Popboks - ALEXI MURDOCH - Time Without Consequence [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.08.2006. 00:00

ALEXI MURDOCH

Time Without Consequence

Za sve koji maštaju o "novim" stvarima i počecima i koji sebe mogu (ponekad) da pogledaju u ogledalo i priznaju da je TO vreme došlo – ovaj album je "crna kutija". Preslušavajući je možemo da "pazimo" da iste greške ne ponovimo, da vidimo dokle smo stigli u promeni i da nismo možda promašili neko bitno skretanje

Ivan Lončarević

Ocena:
8
8/10





Znate ko je Nic Harcourt? U ovom trenutku verovatno najuticajniji radijski DJ/host, "muzički mesija" sa obe strane Atlantika. Njegov radio "segment", Morning Becomes Eclectic, emituje se svakog jutra od 9 do 12 na kalifornijskom radiju KCRW (i na KCRW.com). Pre par meseci, kada mu je u ruke došla debitantska ploča Alexi MurdochaTime Without Consequence, rekao je:"Najzad! Ovo sam čekao dve godine". Kako se čovek koji svakodnevno preslušava stotine novih pesama i albuma uopšte oduševljava nekom novom muzikom, koja se u svojoj formi skoro ni po čemu ne razlikuje od muzike pre 30-ak godina, pitanje je koje me kopka već neko vreme. Odgovor, naravno, ne znam. Valjda sluša svoje srce...
MURDOCH
Do prve ploče Alexi nije stigao lako. Iako je "slava" izazvana emitovanjem pesme Orange Sky, u filmu Garden State i seriji The Orange County i eksploatacijom u reklami za Hondin auto, pretila da mu preuzme karijeru na sličan način kao u slučaju Jose Gonzaleza, to se nije desilo. Igre sa "ozbiljnim" izdavačima na kraju je razrešio tako što je album objavio samostalno početkom leta 2006. godine.
Kakav je zaista Time Without Consequence? Sasvim jednostavan i nepretenciozan. Alexijevo sviračko umeće je sasvim obično. Ima fin osećaj za melodiju, a stihovi su mu uglavnom vrlo jednostavni i direktni. Čini se da više priča i šapuće nego što peva. Povremeno neodoljivo podseća na jako mladu verziju Nick Lowea iz The Convincer faze. Alexi Murdoch ne stidi se da "zaplače" ili da moli za vreme, strpljenje, poverenje i razumevanje njegovih slabosti. Povremeno je "hitičan" kao Chris Martin (ali bez njegovih banalnosti), povremeno je hermetičan i osetljiv kao Ron Sexsmith. Onda sebi dozvoli da zaurla najjače što može (kao u pesmi 12) i razbudi sve one koji su ga već "pročitali". Na momente, Time Without Consequence neodoljivo podseća na još jedan izgubljeni dragulj, album Moving Up Country James Yorkstona, ali već na drugu loptu, kao glavna referenca mogli bi da iskoče Thom Yorke, Jose Gonzalez, Jens Lekman...
MURDOCH
Lični favoriti su ipak brutalno iskreni i jednostavni ogledi o ljubavi - Song For You, Love You More i Wait. Song For You je Everybod y 's Talking koji samo što nije eksplodirao: mala pesma o običnom danu koji preti da se uruši, ali kojem njih dvoje svojom čežnjom daju "srećan kraj". Love You More je mantra koju ponavljate u sebi dok se borite sa vi š enedeljnom nesanicom i hrabrite sebe da sve, na kraju, mora da ima neki smisao. A Wait? Wait je moju potragu za savršenom pesmom završio bar na nekoliko nedelja – kao Northern Sky koji sreće "Blue Moon u džuboksu na kojem se non-stop vrti Take Me Back.
I Dream These Days About The Sea,
I Always Wake Up Feeling Blue,
Wishing I Could Dream Of You
Za sve vas koji volite Nick Drakea, Richard Thompsona, John Martyna, i mislite da se takva muzika nikada više neće praviti, album Time Without Consequence verovatno nije nešto što će vas oduševiti. Za vas, uzbuđenje se možda ogleda odlaskom u prodavnicu po najnovije reizdanje, remasterovano sa bonusima i 5.1 miksom albuma Pink Moon, Shoot Out The Lights ili Solid Air. Za sve ostale, koji maštaju o "novim" stvarima i počecima i koji sebe mogu (ponekad) da pogledaju u ogledalo i priznaju da je TO vreme došlo – ovaj album je "crna kutija". Preslušavajući je možemo da "pazimo" da iste greške ne ponovimo, da vidimo dokle smo stigli u promeni i da nismo možda promašili neko bitno skretanje...
Audio:
Ecard:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.