Popboks - UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI - Italo jazz na dva kanala [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 30.08.2006. 00:00

UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI

Italo jazz na dva kanala

Posle znatnog i dobronamernog ulaganja prošle godine, Umbria Jazz Festival svoje drugo istupanje u Srbiji - Balkanic Windows – smanjio, i težište pomerio iz Beograda u Novi Sad tražeći bolje partnere među domaćim organizatorima. No, ipak dobijamo nekoliko koncerata koje vredi posetiti

Dragan Kremer

Kao i svi veliki, pravi jazz-festivali i Umbria Jazz (skraćeno: UJ) iz Peruđe (osn. ’73.) ima svoja „eksteritorijalna“ pojavljivanja. Takođe, ozbiljni festivali jazza u Evropi sistematski, na razne načine promovišu jazz svojih matičnih zemalja i pomažu sopstvenim muzičarima, a UJ je i u tome jedan od najboljih. Paket italijanskih jazzera koji ovaj festival šalje u SAD već se ustalio na obe obale, a maja 2005. UJ je premijerno iskoračio čak u Australiju. I, posle onih delova sveta gde ima jakih italijanskih zajednica (tj. brojnih, blisko organizovanih iseljenika i potomaka iz Italije), prošlog leta eto ga UJ odjednom u čak dva grada zemlje Srbije? Da, „zahvaljujući“ ovdašnjim problemima UJ-programi ne stižu nam komercijalnim putevima, nego pomoću brojnih vladinih & nevladinih, političkih i kulturno-umetničkih partnera s obe strane. Zato se i ceo projekat zove Balkanic Windows, a avgusta 2005. imao je ovde donekle preteran podnaslov Multietnička muzika protiv rasizma pa je program u Beogradu i Novom Sadu – uz četiri vodeća imena italijanskog jazza – natezan domaćim izvođačima koji s tom muzikom slabo imaju veze, al’ evo koriste etno (a to, jel’, nije retko ni u njihovih jazz kolega) i neki su Romi, što mu je valjda najbliže što mi dobacujemo crncima.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
Ako je ovakvo „pravdanje koncepcije“ još i prošlo bezbolno, s organizacione strane – pošto su Italijani sve smislili, finansirali, promovisali... – zakazao je bg. partner, kako već biva kad se u projekat upetljaju amateri. Nevolja su više imali gostujući muzičari nego publika u Barutani na Kalemegdanu, i to se odrazilo na stav Fondacije Umbria Jazz i uticajnih organizacija koje je podržavaju u Italiji. Ovog jula tokom festivala u Peruđi je i zvanično objavljeno da će Balkanic Windows ipak biti, ali je doživljaj s međudržavne razmene spušten na nivo saradnje pokrajina Umbria i Vojvodina. Pravo nam budi, Novi Sad se dakle i tom prilikom pokazao kao bolji i profesionalniji domaćin, a privrednici Umbrie (čiji je simbol inače suncokret) povezali su ovaj kultur-izlazak s poljoprivrednom proizvodnjom Vojvodine, velikim jesenjim poljo-sajmom... Oni imaju Agriumbria: uz muziku promovišu sopstvenu kulturu, turizam, vina, kuhinju, regionalni razvoj... sve pomoću Ministarstva spoljnih poslova Italije, svoje ambasade u SCG, regionalnih ustanova i fondacija Umbrie, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, ARCI, Univerziteta za strance u Peruđi (jedan od tri najveća te vrste u Italiji) itd.
NS
Elem, najavljeni program u glavnom gradu Vojvodine pomogli su i Skupština pokrajine, Grad NS, Novosadski Jazz Festival, a organizator je Kulturni centar Novog Sada, te će osim ostalih seminarskih i ulično-pozorišnih programa narednog petka, 1. septembra, posle 22:00, u klubu Jazz početi jam session s lokalnom ritam-sekcijom i dvojicom italijanskih saksofonista: Paolo Recchia (alt) i Max Ionata (tenor). I naredne večeri biće jamminga, ali u klubu Trema (SNP), no važnije je da će te subote, kad padne mrak, ponovo u Dunavskoj ulici svirati dva italijanska sastava. Ove godine to su kvartet alt-saksofoniste Rosario Giuliania, još jedne od novih jazz-zvezda s Apeninskog poluostrva, i četvoročlani ansambl Aires Tango koji je u Italiji osnovao argentinski saksofonista/kompozitor Javier Girotto.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
Rosario Giuliani
Giuliani se nastavlja na tradiciju Julian Cannonball Adderleya, Art Peppera i John Coltranea, u poslednjih 10-ak godina snima filmsku muziku (Morricone!), a u ovoj deceniji za cenjenu francusku kuću Dreyfus Jazz objavio je tri albuma. Sarađivao je s pristojnim nizom Amerikanaca (Kenny Wheeler, Randy Brecker, Cedar Walton, Phil Woods, Charlie Haden), Francuza (Bireli Lagrene, Philip Catherine, Richard Galliano) i ostalih (Gonzalo Rubalcaba), a od zemljaka mu pomenućemo samo onog koji trenutno k.g. pojačava njegovu postavu. Trubač Flavio Boltro takođe je mlad veteran (ex-Lingomania) i saradnik Steve Grossmana, C. Waltona, Billy Higginsa, Clifford Jordana, Jimmy Cobba, Freddie Hubbarda, Joe Lovana, Michel Petruciania.
Aires Tango produžava nasleđe nezaobilaznog Astor Piazzole, naravno, pod uticajem jazz-improvizacije, hispanoameričke književnosti i netradicionalnog tanga. Novosadski predstavnik na ovom koncertu ima premijeru - Panonija Project, svojevrsna mlađa super-grupa. Uz pijanistu Aleksandra Bahuna su bas-gitarista Vladimir Samardžić (najpoznatiji iz Vasil Hadžimanov banda), saksofonista Gabor-Buga Bunford (takođe veoma traženi session-muzičar, od Balaševića nadalje), i bubnjar Petar Radmilović (trajnije naseljen u Big bandu RTS, a i iza Đoleta B.).
BG
U međuvremenu, beogradski organizatori od prošlog puta (Multikultivator, sa zaleđinom festivala Ring Ring) uspeli su nekako da se provuku u celu kombinaciju sa Balkanic Windows pa istog, narednog vikenda priređuju čak trodnevni program pod tim naslovom, iako jedva polovina događanja ima veze s Italijom i UJ. No, to domaćima očito ne smeta da ga pompezno nazivaju jazz-festivalom, i sl.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
Aires Tango
U petak, 1. septembra, od 20:30 nastupa sada već i evropski proslavljen Kal (Valjevo/Beograd), romski band za XXI vek, najbolji moderni izdanak ciganske muzike koji imamo, s uticajima jazza/swinga i uopšte multietnički kako ovoj manifestaciji i priliči. Njihov ovogodišnji CD Kal (Asphalt Tango/Berlin za svet, B92 za ovde), plasman na specijalizovanim međunarodnim listama i turneja po Evropi znače da ih sve ređe viđamo na domaćem terenu, pa je zato prilika još dragocenija.
U subotu, 2. septembra, istom satnicom počinje Naked čije su 3/4 (gitarista Nenad Branković, kontra/basista Branislav Radojković i bubnjar Goran Milošević) leta 2005. bile među mladim muzičarima/studentima iz BG i NS na Jazz-klinici čuvenog univerziteta Berklee iz Bostona/SAD, koja se već 20-ak godina održava u okviru UJ festivala. Štaviše, bila je to „probna“ grupa studenata iz SCG, donacijom italijanskih ustanova koje podržavaju UJ, a Milošević je tamo dobio priznanje za izuzetnu muzičarsku veštinu. Ovo zajedničko iskustvo podstaklo je momke da osnuju Naked.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
Julien Lourau
Posle njih nastupaju glavne zvezde celog poduhvata, Julien Lourau Quintet iz Francuske. Ovaj svestrani saksofonista dobro je poznat starijim BG-ljubiteljima jazza jer je sredinom 90-ih bio član cenjenog kvarteta „našeg“ pijaniste Bojana Zulfikarpašića. Bojan Z. Quartet objavio je dva veoma kvalitetna albuma (istoimeni ’94. i Yopla! ’95. za prestižnu etiketu Label Bleu) posle kojih je Julien – zapažen i kao saradnik Abbey Lincolna – dobio ugovor s velikom disko-kućom, za svoj poveći, nacionalno šareni sastav Groove Gang, ali je ’99. sarađivao i na Bojanovom multigostinskom Koreni. U ovom milenijumu Lourau solo karijeru nastavlja nesmanjenom žestinom i s ne manjim brojem i raznolikošću uticaja, kako svedoči i tematski par aktuelnih mu CD izdanja, Fire i Forget, snimljenih „iz cuga“ u slobodnijoj formi muzike i postave, uključujući njegov aktuelni kvintet u kome Bojan Z. – prošlogodišnji laureat Hans Koller Prize/European Jazz Prize - sedi za klavijaturama.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
Bojan Zulfikarpašić
Nesumnjivo među najboljim jazzerima svog naraštaja u Evropi, B. Zulfikarpašić odrastao je u BG i s punoletstvom otišao u Pariz na više muzičko školovanje. On je i inicirao Juliena u balkansku muziku – izdašno zastupljenu na njihovim izdanjima - što je ovaj s ljubavlju razvio u delotvorno zanimanje za stil srpskih duvačkih orkestara. Pošto je Bojan Z. Quartet zahvaljujući Francuskom kulturnom centru pre 10-ak godina uspešno gostovao ovde, Julien je recimo svojim solima i zvukom zasluživao ovacije probrane publike u Sali BITEF teatra, na bis držeći prisutne na nogama dok je spektakularno improvizovao Nišku banju i sl. na naše izvikane nepar ritmove. Posle zvaničnog gostovanja znao je da ostane još neki dan u Beogradu, ne samo da bi za svoju zbirku našao vinile i kasete Dragačevaca, nego i da bi žurirao...
Predviđeni kao i prošle godine za kalemegdansku Barutanu, ovi programi u slučaju kiše održaće se u foajeu Sava centra, a završno veče bg. ogranka Balkanic Windows (nedelja, 3. septembar) – s podnaslovom Support the music - ionako je klupsko, u klubu Ptica (Šantićeva 8, 011/3234 614). Otvoreni jam session poziva sve ovdašnje muzičare, a spec. gosti su italijanski saksofonisti Paolo Recchia i Max Ionata, kao i u NS.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
U tradiciji UJ da mnogi programi festivala, naročito oni na otvorenom budu besplatni za publiku, i svi navedeni događaji u okviru Balkanic Windows dostupni su bez ulaznica. Ovog puta uveden je i jam session program kao dobra prilika za svakojake muzičare klasičnog i Berklee-obrazovanja, ali nažalost trapavost i neusklađenost organizatora u Srbiji onemogućuje da u subotu uveče istovremene nastupe Julien Lourau Quintet u BG odnosno Rosario Giuliani Quartet i Aires Tango u NS doživi i ono malo jazz publike koja je spremna da zbog toga potegne do drugog grada.
CD
Kao još jedna zvanična veza UJ i Srbije, treće zemlje u kojoj UJ gostuje i koncertno, Umbria Jazz Festival - između ostalog imajući i sopstvenu diskografsku produkciju - uz Balkanic Windows spremio je i promotivni CD pod naslovom/sloganom Link The World, na kome je po jedan live snimak svakog od izvođača premijernog izdanja ove manifestacije, krajem avgusta 2005. u BG i NS. Dakle, Earth Wheel Sky Band, Nenad Vasilić/Vladimir Karparov i Boris Kovač & LaDaABa Orchest od domaćih, a Stefano Bollani Quintet, Doctor 3, Enrico Rava Quintet i Francesco Cafiso Quartet od Italijana.
UMBRIA JAZZ OPET U SRBIJI
Francesco Cafiso
No, mlađoj publici i ovejanim ljubiteljima be-bopa i već više od pola veka pokojne Ptice svakako je zanimljiviji A Tribute To Charlie Parker (Giotto Music/UJ Records), prošle jeseni objavljen CD mlađahnog alt-saksofoniste sa Sicilije koji je neočekivano bio zvezda Balkanic Windows 2005. Nedavno otkrovenje, Francesco Cafiso je virtuozni dečkić koji još nije izašao iz svojih teen-godina a UJ je već puno učinio za njegovu međunarodnu afirmaciju. Najbolje se odužio uzorima s čijih je ploča učio kad je UJ od njega naručio program u kome će uz gudački, klasičarski orkestar (cenjeni I Solisti di Perugia) izvesti standarde koje je i Parker svojevremeno (ne baš radosno) snimio s takvom pratnjom. Povod je naravno bila 50-godišnjica Parkerove prerane smrti, UJ je od Univerziteta Rutgers nabavio izvorne aranžmane za ta čuvena snimanja za kuću Verve (ideja potekla/nametnuta od ljudi iz muzičke industrije, da komercijalizuju Pticu), i mladi Sicilijanac je repliku tog repertoara na oduševljenje publike izvodio po evropskim festivalima, dok je uporedo gradio i karijeru/diskografiju sa sopstvenim, nešto starijim kvartetom.
Za svega par sezona ovaj nenametljivi momčić pravo niotkuda pojavio se kao pubertetsko čudo-od-deteta, u provinciji naslušan bi-bopa, i tako neiskvareno virtuoznog su ga (opasno!) mnogi već proglasili naslednikom C. Parkera. U Srbiji smo ga međutim upoznali u ogoljenom, kvartet-formatu koji je verovatno i bolji za prvi susret, a ovog leta na UJ je ponovo, dva puta u istom danu izveo tribute program završen ovacijama publike, trijumfalnu promociju izuzetnog albuma – propratni tekst delo je poznatog publiciste Dan Morgensterna - koji je s merom obojio malom ali pravom dozom originalnosti. Najzanimljivija a možda uskoro najveća zvezda italo-jazza.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji