Popboks - AYREON - 01011001 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 27.02.2008. 11:15

AYREON

01011001

(InsideOut Music)

Holanđanin Arjen Lucassen je multiinstrumentalista i čovek s najviše veza unutar metal zajednice. Od 1995. do danas objavio je više od 13 albuma (od kojih sedam pod imenom Ayreon), na kojima je gostovao najširi spektar muzičara – od praktično nepoznatih do elite – kao što su Bruce Dickinson, James LaBrie, Jorn Lande... Novim albumom nastavlja tradiciju specifičnog stila poznatog kao “space opera”

Mateja Vidaković

Ocena:
5


5/10
 

Poslednjih nekoliko godina prog metala je doživeo priličan kreativni pad. Većina bendova počela je da zvuči isto, što je paradoks ako se ima u vidu da su kreativnost, antikonformizam i stalna promena osnovne karakteristike ovog žanra.

Jedan od retkih izvođača koji je dosad uspevao da zadrži upečatljivost je Arjen Lucanssen. Lucanssen je od 1995. objavio više od 13 albuma (od kojih sedam pod imenom Ayreon), na kojima je gostovao najširi spektar metal muzičara – od praktično nepoznatih do elite – kao što su Bruce Dickinson, James LaBrie, Jorn Lande...

AYERON - 01011001

Kako je Arjen uspeo da privuče ovoliko “aristokratije” i da je natera na rad, ostaje misterija. Bruce Dickinson je, na primer, prekinuo snimanje albuma Brave New World (2000) matičnog benda da bi snimio vokale za Ayreonov album Flight of the Migrator. Očigledno je da se Arjenovo ime već uveliko utemeljilo unutar prog metala, ali i šire metal zajednice kao izvorište kvalitetne, i pre svega jedinstvene muzike.

Svi albumi Ayreona dele određene zajedničke osobine. Reč je o konceptualnim izdanjima koja zvuče kao fuzija SF filma iz 70-ih i akustičnih, folk ili keltskih melodija. Muziku komponuje i (uglavnom) svira sam Arjen, a zatim dovodi impresivnu grupu gostiju. Pesme su bombastične (ponekad čak i kič) i kompleksne, a činjenica da ih pevaju različiti pevači svakom izdanju daje posebnu draž.

Album 01011001 prati isti šablon. Među gostima (čak 17 pevača!) su velikani kao što su Derek Sherinnian (ex-Dream Theater) ili Hansi Kursch (Blind Guardian), i svaki od njih odlično obavlja posao unutar koncepta. Na primer, vokalni dvoboji Jorna Landea (ex-ARK, Masterplan) i Floora Jansena (After Forever) su možda najimpresivniji od svih na dosadašnjim izdanjima Ayreona.

Ipak, novi album donosi i znatan napredak u odnosu na prethodnike. To se pre svega odnosi na tekstove i produkciju, koja je čak za korak ispred one na Human Equasionu. U poređenju s prethodnicima razlika je više nego očigledna: 01011001 nudi čistiji, prijatniji, manje izlizan i jeftin zvuk (što je bio problem nekih ranijih ostvarenja Ayreona).

AYERON - 01011001

Arjen je sazreo (još više) i kao tekstopisac. Priča koja je protkana kroz čitav koncept govori o Forever of The Stars, supernaprednoj rasi koja tokom svojih eksperimenata sa emocijama stvara čovečanstvo, jedna je od najboljih, najsloženijih koje je Arjen smislio. Takođe treba imati na umu da 01011001 istovremeno uspostavlja odnos s pričama skoro svih prethodnih albuma i da konačno objašnjava mnoge dosad nejasne stvari unutar ovog metal opusa.

Na albumu 01011001 pesme su konačno dobile jasnu formu. Iako je Arjenov stil oduvek bio prepoznatljiv, na ranijim izdanjima bilo je haotičnosti i nedovršenosti u pesmama. Na ovom su, međutim, čak i jako duge pesme kao što je Age of Shadows konkretne, s lako pamtljivim melodijama i logičnom konstrukcijom. Jedina pesma koja podbacuje kvalitetom i za koju bi se moglo reći da je višak je Web of Lies.

01011001 je najkvalitetniji Ayreonov album dosad. Možda ne mnogo bolji od ostalih, ali sigurno bolje izveden i profesionalnije “zapakovan”. Ako Arjenov specifični brend metal opere možda i nije po svačijem ukusu, svakako je redak primer originalnosti unutar prog metal zajednice.

Audio:

Video:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.