Popboks - Kombinovana recenzija - HULJE (EP) i VIRVEL (CD singl) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 06.04.2005. 00:00

Kombinovana recenzija

HULJE (EP) i VIRVEL (CD singl)

Nezavisna etiketa Rapanelli vraća se u muzički biznis. Sa puno entuzijazma ovaj izdavač prezentuje ono što se dešava u dubini beogradske alternativne rock scene

Uroš Milovanović

Ocena:
6
kombinovana ocena:
6/10

Izdanja koja su se nedavno pojavila samo potvrđuju dobar pravac u kom se kreću tvorci Rapanellija. U međuvremenu, neki od bendova koji, doduše, nisu objavljivali za ovog izdavača ali su mu žanrovski srodni, lagano krče svoj put ka širem auditorijumu i stidljivo pronalaze svoj mali kutak u haotičnom medijskom prostoru. To se prvenstveno odnosi na grupe kao što su Auto-park, Trenje ili Petrol. Nekako pre svih, tom skupu pripada fantastično underground otkriće, bend Irfan Muertes. Njihova iznenadna pojava 2000. godine slučajno ih dovodi na nekoliko radio stanica, a bend je u toj sezoni priredio nekoliko nezaboravnih svirki. Neki od članova ovog sastava trenutno čine Hulje i Virvel.
Koncept Hulja je jednostavan i veoma zabavan. Uz pomoć kompjutera, gitare i glasa stvoren je maštovit i progresivan EP sa šest pesama. U tekstualnom i muzičkom smislu to je apsolutni minimalizam, kraće forme koje stvaraju specifičnu atmosferu. Pesme se svode na ponavljanje fraza koje se uglavnom razlikuju po intezitetu prisutnih vokala, nabacanim nebuloznim ali veeeoma zabavnim mislima/rečenicama/strofama i kraćim gitraskim solažama. Kombinacija glasova ovog dvojca (Paja i Boca) ponekad neodoljivo podseća na dub momente benda Du Du A. Pesma Varičela nalazila se na prvom mestu domaće Diskomer liste Radija 949 (Studija B), Čipiko je bio nedeljni favorit emisije Moć veštica na istom radiju, a Kokolo... E, to morate sami da otkrijete. Samo ću reći da je u pitanju obrada prastarog hita hrvatske grupe Magazin. Fenomenalni downtempo prdež!
MP3:
Drugo izdanje u vidu CD singla sa dve pesme potpisuje bend Virvel. Izdanja Rapanellija već sada po navici svi svrstavaju u post-rock, mada je svaka ozbiljna žanrovska klasifikacija delova srpske rock scene vrlo diskutabilna. No dobro, ako Virvel i postavimo u te okvire, oni ga ipak prevazilaze, barem na ovom singlu. Prva pesma Brzi svemir je neka vrsta kraćeg rock eksperimenta u kojem dominiraju sneni gitarski rifovi i blag, skoro nečujan ženski vokal. Bubanj i distorzije povremeno razbijaju bezbrižnu Tijaninu raspevanost. Druga nosi naziv Ian Fleming (po tvorcu agenta 007). Pesma ili nema veze sa pomenutim gospodinom ili, ako ima, onda je to teško provaliti. Pokriće postoji u izraženoj emociji, odlično je odsvirana i njom su Virvel dobili pop crtu u svom izrazu, što nikako ne škodi.
Diskove za sada možete naručiti samo preko web stranice izdavača.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.