Popboks - THE BIRD AND THE BEE - The Bird and the Bee [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.05.2007. 00:00

THE BIRD AND THE BEE

The Bird and the Bee

Inara George i Greg Kurstin čine L.A. duet The Bird and the Bee. Kurstin je jazz piano muzičar, i poslednje tri godine radio je u vlastitom studiju u stanu u Kaliforniji s kćerkom Lowella Georgea, pokojnog frontmena grupe Little Feat

Boris Milanović

Ocena:
5
5/10
The Bird and the Bee su Greg Kurstin i Inara George: "Greg and Inara met a few years ago. Discovered a common love of jazz standards, nerded out for a couple of hours playing every song they knew, and then wrote and recorded a record together."
Znači, prilično jednostavna priča, dvoje ljudi sa sličnim muzičkim afinitetima, oboje s dosta iskustva u muzičkom svetu (Greg više u jazzu, Inara u alt-popu), spontano su došli u priliku da naprave zajedno album. Prilično opušten, zabavan i, ako smem da primetim, pitak album.
Pri slušanju muzike TBATB teško je ne primetiti sličnost sa stvaralaštvom benda Stereolab. I jedne i druge odlikuju raznovrsni i dobro ukombinovani muzički uticaji, predvođeni opuštenim ali direktnim ženskim vokalom (u ovom slučaju to je nežni sopran Inare George, za razliku od ozbiljnog alta Letitie Sadier). Kod oba benda neretko dominiraju reminiscencije na pop 60-ih, s tim što muzika TBATB mnogo crpi i iz jazz tradicije, a pri tom ne ostaje imuna ni na savremene elektro ili r'n'b trendove.
THE BIRD AND THE BEE: The Bird and the Bee
Međutim, sva ova teorija vam se verovatno čini suvišnom ako ste već čuli hit-singl Again & Again, čija sirova muzička neposrednost svako teoretisanje čini nebitnim. Prosto, u pitanju je jedna od onih "na repeat" pesama. Samim tim, njena pozicija prve pesme na albumu pomalo je problematična, jer baca senku na ostale numere, na koje ćete moći da se koncentrišete tek kad vam Again & Again potpuno dosadi (oh, tragičnog li trenutka).
Ali, situacija je daleko od tragične, jer svaka od preostalih devet numera nudi nešto zanimljivo i zadovoljavajuće. Sve su, doduše, manje energične od pomenutog singla, ali njihova ležernost se sa svakim sledećim slušanjem sve više uvlači pod kožu, prenoseći opuštenost na vaše raspoloženje. Iako je ukupni utisak poletan i nenametljiv, u temelju svake numere zapravo stoji znalačko baratanje kompleksnim harmonijama i muzičkim strukturama za koje je verovatno najviše zaslužan Greg Kurstin, kao stariji, iskusniji i nepevajući član dua.
Numere su uglavnom efektno spakovane u pop-formu, gusto sabijenih ideja, zbog čega je neophodno dosta preslušavanja da bi se ovaj album upoznao u potpunosti. Na kraju, posle druženja s The Bird and The Bee, možete da zaključite da ste vreme pametno utrošili na jedan dobar (negitarski) pop-album (prilična retkost danas, kad se pogleda), čije će vam se mnogobrojne melodije i ambijenti dugo vrzmati po glavi.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.