Popboks - ICE CUBE - Laugh Now Cry Later [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.07.2006. 00:00

ICE CUBE

Laugh Now Cry Later

Šest godina posle izdavanja War & Peace Vol.2, Ice Cube pokazuje da može da se nosi sa mnogo mlađima od sebe i da još kako ima mnogo toga da kaže. Laugh Now Cry Later, zadržavajući old school kredibilitet, zvuči sveže zahvaljujući impozantnom spisku producenata kao što su Dr. Dre, Swizz Beatz, Lil Jon... koji su ispucali arsenal različitih stilova ne bi li pored starih obožavaoca privukli i neke nove na ni malo ni više 20 novih pesama

Uroš Jelić

Ocena:
6
6/10




Million Dollar Niggaz Killing Million Dollar Niggaz


Kako je filmska karijera bila u usponu a muzička u padu, tako je i nekada inteligetni, britki, politički svestan mladić iz Los Anđelesa počeo da pravi numere poput We Be Clubbin - savršeni soundtrack za filmove koji su ga pratili protekle decenije poput Are We There Yet i Next Friday. Ovakva transformacija bila je neizbežna: jednostavno, Ice Cube više nije bio nezadovoljan mladić i sasvim sigurno nije bilo razloga da se bavi temama koje su ga okupirale u vreme kada je imao 19 godina.
Činilo se da je momka iz South Centrala progutao sjaj i glamur Holivuda. Davno se fokus pomerio sa stvari koje su ga pokretale u prošlosti (i nas sa njime!), a jedina poruka koja se mogla čuti bila je: “You can do it, put your ass in to it”.
ICE CUBE
U vremenu kada rap pod najezdom na brzinu sklepanih lepuškastih grupa i MC-jeva kojima je spisak modnih dodataka duži od spiska pesama polako gubi identitet; kada se pesme prave radi albuma koji se snimaju radi novca da bi se na sledećem moglo pričati o tom novcu ušuškanoj beloj deci u ušuškanim predgrađima, deci koja sanjaju da se odvoje od svojih roditelja i upuste u fascinantni svet života u getu, geto postoji samo kao Atlantida u srcima ljudi koji su iz njega ponikli.
I bilo je pitanje vremena kada će originalni gangster preuzeti kormilo broda koji tone i probati da u moru manekena vrati brod luci kojoj pripada. Pravo u centar zbivanja – Southside LA.
Posle skoro šest godina, na albumu snimljenom za davno zaboravljenu etiketu Lench Mob, O’Shea Jackson zvanju MC-a pokušava da vrati integritet i dostojanstvo, a tekstovima oštricu realnosti i bol istine.
ICE CUBE
Album Laugh Now Cry Later predstavlja veliko otrežnjenje i povratak na scenu jedinog preostalog “ pravog gangstera ” i nosioca duha stare škole, sporog jazzy zvuka isprepletanog lenjim skoro zavijajućim basovima koji nas je sve terao da se još više zavalimo u stolice čekajući da se završi još jedan topao letnji dan. Posle više od 15 godina i debija AmeriKKKas Most Wanted, Ice Cube pali plamen za koji su mnogi mislili da se zauvek ugasio.
Direktan, iskren i agresivan početak albuma osigurava Why We Thugs kroz koju nas Oshea Jackson suvereno vodi kritikujući socijalnu politiku SAD, pokazujući na samo da je bio već i dalje jeste jedan od najvećih MC-jeva:
Call me an animal up in the system
But whos the animal that built this prison
Whos the animal invented lover living
The Projects – thank God for Russell Simmons
Thank God for Sugarhill
Ako ova pesma oslikava sadašnjost, Growin Up je priča o davno izgubljenom vremenu i predstavlja svojevrsnu vožnju kroz sve one trenutke koji su obeležili Iceov život na osnovu kojih je snimljen i fantastični film Boyz N the Hood:
I hear a beat like this, and think about growing up
House parties, with gangbangers showing up
Represent your hood, everybody throw it up
They say Cube get on the mic, nigga blow it up
I used to lyrical, political
But now you want it sugarcoated like cereal...
Budućnost je ostavljena Dr Dreu i teškim elektro deonicama na The Game Lord kojih se ni Peaches ne bi postidela; pesma Holla @ Cha Boy koja zatvara album predstavlja produkcijski debakl za Lil Jona, dok je Child Support svojevrsni omaž Notorious BIG-u na kojoj Cube koristi rime iz Kick The Door sa Bigijevog albuma Life After Death (‘97).
Čak i kada ne govori mnogo, Jackson ostavlja impresivan utisak na slušaoca, pokazujući da sve ove godine nije koristio svoj talenat jer je njegovo vreme prošlo, već samo zato što je prosto odbijao da ga koristi. Laugh Now Cry Later je definitivno pravi način da se ponovo oživi karijera i uzburka politički korektna i krajnje neinventivna rap scena.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.