Popboks - ARHITEKTI - EP [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.06.2007. 00:00

ARHITEKTI

EP

Super-grupa hip hop umetnika okupljenih oko nezavisne etikete Carski Rez godinu dana po osnivanju obznanjuje svoje postojanje široj javnosti

Marko Nikolić

Ocena:
5
5/10
Nedavno je prošlo godinu dana od prvog rođendana etikete Carski Rez. U tom periodu ona se profilisala u srpskom/balkanskom hip hop andergraundu kao poligon sa kojeg beogradski MC-jevi i producenti najnovije generacije prezentuju i bruse svoje sposobnosti, pojačani gostima sa koordinata širom svetske kugle.
Spirit Blokovski (vlasnik etikete i MC koji već ima nekoliko solo izdanja), podržan Mauzerom (još jednim MC-jem) i Kuerom (producentom), od jeseni 2005. sačinjavaju bend Arhitekti. Redovni nastupi i entuzijazam koji prati njihovu egzistenciju uspeo je da dopre do domaće publike ovog žanra i stvori solidnu reputaciju u hip hop krugovima.
Kao logičan sled poteza sledi ovo izdanje koje ima ambiciju da proširi uticaj benda i van uskih krugova posvećenika. Reč je o studiozno rađenom izdanju, sasvim korektnom za diskografski početak.
ARHITEKTI: EP
Dvojica repera korektno slažu rime, mada je primetan nedostatak raznovrsnosti samih tehnika repovanja, na čemu bi trebalo raditi u budućnosti. Njihov stil očišćen je od hip hop stereotipa materijalne prirode i bazira se na realističnom sagledavanju stvarnosti, sa obe noge na zemlji, u najboljoj tradiciji nezavisnog hip hopa - onog njgovog dela koji je više zainteresovan da ispostavlja nego da plaća račune.
Iako veći deo pesama pokriva standardnu battle/represent tematiku, što nije nelogično za debi izdanja, momcima se mora odati priznanje na želji da pokriju što širi spektar tema, ne bežeći od britkih i surovih komentara svakodnevice koja ih okružuje, uz nekoliko priča koje potpadaju pod storytelling tag.
Primer represent/battle pesme, u estradnom slengu poznatog kao „lična karta“, je uvodna numera koja nosi naziv po imenu benda. Pesma je sasvim korektna, sa pažljivo izgrađenom strukturom, naracijom, lako pamtljivim refrenom.
Ali, kao da je preproducirana i nema u sebi zanos u samom izvođenju, što je, ruku na srce, problem i etabliranijim imenima naše rep scene kada je snimanje i produkcija battle pesama u pitanju. Drugim rečima, tokom snimanja u studiju izgubi se spontanost koja bi trebalo da ih krasi.
ARHITEKTI: EP
Najdirektniji društveni komentari prisutni su u numeri Mrzim, koja je tri strofe dugačak spisak pojava, ljudi i stvari koje momci iz benda ne vole. I za nju manje više stoji sve isto što i za pesmu Arhitekti - boljka sa spontanošću pri susretu sa studijom i ovde uzima danak. Ipak, od lako pamtljivih, najupečatljivija je linija u kojoj Blokovski „od svojih 24, mrzi 23 godine.“
Ipak vrhunac i najbolje urađen track na albumu je predstavnik storytelling podsekcije - pesma Ulični pesnik. Prijemčiva melodija, vešto izgrađena priča i odličan razbrajalački refren zasluženo je stavljaju na sam vrh favorita.
Freestyle segment ogleda se u pesmi Pijana supernova koja je saradnja sa Highdukeom - reperom iz Kanade, rođenim u Sarajevu. Od ostalih gostiju na ploči se pojavljuju i Zagrepčanin Valar, kao i Marčelov saradnik Ministar Lingvista.
Produkcija je manje više ortodoksna za ovaj pravac savremene muzike, i mora se reći da uprkos navedenim manjkavostima Arhitekti nemaju čega da se stide. Na kraju krajeva, dečje bolesti su pratilac svakog početka. Ostaje da vidimo u kom će se pravcu njihov potencijal dalje razvijati.
Audio:


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.