Popboks - PNDC - Fading Away [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.02.2008. 11:35

PNDC

Fading Away

(Slušaj najglasnije!)

Iza imena PNDC stoji Beograđanin Predrag Nedić (ex-Erogenius; osnivač OK magazina). Pre ovog debija, PNDC je učestvovao na kompilaciji A Weevil in a Biscuit, a nekoliko njegovih pesama će se pojaviti na sledećem izboru Bombardiranje Njujorka. Velika zasluga za kvalitet albuma pripada i Houseworku (Athanassios Vavaroutas), čiji iskusni vokal čini mnogo više od pukog doprinosa

Jovan Vesić

Ocena:
6


6/10
 

Iskušenje smeštanja PNDC-a u okvir new wavea nije malo, i ne bi bilo sasvim pogrešno to uraditi, samo da se u slučaju domaćih grupa nije već stekla navika da se new wave koristi kao sinonim za produhovljeni punk. Zato je u slučaju ovog sastava/autora i albuma Fading Away bolje biti u blizini odrednice postpunk i pri tome prizvati sve asocijacije koje ona nosi: introvertnost, mrak, ritam-mašine... Joy Division. To, međutim, i dalje nije dovoljno da bi se stekao uvid u zvuk PNDC-a.

Sredstva su ovde nešto bliža elektronici: gitare se sempluju, ritam je mehanički, a “veštački“ instrumenti se velikodušno usvajaju u porodicu zvukova. Na momente se čini da im standardni rock instrumentarijum stavlja do znanja: “Prihvatili smo vas samo iz nužde, ali znajte da s nama nikada nećete biti jednaki”. Reč je ipak o izuzecima, koji se osećaju u nekoliko pesama (npr. Such a Joke), u kojima se mašta slušaoca poziva da iskoristi zvučne nadražaje samo kao skicu za slikanje opipljivih bubnjeva, klavira, a možda čak i gudačkog sastava.

Druge pesme daleko bolje koriste arsenal koji je na raspolaganju. Na prvom mestu tu je Pick Up Your Tears, u kojoj pulsirajući sempl gitare od početka do kraja obitava u pozadini moćnih bas linija i tretira se kao ritmička podloga. Nad njima se uzdiže Houseworkov vokal kog se ne bi postideo nijedan moderni gothic sastav, a uz sve to gitarske deonice pokrivaju pesmu potrebnom dozom melanholije.

PNDC - Fading Away

Osim nje, najupečatljivije su sumorna Disco, Disco, koja donosi teške klavijature i zanimljive bas linije, i strukturno isprepletena Merrygoround/Raven's Nest, koja s jedne strane oživljava jezive retro-horor orgulje, dok istovremeno omogućava divljanje distorziranih gitara i elektronske manipulacije.

Fading Away je ujednačena i kvalitetna kolekcija mračnih i lepljivih atmosfera. Međutim, teško da PNDC može da računa na publiku naviknutu na prijemčiviji elektronski zvuk.

Takođe, velikom delu domaće indie publike bliski su pristupačniji oblici new wavea, pa će im ovaj album možda biti nezanimljiv, čak težak. Ipak, sigurno je da će ljubitelji ovakvog zvuka, kao i znatiželjnici znati da prepoznaju i pohvale istinske kvalitete koje izdanje nudi, čime će, nadam se, pružiti PNDC-u i sličnim autorima dovoljno motiva za dalji rad.

Audio:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.