Popboks - HOT CHIP - The Warning [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.07.2006. 00:00

HOT CHIP

The Warning

The Warning neće mnogo uticati na trenutno stanje u muzičkom svetu, ali će možda nekome dati ideju da umesto gitare za potrebe zadovoljavanja naleta kreativnosti iskopa odnekle sintisajzer ili metalofon koji je koristio za muzičko i malo se poigra sa istim. To na kraju možda i može uticati na stanje u muzičkom svetu

Boris Milanović

Ocena:
6
6/10




Lako bi se moglo reći da je elektronska scena poslednjih godina u ozbiljnoj krizi, ali opet, to bi se moglo reći i za kompletnu muzičku scenu. Jedino što sprečava potpunu dezintegraciju popularne muzičke svesti je tek poneko izdanje vredno pažnje, bilo da je ono gitarsko ili elektronsko. Bendovi poput Arcade Fire bi tokom 90-ih najverovatnije bili primećeni samo kao propratna pojava, tako da euforija koja je nastala oko njihovog prvenca savršeno dočarava glad ljudi širom sveta za nečim novim i dobrim.
Novi album petočlanog londonskog elektro-soul sastava Hot Chip svakako ne označava revoluciju bilo kakvo tipa, ali nam donosi ono što bi svaki album u minimumu morao - originalan pristup primenjen u nekoliko dobrih pesama.
HOT CHIP
Zvuk ovog benda bi se najlakše dao opisati pomoću engleskog prideva quirky (koji je, na žalost, jako teško prevesti na naš jezik). Dakle, u pitanju su kuckavi ritmovi i diskretne ali raznovrsne synth deonice.
Nasuprot očekivanju koje ovakav opis nameće, muzika Hot Chipa (uglavnom) ne zvuči pomodno i neukusno, najverovatnije zbog toga što je u njihovom slučaju cela priča veoma uspešno zavijena u pop formu, što je pretpostavljam ujedno i razlog zbog kog je baš ovaj bend (u moru sličnih izvođača) dobio podršku major izdavača.
Album otvara numera Careful koja kombinuje divlje IDM ritmove sa umilnim harmonijama, pružajući kontrast u kom se zapravo ogleda emotivni raspon ovog sastava – od sumanutosti do proračunatosti, od paranoje do melanholije.
U nastavku nas čeka apsolutni favorit albuma, hit singl Boy From School. Pesmu odlikuje jednostavna funky-elektro muzička podloga kroz koju struje isprepletane vokalne linije, u refrenu pevajući neodoljivo poražavajući tekst: ''We try, but we don't belong''. Definitivno jedna od najboljih i najupečatljivijih pesama u proteklih nekoliko godina.
Jedna od karakteristika Hot Chipa pristupa je eklektičnost. Tako se na albumu mogu čuti uticaju Timbalandove hip-hop produkcije ((Just Like We) Breakdown), zvuka Depeche Mode (Arrest Yourself), ili pak Motown soula (Look After Me).
HOT CHIP
S druge strane, originalnost i autentičnost ovog benda je primetna u numerama poput odlične So Glad To See You, naslovne The Warning (koja ostaje zapamćena po zagonetnom i bizarnom refrenu: ''Hot Chip will break your legs, snap off your head, Hot Chip will put you down under the ground'') i već pomenute Boy From School. U tim pesmama dolazi do izražaja detinjastost i nerdyness koja potiče od glasa i stava pevača Alexisa Taylora, kao i od česte upotrebe raznih dečijih instrumenata poput metalofona, raznih zvona i sl.
Ovakav senzibilitet uparen sa razvijenim osećajem za melodiju, harmoniju i strukturu je upravo razlog zbog kog Hot Chip uopšte zaslužuju pažnju.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.