre što i kod kuće ima depresivnu verenicu, bivšu pacijentkinju (uvek odlična Naomi Watts). Za sobom je ostavila stanja slična Henryjevim, a reči utehe koje mu upućuje su da bol, prelamajući se aktivno kroz umetnost, ipak izgubi oštricu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi