Popboks - FESTIVAL NOVIH VIZUELNIH TENDENCIJA (najava) - Kratki rezovi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.12.2006. 00:00

FESTIVAL NOVIH VIZUELNIH TENDENCIJA (najava)

Kratki rezovi

Festival novih vizuelnih tendencija ima ambiciju da domaćoj publici predstavi šta se sve zanimljivo događa na planu vizuelnog bilo da je reč o video artu, filmskoj avangardi ili reklamnom spotu. Ovakvi festivali namenjeni su pre svega mladoj i urbanoj publici koja se bavi kreativnim zanimanjima i trebalo bi da u njegovom programu pronađu mnoštvo sadržaja koji bi mogli da im budu zanimljivi ili inspirativni

Najava

Mesto: Bioskop Doma omladine Beograda
Vreme: 23-25. decembra 2006.
Cena karte: 100 dinara




Subota, 23. decembar, 17:00
Američki avangardni film: Retrospektiva, I deo
Rana američka avangarda i njene teme, ekspresionizam, nadrealizam, apstrakcija, eksperimenti sa formom, naracijom, tehničkim mogućnostima. Od slavnih imena poput Mana Raya, Fernarda Legera, Slavka Vorkapića, Jaya Leydae, pa sve do najopskurnijih pokušaja i eksperimenata. Neverovatno bogatstvo, hrabrost i invencija koja je inspirisila generacije filmskih umetnika.


Subota, 23. decembar, 19:00
Sam početak: Umetnost filmske špice
Program se sastoji od primera najpoznatijih filmskih špica nastalih poslednjih godina. U okviru programa poseban deo biće omaž genijalnom Saul Bassu i njegovom radu koji je inspirisao mnoge generacije kako dizajnera tako i filmskih umetnika.
Izbor: Đorđe Marković


FESTIVAL NOVIH VIZUELNIH TENDENCIJA (najava)
Subota, 23. decembar, 21:00
„Rize“ (premijera!), režija: David Lachapelle
Dokumetarac Rize osvetljava po prvi put revolucionarnu artističku formu koja se izrodila u najsiromašnijem delu Los Anđelesa – South Centralu. Agresivni i vizuelno zapanjujući ples modernizuje igre afričkih plemena, dodajući neverovatne atletske pokrete ubrzane do granica mogućeg. Plesači tinejdžeri okruženi drogama, bandama, siromaštvom uspevaju nekako da se uz svoju kreativnost i snagu volje „izdignu“ iznad svog okruženja. Film koji zapanjuje.
Rize Davida Lachapella je vizuelno čudo, neočekivan nokaut čitavom društvu. Značajan film“ - Rolling Stone
Rize ima trenutke tako eksplozivne energije i lepote da ćete zuriti u ekran sa strahopoštovanjem“ - Boston Herald


Nedelja, 24. decembar, 17:00
Američki avangardni film: Retrospektiva, II deo


Nedelja, 24. decembar, 19:00
Vizuelna razmišljanja: umetnost kratke forme
Program sastavljen kao izbor kratkih animiranih, eksperimentalnih i igranih filmova, reklama i video spotova koji su poslednjih godina zadivili publiku svojim inovativnim i originalnim pristupom.
Izbor: Đorđe Marković


FESTIVAL NOVIH VIZUELNIH TENDENCIJA (najava)
Nedelja, 24. decembar, 17:00
„Haulov pokretni zamak“, režija: Hayao Myazaki
Jedan od najvećih kreativaca u domenu specifično japanske animacije - Anime, koja ima sve globalniji uticaj. Myazaki ima kult status u svetu a njegovi filmovi momentalno postaju referenti i klasični u svom žanru. Najuglednije filmske kuće održavaju njegove retrospektive a najprestižniji muzeji postavljaju izložbe njegovih crteža. U samom Japanu uticaj njegovog studija animacije Gibli, i njegov lično je ogroman. Ovo je Myazakijevo poslednje, najličnije delo koje je u izvesnoj meri zbunilo publiku i kritiku.


Ponedeljak, 25. decembar, 17:00
Američki avangardni film: retrospektiva, III deo


Ponedeljak, 25. decembar, 19:00
Video@art
I segment: Tribute to Low Fi Video (izbor kratkih filmova)
II segment: Prezentacija video radova nastalih u poslednjih nekoliko godina
U izboru kustosa galerije Remont beogradskoj publici biće predstavljen video program koji se sastoji iz 2 segmenta. Prvi segment je posvećen kultnom projektu Low-Fi Video, izborom kratkih filmova koji su prikazivani od kraja devedesetih pa do pre par godina na mnogobrojnim festivalima nezavisnog filma. Drugi deo programa posvećen je umetnicima koji su svoje video radove realizovali u poslednjih par godina (2004-2006). Radovi nemaju zajedničke imenitelje, i kreću se od dokumentarističkog, preko animacije, „glitch“ arta, pa do video performansa. Ideja je prikazati različite poetike, interesovanja, pristupe i načine na koji se koristi medij videa.
Izbor: Miroslav Karić i Saša Janjić.


FESTIVAL NOVIH VIZUELNIH TENDENCIJA (najava)
Ponedeljak, 25. decembar, 21:00
Štimer zemljotresa (UK/FRA/GER, 2005, 99 min), režija: Braća Quay
Poslednje delo najpoznatijih filmskih avangardista, film neobične i opskurne lepote koji u sebi spaja iskustvo avangarde sa visokom umetnošću. Braća Quay imaju ogroman uticaj koji se proteže od plastičnih umetnosti do reklamnog spota.




Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi