Popboks - THE SMOOSH - Free To Stay [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 28.06.2006. 00:00

THE SMOOSH

Free To Stay

Dečija percepcija života koju The Smoosh pakuju u smelo odsvirane aranžmane pruža ugodnu projekciju bezbrižnog odrastanja, prožetu kroz potpuno netepičan stava za uzrast jednih predtinejdžera. Muzika The Snoosh je uzbudljiva, popična avantura, koja na trenutke opasno podseća na Cat Power, dok u nekom drugom momentu zaplovi na talasima Fionne Apple ili Tori Amos

Igor Čoko

Ocena:
7
7/10





Kada su se sa debi albumom She like electric pre dve godine pojavile sestre Asya i Chloe iz Sijetla, iliti duo bolje znan kao The Smoosh, muzička štampa ih je dočekala salvama epiteta u kojima je dominirala otrcana fraza- “indie senzacija”. I pre nego što su “postale svesne sebe i svog postojanja”, The Smoosh su se obrele na binama diljem Amerike kao predgrupa Dead Cab For Cutie, Pearl Jam i Cat Power, a Chan Marshall ih je čak uvrstila u svoje top favorite.
Da priča dobije na dimenziji, potvrdili su noćni klubovi diljem Amerike, koji su se prosto otimali za njihove gaže. Pojava benda The Smoosh, imala je efekat u kome je senzacionalizam donekle opravdao samog sebe. Jer, The Smoosh nije bilo kakav bend. U trenutku kada su se pojavile, sestre iz Sijetla bile su pretpubertetske devojčice od jedva 10 i 12 leta!
THE SMOOSH
Da se ne radi o pukom dečijem tripu igranja benda, Asya i Chloe dokazuju i dve godine kasnije, kroz netom objavljeni drugi album Free to stay. Ono što na prvu loptu fascinira, jeste autorska ozbiljnost i kreativna svest maloletnih sestara. Prosto je neobično da devojčice od, sada 12 i 14 godina isporučuju energiju kao neko ko ima duplo ili tri puta više godina. Kada ih je Jason Mc Gerr, bubnjar Dead Cab For Cuties, uzeo pod svoje muzičko tutorstvo, verovatno je imao viziju u glavi šta sve mogu ova dva vunderkinda.
I stoga jedan savet - pre hvatanja u koštac sa Free to stay, odbacite predrasude vezane za njihove godine. To su samo brojevi na papiru. Zanemarite povremenu sviračku trapavost - teško je od dece tog uzrasta očekivati surovi perfekcionizam. Slušajte The Smoosh kao svaki drugi “odrasli” bend. Videćete da razlike gotovo i nema, da su Chloe i Asya, veliki mali ljudi, na čiju pojavu i muzičku harizmu, ne možete ostati ravnodušni.
THE SMOOSH
Lirika The Smoosh nema duboko skrivenu poruku, niti je dete u tim godinama može imati, ali su zanimljivi ti uokvireni kolaži iz svakodnevnice osoba koje tek treba da kroče u avanturu koja se zove život.
Iskreno, voleo bih da i moji klinci sutra, krenu stopama The Smoosh. Mnogo je zdravija varijanta odrastanja od raznih “ružičastih” ili ispraznih haj-tek ispiranja mozga. I mnogo su veće šanse da se sutra formirate kao bolji čovek.
Puštajte svojoj deci The Smoosh!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.