Popboks - THE BEES - Free the Bees [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 14.12.2004. 00:00

THE BEES

Free the Bees

(Virgin)

Sonja Rajin

Ocena:
8

8/10


Kakva ploča! The Bees gotovo da su me zavarali da je hibernacija iz 1968. moguća! Ili vremenske kapsule i ostale povratak-u-budućnost SF ludorije. Po principu bolje domaća klopa od mikrotalasne, Aaron Fletcher i Paul Butler, okosnica ovog engleskog sastava, ne samo da su insistirali da snimaju u Abbey Roadu (naravno), nego i rade sa originalnim tehničarima i opremom od pre četrdeset godina. Da budu što bliže autentičnom zvuku koji bi digitalni zapis neminovno uništio. Da, i odrasli su na Isle of Wight, poznatom slobodoumnom festivalskom stecištu. Kako prikladno.

Štos je u tome što se u dodiru sa Free the Bees (inače drugi album, nakon što je Sunshine Hit Me snimljen pre tri godine u Butlerovoj šupi) sva usiljenost ovakvih zahteva potpuno gubi. Uticaji su očigledni, ali umesto da dižu spomenik Small Faces, oni uspevaju da ostave sopstveni pečat u okviru postavljenih obrazaca šezdesetih. Dakle, prateći vokali, gitare, klavijature, middle 8 - sve je na mestu, čak i spotovi sa pravih hipi događaja. Bez pametovanja i isfoliranih obrada. A ipak drugačije od Shins, Coral ili Kings of Leon. Lajtmotiv je istaknut u početnoj These Are the Ghosts: Ne možeš ništa da uradiš, nego da ostaneš pozitivan i pustiš da vreme promiče.

Da li iko želi natrag u realnost?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.