Popboks - KILL POINT - James DeMonaco - Vojnici sreće [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.08.2008. 14:04

KILL POINT - James DeMonaco

Vojnici sreće

Serija čiji autori su imali hrabrosti da daju alternativnu interpretaciju „američkog sna“, slobode&demokratije, „ratova protiv terora”. Zbog toga je, po svoj prilici, i ukinuta nakon samo osam epizoda

Dejan Stojiljković

Žanr: drama, triler, akcija
Scenario: James DeMonaco
Glavne uloge: Donnie Wahlberg, John Leguziamo, Michael Hyatt, Tobin Bell, Jeremy Davidson, Leo Fitzpatrick, Frank Grillo, JD Williams.
Broj sezona: 1
Ukupan broj epizoda: 8
Pojedinačno trajanje epizode: oko 50 min.
Originalni kanal: Spike
Proizvodnja: SAD 2007
Web: www.rocketxl.com/killpoint

Pljačka banke u centru Pitsburga kreće naopako i pretvara se u krizu talaca. Ali kada kapetan Horst Cali, najbolji pregovarač SWAT tima pitsburške policije, shvati da umesto običnih kriminalaca u banci taoce drži vod veterana iz Zalivskog rata, čitava situacija dobija sasvim novu dimenziju.

Najkontraverznija stvar o zapletu je činjenica da pljačkaši banke nisu ovejani kriminalci ili društveni otpad - već heroji američkih ratova protiv terora. U drami koja nastupa tokom opsade banke, veoma precizno su dati portreti svih članova voda 10/13. I pored toga što vođa pljačkaša Jake „Mr. Wolf“ Mendez (u tumačenju sjajnog Johna Leguizama) jednom od taoca kaže: „Hej... Ja sam se borio za tvoju slobodu“, gledaoci vide poražene, psihički uništene ljude koje razdire griža savest.

Na drugoj strani, SWAT tim na čelu sa kapetanom Horstom Calijem (Donnie Wahlberg) žrtva je birokratije i perfidne igre moćnika koja nastupa prema svojim sebičnim principima da su neki američki građani „jednakiji od drugih“. Sve ovo možda je pogodno za prikazivanje na Sundance festivalu ili u evropskim bioskopima, ali ne i građanskim TV kanalima. Zato je serija i bila dočekana na nož kao nepatriotska, a komercijalni kanal kakav je Spike (do tada poznat po produciranju laganih sitkoma) nije želeo mnogo da rizikuje.

Donnie Wahlberg, stariji brat poznatijeg Marka Vahlberga, lagano izrasta u glumca izuzetne harizme. Njegov talenat već je bio potvrđen u seriji Band Of Brothers, ali u Kill Point je dobio više prostora i to znalački iskoristio. John Leguizamo, čovek sa druge strane nišana, dao je potresan portret tragičnog antiheroja koji istrajava u zabludama. Njih dvojica u istom kadru zrače posebnom hemijom i može se slobodno reći da serija umnogome počiva na ostvarenjima ova dva glumca.

Scene akcije režirane su sugestivno i uverljivo, a tenzijom nabijeni scenario drži pažnju gledaoca, iako se sama radnja dešava u samo par dana. Od samog početka i scene ispred banke u kojoj Leguizamo priziva Lametovo Pasje popodne jasno je kuda sve vodi. Ipak, zahvaljujući veštim manipulacijama scenariste, teško je proceniti ko su tu dobri, a ko loši momci. To ne treba da čudi jer je James De Monaco već imao iskustva sa pisanjem ovakvih zapleta: on je autor scenarija za Pregovarača (1998) i prilično dobar rimejk Carpenterovog klasika Napad na policijsku stanicu 13 (2005).

Odlično režirano finale, iako jedini logični izlaz iz mučne situacije, stavlja svakog pred moralnu dilemu. O političkoj nekorektnosti da ne govorimo, dovoljno je pomenuti na koji način rat u Iraku vide oni koji su učestvovali u njemu. Jedini mogući rasplet donosi neku vrstu antiklimaksa, iako je DeMonaco ostavio jedna vrata odškrinuta i kroz njih se provukao mali komadić pravde. Za ratne veterane koje je izneverila sopstvena zemlja, baš kao i za one gledaoce koji su možda očekivali neku vrstu (makar i osakaćenog) hepienda, to jednostavno nije dovoljno.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi