Popboks - TORI AMOS - The Beekeeper [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.03.2005. 00:00

TORI AMOS

The Beekeeper

Kraljica Tori se vratila! I sve je upravo na svom mestu. Školovani klavirski prelazi, vokalni trileri u stilu vilenjaka, materinska brižnost, ali i incestuozne insinuacije zapakovane u opsesiju narandžastim gaćicama…

Sonja Rajin

Ocena:
7

7/10

Ura! Kraljica Tori se vratila! I sve je upravo na svom mestu. Školovani klavirski prelazi, vokalni trileri u stilu vilenjaka, materinska brižnost, ali i incestuozne insinuacije zapakovane u opsesiju narandžastim gaćicama... Forma uspavanki, sadržaj često košmarski uznemirujuć. Efektno kao i uvek.
Zapravo, ako izuzmemo osrednje verzije ultimativnih hitova Nirvane i Depeche Mode kao i plastični dance flert Professional Widow, Torina forma i estetika nisu se naročito menjale tokom ovih petnaestak godina. Što znači da je The Beekeeper, iako neminovno zreliji po sadržaju i šarolikosti, komotno mogao biti snimljen i negde sredinom devedesetih. A da pri tom ne gubi u snazi i ekspresivnosti. Sigurna sam da će mnogi pronaći nit između ovog i njenih najistaknutijih ostvarenja.
Prvih nekoliko pesama deluju najupečatljivije - Parasol je kontemplacija nad jednom uljanom slikom, odnosno Spark žene koja je tek pre šla četrdesetu. Sweet the Sting ima gotovo r'n'b teksturu i, uprkos nasilnoj tematici, zanimljiv radijski potencijal. Treba izdvojiti još nekoliko favorita: empatična Barons of Suburbia, problematična Power of Orange Knickers (duet sa Damienom Riceom), i ležernije Ribbons Undone i Goodbye Pisces, gde bajkovite asocijacije i zadivljujuće poigravanje visokim oktavama po ko zna koji put dolaze do izražaja. Iskustva su ponovo traumatična i lična, ali uz manje šokantnih atributa.
No, ploča svakako nije bez mana. Tori je i ovog puta bila veoma darežljiva, tako da od 19 pesama, nekoliko deluje poprilično slično - zlobnici bi rekli suvišno. Mada je to pitanje ukusa, ipak čini se da je sredina albuma nekako najtanja, da bi se koncentracija uspešno povratila u poslednjoj četvrtini. No, ovo nije prilika za klasično razglabanje o "kvantitetu naspram kvaliteta". Gledano u celini, iako su pojedinačne pesme podređene širem konceptu, majstor je ostao dosledan sebi. Da nema porodičnog nasilja, silovanja, grešnih fantazija i ostalih psiholoških devijacija, svet bi bio lepše mesto. Ali bi nam crvenokosa daleko manje pružila...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.