Popboks - YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU - Rifovi koji vrište aleluja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 13.11.2006. 00:00

YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU

Rifovi koji vrište aleluja

Danas prepričavamo australijsku avanturu usred njujorške underground scene – koncert dva benda koja su iza sebe ostavila trag izgoretine duži i deblji od guma Ford Falcon Interceptora sa veoma pobesnelim Maxom za volanom. A da, odor dima takođe, jer te večeri goreli su Telecasteri

Zoran Popović

Mesto: Mercury Lounge, Njujork
Vreme: Sreda, 28. oktobar 2006.




…My visions write checks that my gestures can’t cash…
Koliko samo postoji fanova rock ’n’ rolla mlađe generacije koji bi dali svoje fakultetske diplome i dve litre krvi da samo jedanput budu na koncertu The Who ili Stonesa tih zlatnih 60-ih, na vrhuncu britanske ekspanzije. Pošto se današnja Britanija ne trudi puno da izrodi neke nove surogate pomenutih rock bogova, Australija, na kraju i sama Kraljičina teritorija, to čini u njeno ime. I dok su Jet ili Datsuns (Novi Zeland) pohađali prve razrede osnovnog obrazovanja, večerašnji junaci su već prašili po na pivo i znoj smrdljivim birtijama Sidneja i Melburna.
YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU
THE MESS HALL
Po izlasku na scenu dvojice muzičara koji čine blues-punk uragan The Mess Hall, malobrojna publika je sa rezervom prema komešanju na sceni uživala u pivu i razglabala o najboljoj ploči You Am I na nezainteresovanih sedam metara od bine. Nekih 40-ak minuta kasnije svi prisutni su se osećali kao da ih je prebila banda agresivnih kengura. Zamislite da slušate u isto vreme dve ploče - The White Stripes i rani Sonic Youth, usemplujte rifove AC/DC (obavezan začin u svakom novom australijskom r’n’r jelu) i dobićete nešto slično muzici ove dvojice momaka. Fantastično pun zvuk uprkos postojanju samo tri instrumenta: gitare, bubnja i glasa je bio nešto na čemu sam Jon Spencer može da im zavidi. Najupečatljiviji detalj, pak, je karizma gitariste I pevača Jed Kurzela, koji pored izuzetno atraktivnog izgleda i stila na sceni poseduje auru rock zvezde u nastajanju (takođe i energiju fudbalera Premiership lige).
YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU
THE MESS HALL
Pošto sam se i sâm večeras prvi put upoznao sa muzikom ove grupe, pokupio sam njihov poslednji album Notes From A Ceiling koji je u potpunosti večeras odsviran, iako je u pitanju bend koji se jedino može doživeti na koncertnom nastupu. Produkcija na CD-u je učinila nepravdu prema njihovom prljavom delta blues/rock zvuku, i najvažniji aspekti The Mess Hall estetike nisu našli mesta nosaču zvuka.
Najveća australijska r’n’r atrakcija i jedan od najboljih rock sastava, You Am I, promovisao je poslednju ploču Convicts, i to na pravom mestu za takvu žurku - ultimativnoj njujorškoj rupi Mercury Lounge, posle zatvaranja kluba CBGB verovatno najuzbudljivijem underground mestu na Menhetnu. Iako se očekivalo dosta novog materijala, You Am I sviraju “best of” koncert (razlog je njihovo veoma retko pojavljivanje u američkim klubovima).
YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU
YOU AM I
Frontmen sastava Tim Rogers je posebna atrakcija. Izuzetno talentovan i eksplozivno kreativan (radeći na po četiri projekta godišnje), ovaj umetnik pleni publiku svojim šarlatanskim šarmom i senzibilnim i krhkim vokalom, kojim se bori protiv distorzirane buke svoje prepoznatljive Crockenbacker gitare (australijska verzija marke Rickenbacker). Između kratkih i rafalnih kompozicija, Rogers toli žeđ iz polulitarske flašice Stolichnaye, da bi svakih sledećih tri-četiri minuta dokazanim glumačkim talentom (Holy Smoke) koketirao sa publikom u stilu pompezne glam-rock zvezde 60-ih. Na sceni fizički podsećajući na mladog Raya Daviesa, sa glasom mladog Roda Stewarta i gitarskom teatralnošću mladog Pete Townshenda; pripiti Tim Rogers briljantno predvodi bend koji toliko asocira na zvuk The Who, The Faces i The Rolling Stones (Sticky Fingers). Koncert je ekplozija energije - prljav i beskrupulozni r’n’r atak sa kratkim pauzama između pesama, pregršt psovanja i znoja, 80-minutni izlet u svet australijskih rock mesija – od njihovih prvih komada inspirisanih Husker Du i Replacementsima, preko “hitova” produciranih na tragu Lee Ranaldo/George Drakouliasa, do bluesy razbijača a la Richards/Townshend. Kao referenca za nove fanove i rekvijem sada već nepostojećem klubu CBGB, Rogers & Co. odvaljuju Born To Lose, obradu Johnny Thunders and The Heartbreakers.
YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU
YOU AM I
Najjasniji kvalitet You Am I je nesumnjivo njihova beskrupuloznost i očit nedostatak površne ljubaznosti. Bend je u transu, svirajući večeras kao da im je poslednji koncert - onaj kojim bi morali da imresioniraju Sv. Petra da bi im otvorio vrata raja. Četvorica Australijanaca meditiraju na sceni - kroz kratke i ljute rifove i solaže Rogers i Lane (da, kako simpatično, baš kao Ronnie Lane) kanališu bunt, pucaju rafale u establišment potpuno odvojeni od dosade konvencionalnog života, a sve u mraku njujorške rupe sa mirisom maligana pomešanih sa parfemima lepih devojaka iz publike. You Am I su na pozorišnoj sceni, ovo je mnogo više nego puki koncert, baš kao u glorioznim danima nastajanja rokenrola koji je danas nestao u svojim metamorfozama. Ovo je joga studio, usamljena ivica okeana u toplim večernjim satima ili krevet sa ljubavnikom u mračnoj sobi - trans i čišćenje.
Koncert You Am I je vremenska mašina.
Gledajući ove frajere na sceni velikom brzinom smenjuju se fleševi iz rock istorije, počevši od Chuck Berryja, preko Keitha Richardsa i Townshenda, do Paul Westerberga i njegovih Replacementsa. Ovo večeras je klub slomljenih srca i ispucane mladosti u lažnim snovima. Večeras se ljutito roka i odvažno prkosi svim avetima konvencionalnog života i razočarenjima koja on donosi. Tim Rogers i You Am I su evanđelistički propovedači, njihova muzika je kanal do ekstaze i nirvane.
YOU AM I & THE MESS HALL U NJUJORKU
YOU AM I
Rogers umesto krsta koristi gitaru, umesto Biblije svoju poeziju, a umesto svete vodiće svoj znoj i votku. Svaki rif je aleluja! Na kraju su svi na kolenima.
Transcendentalno iskustvo.
Set Lista:
  1. Thuggery
  2. By My Own Hand
  3. If We Can’t Get It Together
  4. Baby Clothes
  5. Gunslingers
  6. Friends Like You
  7. Mr.Milk
  8. Cathy’s Clown
  9. Jaimme’s Got A Gal
  10. Born To Lose
  11. It Ain’t Funny That We Don’t Talk Anymore
  12. Constance George
  13. Billi
  14. Applecross Wing Commander
  15. Junk
  16. Berlin Chair
  17. Tahnk God I’ve Hit Bottom

Bis:

  1. How Much Is Enough
  2. Jewels And Bullets
  3. Heavy Heart


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji