Popboks - THE SLEEPY JACKSON U NJUJORKU - Noć velikih talasa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 07.08.2006. 00:00

THE SLEEPY JACKSON U NJUJORKU

Noć velikih talasa

Naš saradnik je prisustvovao početku osvajanja američkog tržišta od strane australijske grupe Sleepy Jackson – novih i možda danas jedinih pravih nosača baklje Beach Boysa na svetskoj sceni

Zoran Popović

NYC Vreme: 24. jul 2006.

Večeras, Steele i Sleepy Jackson (bend nazvan po Lukeovom prijatelju iz detinjstva obolelom od narkolepsije) mini turnejom po Americi i Engleskoj promovišu drugi po redu ekstravagantni i prelepi album Personality (One Was A Spider, One Was A Bird). Album nastavlja tamo gde je takođe odlični Lovers (2003) stao – muzikalno plutajući po vodama Beach Boysa/Briana Wilsona, lirično se baveći ljubavi i religijom na veoma unikatan način.
Dolazeći sa kraja sveta, ali bukvalno – iz Perta, grada na kraju Australije, Sleepy Jackson kreiraju simfonijski pop sa posve originalnim Steeleovim vokalom i vrhunskim muziciranjem. Obe ploče su krcate mladalačkim duhom, a na koncertu bend emituje energiju The Who, teatralnost Sonic Youtha i melodičnost i horsku perfekciju Beach Boysa.
THE SLEEPY JACKSON U NJUJORKU
Interesantno je pomenuti da je Lukeov otac, Rick Steele, stari bluzer iz Perta sa gomilom projekata iza sebe, bio jedan od zabavljača publike pre večerašnje atrakcije – sinovljevog benda. Stara ajkula je sa bine prašio folk i blues, držeći se akustične gitare, slajda i usne harmonike radije nego moguće prateće grupe. Komično je bilo da je morao da skrati svoju poslednju kompoziciju, DylanovuRainy Day Woman #12 & 35, sa smehom i očinskim oprostom mladoj publici koja nije ni čula o Robertu Zimmermanu, a kamoli umela da ceni bilo koju priliku da čuje neku od njegovih maestralnih stvari.
Poznat po veoma ekscentričnim nastupima, bend večeras menja taktiku: srebrna odela sa “faux” ribljom krleži i jake šminka na licu (sa prethodnog njujorškog koncerta par godina ranije) zamenjeni su konvencionalnim crnim odelima i belim košuljama. Petočlana grupa izgleda kao neki muški pevački orkestar iz 50-ih. Luke Steele ubedljivo vlada scenom i očigledno je samodovoljan, podsećajući tako na legendarne Lennonove nastupe sedamdesetih u NYC-u: bend je u oba navrata tek grupa asistenata. Opravdano.
THE SLEEPY JACKSON U NJUJORKU
Koncert Sleepy Jacksona počinju dvema prvim kompozicijama sa ovogodišnje ploče: razlike na nosaču zvuka i na živom nastupu skoro da i nema. Zahvaljujući odličnoj tehničkoj pozadini legendarnog prostora u istoj meri kao i efektnosti i kvalitetu četvorice muzičara u Steeleovoj pratnji, izvođenje pesama We Neede More i Devil Was In My Yard donose momentalnu euforiju.
Uživajući u nastupu sledećih 20-ak minuta, publika je prošetana po arhivama ekscentrične strane rocka: reference poput Briana Wilsona, Lennona, George Harrisona i Todd Rundgena su neminovne. Zajedno sa najunikatnijom frizurom u muzici danas (da, rame uz rame sa Roy Orbisonom), Steeleov vokal se razvlači od plaža Australije do sunca Kalifornije. Veoma melanholičan i prelep materijal sa nove ploče, večeras cele odsvirane, je prošaran kompozicijama sa albuma Lovers. Ne poznajući nove stvari, masa se zapaljuje čuvši Vampire Racecourse, Miniskirt, Come To This i Morning Rain.
THE SLEEPY JACKSON U NJUJORKU
Đavolski dobri Felix Bloxsom (perkusionista) i Dr.Carl Brown (maestro na mikseti) reprodukuju bogat i bujan zvuk sa ploča, kreirajući „simfonijske slojeve“. I Understand What You Want i Don’t Say vašeg autora veoma raduju svojim rasterećenim popom u stilu The Go-Betweens, a najmlađi u publici posebno uživaju u 10-minutnoj kakofoniji usred Miles Away free jazz/punk momentu na koji bi i Sonic Youth bili ponosni.
Sleepy Jackson je muzička grupa koja pred sobom ima veoma, veoma sjajnu budućnost. Vrhunski kvalitet ploča i živih nastupa nagoveštavaju samo najbolje. Molimo se da Luke Steele ne nastrada od svoje genijalnosti, kao što se to desilo npr. Jasonu Pierceu (Spiritualized, Spacemen 3).
Trivia za sve obožavaoce australijskog rocka: od menadžerke Sleepy Jackson saznao sam da će nova ploča Jet, koja uskoro izlazi, učiniti da bilo koji album AC/DC zvuči kao Rick Astley...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

EKSKLUZIVNO: BRIAN WILSON – Pet Sounds Live

Surf’s Up New York!

Izveštaji

PATTI SMITH

Twelve

Albumi

EKSKLUZIVNO: BOB DYLAN U NJUJORKU

Velika senka

Izveštaji