Popboks - ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel - Ima se, može se [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.11.2006. 00:00

ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel

Ima se, može se

Da li žene treba da žele samo ljubav i modu, da li će se za sve ostalo pobrinuti princ iz crne limuzine (jašta sa šoferom) – bistrile su prvo cice iz Seksigrada, pa onda one iz redakcije modnog časopisa Runway

Nataša Dinić

Ocena:
3
3/10

Scenario: (Aline Brosh McKenna po romanu Lauren Weisberger)
Uloge: Meryl Streep (Miranda Priestly), Anne Hathaway (Andy Sachs), Emily Blunt (Emily), Stanley Tucci (Nigel)
Žanr: komedija/drama
Trajanje: 109 minuta
Proizvodnja: SAD, 2006.
Web: www.devilwearspradamovie.com




ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel
Posle TV serije Seks i grad više ništa nije isto. Koliko god trivijalno i na momente vulgarno delovala, poslužila je kao model za chick bonding među drugaricama širom sveta, dok su po istom šablonu hitro skrojene francuska i ruska verzija. Sličnosti koje film Đavo nosi Pradu ima sa ovom serijom su znatne (David Frankel je i režirao šest epizoda): pre svega, uverenje da je najubedljivija romansa koju će žena ikad imati u životu – ljubav prema modi.
Iz nedelje u nedelju, gledateljke su pratile ovu podužu reklamu za štiklice koje, uz nekoliko kaišića, koštaju 500$, pitajući se kako novinarki sa jednom jedinom kolumnom uspeva da živi na tako visokoj nozi. Da je njen filmski alter ego Andy Sachs ozbiljnija verzija, treba odmah da bude jasno jer nosi muško ime i skromnu garderobu. Tu ozbiljnost prestaje. Koliko treba biti neodgovoran pa na razgovor za posao doći neobavešten o tome ko je urednik/ca časopisa u čijoj redakciji biste da radite?!
ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel
No, svet mode je hirovit, pa tako u naručje prima i ovo čedo bez stajlinga (upravo zbog iskušenja da preobrati?). Ali prvo: izgladni pa vladaj! Konfekcijski brojevi skupljaju se kao pri pranju: 38 sada je 36, ali zato je 40 zapravo XXL – objašnjava mladoj saradnici dobronamerni gej kolega. Etikete ujedno postaju osuda i opomena devojkama da su u javnom prostoru poželjnije ako su gotovo prozirne. Ponižena i premorena, naša neofitkinja shvata da je dušu džorala za precenjene krpice.
ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel
Svaka sličnost je namerna: glodurka Miranda (Meryl Streep), u stvari Vogueova Anna Wintour, površno je zastrašujuća, više kao Cruella de Vil. Tu je i stereotip da je uspešna žena nužno i loša supruga/majka, da je, bez obzira na sav uticaj – ljudska olupina. No, pošto su i pomenuta serija, a i ovaj film, prvenstveno ekonomsko-propagandne komedije, okrutnost i patnja likova čije je originale isuviše lako prepoznati u javnom životu Njujorka takođe mora biti prilagođena light konzumiranju. I dok su gledaoci šokirani prozivkama koje je Andy primorana da proguta, ona ipak trpeljivo pokazuje da nije u stanju da mrzi – u stvari je jedna dobrica koja zaslužuje sve najbolje u životu. Baš ekstra!
ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel
Daleko preciznija i hrabrija kritika lažnih obećanja medijsko-modno-kozmetičke industrije, depresivna komedija Friends with Money (Nicole Holofcener, 2006) prati četiri drugarice koje postepeno shvataju da su njihova očekivanja bila bezrazložno velika. Modna kreatorka Jane (Frances McDormand), čiji fensi odevni predmeti koštaju 800$, povlači se pred haosom kozmetičke ponude – pri tom zanemarivanje sopstvenog izgleda odražava i životno razočaranje. Deprimirana Olivia (Jennifer Aniston) nalazi se na nizbrdici – čisti po kućama jer nije mogla da podnese prezir bogatih učenika srednje škole gde je predavala. Shvativši kako su godinama bile u zabludi da je dovoljno imati para, a da će se ostali problemi rešiti sami od sebe, četiri drugarice, uz zatomljeni sarkazam, otkrivaju jedna drugoj do koje su mere izneverene. Emocionalna stanja dočarana su razgovetno kao u britanskoj TV seriji Toplo-hladno, dok likovi, bez obzira na sav očaj i iracionalne postupke, nikad ne gube gledaočeve simpatije.
ĐAVO NOSI PRADU (The Devil Wears Prada) – David Frankel
Srozanog samopouzdanja, do kraja se unizivši, Pepeljuga Olivia slučajno doživljava sličnu sudbinu kao Seksigrađanka Carrie (siromaštvo-nije-romantično) Bradshaw, nahajpovana alfica čija se kvaziemancipovana razmišljanja raspršuju pred pojavom princa u crnoj limuzini (sa šoferom). Sličnu limuzinu, jašta crnu i naravno sa šoferom, na raspolaganju ima i urednica Miranda Priestly. Šta joj vredi, vele u filmu, kad je niko ne voli.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi