Popboks - THE WHITEST BOY ALIVE - Dreams [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.11.2006. 00:00

THE WHITEST BOY ALIVE

Dreams

Jedan novinar koji je radio intervju sa Erlendom Oyeom ga je opisao kao najležerniju osobu koju je ikada upoznao. Dreams od prvih do poslednjih taktova zvuči tačno tako – ležerno i opušteno. Gotovo da ne postoji situacija u kojoj bi bilo pogrešno slušati ovaj album: od buđenja do odlaska na spavanje

Senka Pajić

Ocena:
7
7/10
 




 

Erlend Oye je stari poznanik. Znamo ga kao polovinu svima omiljenog akustičnog indie pop sastava Kings Of Convenience, zatim kao čoveka koji je u priličnoj meri odgovoran za MTV uspeh sastava Röyksopp, pošto je na njihovom debi albumu otpevao gotovo sve vokale. U pauzi između dva Kings Of Convenience albuma našao je vremena da objavi više nego uspešan elektro-pop solo album Unreast, i jedan DJ Kicks album (naročito obratiti pažnju na njegovu verziju pesme There Is The Light That Never Goes Out sa DJ Kicks albuma).
THE WHITEST BOY ALIVE
U međuvremenu mu je Skandinavija izgleda malo dosadila, pa se seli u Berlin gde sa još tri prijatelja osniva Whitest Boy Alive; bend koji zvuči tačno onako kako ste zamišljali spoj Kings Of Convenience i solo albuma Erlend Oyea: malo elektropopa, malo (ali ne isključivo akustičnih) gitara i mnogo prepoznatljivog vokala (za zabrinute: Kings Of Convenience se, bar kako zvanične informacije kažu, nisu raspali).
Uvodna pesma Burning vas može zbuniti i dovesti u zabludu da su Whitest Boy Alive samo gitarski pop bend. Pesma se praktično sastoji samo iz refrena i nekoliko gitarskih rifova koji se ponavljaju. Toliko je jednostavna, i zato ćete jako brzo početi da je povušite, a ne treba zaboraviti da je ovo prva prilika da čujete Oyea kako peva uz gitaru koja nije akustična.
Slušajući nešto pažljivije čitav album, pesme ćete vrlo lako moći da podelite u dve grupe: u one koje su nastale kao gitarske (Burning, Inflation, Fireworks i Figures), i one koje su nastale kao elektro (Done With You, Don’t Give Up, Borders.). Ali ono što iznenađuje je koliko je ta nadogradnja drugog zvučnog elementa suptilna, nenametljiva, i suštinski ne smeta. Gitarske pesme i dalje ostaju gitarske, sa elektro začinima, a elektro pesme su tu i tamo oplemenjene po kojom gitarom.
THE WHITEST BOY ALIVE
Negde na sredini albuma se nalaze Done With You i Don’t Give Up, apsolutni favoriti, dve laid back pesme jednostavnih melodija i još jednostavnijih tekstova, od kojih ova druga počinje akustičnim slatkastim uvodom kog se ne bi postidele ni najbolje r ’n’b balade. Možda bi trebalo pomenuti i Golden Cage, pravi plesni hit za moonwalking pokrete, u kojoj su gitare takođe isključivo ukras, ali ukras na mestu, odabran sa mnogo ukusa.
Slušajući Dreams, sve vreme vam se po glavu mota misao da će vrlo uskoro doći vreme kada će malo veće zvezde početi da jure Oyea da im bude producent. Njegov vokal je stara vest.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.