Popboks - EKSKLUZIVNO: ASIAN DUB FONDATION U ENGLESKOJ NACIONALNOJ OPERI - Gaddafi: A Living Myth [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.09.2006. 00:00

EKSKLUZIVNO: ASIAN DUB FONDATION U ENGLESKOJ NACIONALNOJ OPERI

Gaddafi: A Living Myth

Nova sezona Engleske nacionalne opere (ENO) u programu Sky and Artsworld otvorila se premijerom projekta Gaddafi: A Living Myth (Gadafi, živi mit), izvedenog na muziku Asian Dub Fondation (Steve Chandra Savale, Sanjay Tailor, Babu Stormz) u saradnji sa egipatskim muzičarima Diaspora i uz podršku stalnog orkestarskog sastava ENO, na libereto Shan Khana i u režiji Davida Freemana

Jelena Stojković

U klasičnom ambijentu londonskog Coliseuma i nakon trogodišnjeg rada, ova kombinacija savremenog plesa i teatra, progresivnog video rada i originalne muzike bavi se konceptom masmedija, autoritativne vlasti i politike 90-ih na relaciji Istok-Zapad, a kroz prizmu života predsednika libijske Džamahirije – generala Muammara al-Gaddafija.
Misteriozan i kontraverzan libijski vođa, Gadafi je u poslednje dve decenije prošao put od najopasnijeg teroriste na svetu do prijateljskog, donekle ekscentričnog, saveznika Zapada. Poznat po neuobičajenim autfitima (ponekad upoređivanim sa Michael Jacksonovim), kao i senzacionalnim javnim nastupima (kao kad je na Evropskom samitu u dvorištu Versaja postavio šator okružen naoružanim telohraniteljkama), biografija ovog severnoafričkog revolucionara sadrži dovoljno materijala za pregled savremene istorije.
EKSLUZIVNO: ASIAN DUB FONDATION U ENGLESKOJ NACIONALNOJ OPERI
Komad, podeljen u dva seta od po 50 minuta, prelazi period od italijanske kolonizacije Libije '31. preko proglašenja nezavisnosti i politike koja je dovela do sukoba sa Zapadom kasnih 70-ih, do skorašnjeg izmirenja i ponovnog otvaranja Libije ka svetu. Celokupna scena je minimalno dekorisana, ali se efekat postiže impresivnim video-kolažem u pozadini i ukusnim, strogo kontrolisanim osvetljenjem. Glumačka i plesačka postavka iz stalne trupe Nacionalne opere pravi prelaze između raznorodnih scena koje, preko podosta brejk-densa i uzvikivanja političkih parola u rep maniru oslikavaju nasilje, korupciju, ulične demonstracije, revoluciju, formiranje nove vlasti i međunarodnu političku scenu.
Muzički, dok orkestar izvodi tradicionalne severnoafričke standarde, autentičan i prepoznatljiv džangl-dab-elektro rege zvuk Asian Dub Foundation je konstantno prisutan, naročito ritmom koji neprestano flertuje sa pankom, uz konstantan dram-end-bejs koji gotovo prelazi u hard-kor u izvesnim momentima. Sav tekst se izgovara-repuje preko muzike.
EKSLUZIVNO: ASIAN DUB FONDATION U ENGLESKOJ NACIONALNOJ OPERI
Sve zajedno, poprilično neuobičajen miks koji očigledno za cilj ima podjednako promociju javnih institucija u „inovativnim“ projektima koliko i podršku „mladih“ i „progresivnih“ umetnika. U momentima, pogotovo kada se uzme u obzir nesvakidašnji sastav očigledno neobavezno obučene/isfrizirane publike, čini se da ovaj koncept i može da funkcioniše ali ipak, kao kada lik Gadafija paradira preko scene u blještavom kostimu sa uživim prenosom na platnu iza sebe uz zeleni strobo koji šara preko publike, stiče se utisak da neke stvari jednostavno ne treba mešati.
Ukupno je izvedeno šest predstava ovog komada a ADF su najavili i izdavanje originalnog saundtreka.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji