Popboks - GIFTS FROM ENOLA - Loyal Eyes Betrayed the Mind [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.01.2007. 00:00

GIFTS FROM ENOLA

Loyal Eyes Betrayed the Mind

Najnovija senzacija koja nam stiže s onu stranu rock muzike na svom prvencu prezentuje energetski kompleks u čijem se sastavu kao glavni sastojak nalazi krasnopis Njenog veličanstva gitare

Marko Nikolić

Ocena:
8
8/10



Progresivno je bila ključna reč kojima su opisivane umetničke težnje većine rock umetnika pre sada već skoro četiri decenije. Podeljeni u dva nepomirljiva tabora, od kojih je jedan težio tehničkoj savršenosti i grandioznim komadima težeg zvuka, a drugi eksperimentu i snazi umetničkog izraza, njihov ''sukob po notama'', sa ove vremenske distance, neodoljivo podseća na rat empirista i racionalista u sferi filozofije, koji se odigrao nekoliko vekova ranije. Kao i u potonjem slučaju, i na rock nebu istina je bila na sredini, ako sudimo po uticaju koji su oba kraka izvršila (vrše) na generacije muzičara koji su stupili na scenu nakon njih.
Prelaskom alternativnog rocka u korporativne vode, početkom devedesetih javlja se novi pojačani interes za instrumentalni rock, u čijem se jezgru nalazio termin postrock sa svojim progresivnim težnjama. Pionirski radovi bendova Slint, Tortoise i Labradford na početku poslednje decenije prethodnog veka poslužili su kao osnova koju su grupe poput Mogwai, Godspeed! You Black Emperor, Sigur Ros i Explosions In The Sky razvili u uzbudljivim i neočekivanim pravcima, a kao zajedničku tačku imali stvaranje atmosfere povišene emocionalnosti bazirane na stvaranju specifične tenzije i do tada nečuvenoj upotrebi tišine.
Na prelazu milenijuma, novi potpravac koji u sebi sažima iskustva postrocka i metala u pretežno instrumentalnom obrascu dolazi u žižu interesovanja. Vizionari poput Blind Idiot God, Neurosis, Fucking Champs i Isis doprineli su stvaranju scene koja iznova iznenađuje svojom vitalnošću i kvalitetom, koji bendovi poput Pelican, Cult Of Luna, Russian Circles i Dysrhytmia, između ostalih, poseduju u vrlo respektabilnoj dozi.
GIFTS FROM ENOLA
U tom nizu Gifts From Enola, bend iz Virdžinije, poslednja je značajna karika. Enola je ime američkog bombardera koji je bio aktivan na kraju Drugog svetskog rata na području Hirošime i Nagasakija, te nam, u tom duhu, na svom prvencu četiri doskorašnja tinejdžera isporučuju zvučne projektile u vidu pesama s nuklearnim punjenjem.
Od uvodne Behind Curtains Closing postaje jasno da se nalazimo na teritoriji koja se nalazi tačno na pola puta između postrocka i težeg zvuka, pri čemu nijedna od sastavnih komponenti na preteže, već se one nalaze u balansu, prožimajući se i nadograđujući jedna drugu. Eterični pasaži u najboljoj tradiciji postrocka na tragu Explosions In The Sky neosetno se transformišu u punokrvna hard rock krešenda, bazirana na uzbudljivim gitarskim duelima, večnoj borbi melodije i snage razarajućih rifova, čiji se koreni mogu pronaći u muziciranju grupa Isis i Pelican ali i The Mars Volta, čime se stvara impresivna zvučna slika, koja ne gubi na intenzitetu zahvaljujući svojoj svežini i onom neizrecivom što sačinjava identitet nekog benda.
Ako se uzme u obzir da su članovi benda sami producirali i izdali album, to još više ide u prilog činjenici da smo suočeni s jednom od najvećih senzacija sezone: zvuk, naravno, nije savršen, ali to ostaje u drugom planu imajući u vidu količinu energije, stepen inventivnosti i eksperimenta na ovoj ploči. S lakoćom prelazeći iz žanra u žanr i dosežući čak i do neke varijante trip-hopa, na albumu nema ponavljanja i svako novo slušanje predstavlja sigurnu kartu za vožnju ka neistraženim destinacijama. Od svih, odličnih, epskih tema na albumu, ovom prilikom ćemo izdvojiti In The Company of Others i Screaming At Anything That Moved kao vrhunske estetske egzemplare utisnute u ovu ploču.
Sva je prilika da je Gifts From Enola novi bitan bend, od koga se može mnogo toga lepog očekivati u bliskoj budućnosti. S producentom u studiju i izdavačkom kućom iza sebe, momci su kadri da se umešaju u borbu za sam vrh, pošto im po prikazanom potencijalu prvoligaški status ni u kom slučaju ne dolazi u pitanje. Do mečeva lige šampiona, uživaćemo u ovom snimku.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.