Popboks - SVETSKI RAT Z – Max Brooks - Zombiji su među nama, uključite TV [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 19.04.2009. 10:52

SVETSKI RAT Z – Max Brooks

Zombiji su među nama, uključite TV

(Paladin)

Usmeno predanje o ratu protiv zombija je zbornik izveštaja, intervjua i zapisa različitih učesnika u uspešnom pokušaju savremene civilizacije da se suprotstavi uništenju, od prve pojave oživelih pokojnika u Kini, preko njenog širenja krijumčarenjem ljudi kroz Tibet i Rusiju na ostatak planete, pa do opšteg sukoba...

Ivan Jovanović

Svetski rat Z (izdanje Paladin, prevod Aleksandra Skrobonja) je roman neobične forme koji sa pripovetkom kombinuje popularan način pripovedanja u savremenoj svetskoj fantastici (naročito kada je reč o serijalima) – višestruka gledišta/poglavlja nekoliko protagonista. Time se dobija utisak dokumentarnosti, ali se i čitalac vešto i brzo uvlači u priču koja zapravo nije nimalo originalna, već je desetinama puta ispričana kroz neka od kultnih pop dela.

Odlučivši se da obradi epidemiju zombija koja preplavljuje planetu kao jedan od velikih holivudskih klišea, Maks Bruks (sin Mela Bruksa i En Benkroft) je dokumentarističkim prikazom odstupio od uobičajenog načina pripovedanja. Oslanjajući se na uvreženost klišea o zombijima, on namerno pribegava ispovednoj formi prerušenoj u dijalog i time preskoče prag čitalačke neverice.

Vodeći čitaoca na svojevrsni put oko sveta, Bruks pripoveda sa stanovišta nekoliko protagonista koji potiču iz različitih društvenih sredina, te samim tim imaju i drugačije vrednosti i oslanjaju se na drugačiju tradiciju i različite sisteme moralnosti i verovanja.

Ta raznolikost upravo je osobina koja Svetski rat Z izdiže iznad pukog klišea, ali ga i potkopava u očima čitalaca koji su koliko-toliko upoznati sa kulturom Rusije ili Kine, recimo. Bruks ispisuje potresne povesti o smaku sveta ogrezlog u bahatost i naviklog na guranje glave u pesak, ali ne propušta da naglasi prednosti judeohrišćanske civilizacije i suštinsku neljudskost njenih bivših ili sadašnjih ideoloških protivnika.

Uprkos svemu, roman se lako čita, najviše zbog dvoslojnosti. Naime, ovo jeste priča o smaku sveta i kraju istorije, ali je i priča o zombijima. Svetski rat Z čitaocu nudi široku lepezu monstruma, od podvodnih zombija, pa sve do neupokojene dece. Scene krvoliptajuće akcije smenjuju se sa ljudskim dramama, u najboljem maniru holivuskih ratnih filmova.

Na kraju, ovo je roman koji će svakom čitaocu biti drugačiji – i više nego što je to obično slučaj. U zavisnosti od ličnih iskustava, čitaoci će se poistovećivati sa različitim protagonistima. Svetski rat Z nije samo još jedan roman strave i užasa. Pre svega, ovo je kritika uloge države u našim životima, ali i upozorenje da se život ne uzima zdravo za gotovo.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige