Popboks - NICK CAVE & THE BAD SEEDS - B-Sides and Rarities [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.04.2005. 00:00

NICK CAVE & THE BAD SEEDS

B-Sides and Rarities

Akustične verzije klasika Deanna i Mercy Seat, cover Armstrongove What A Wonderful World sa Shaneom McGowanom, te bizarne verzije starih hitova poput Where The Wild Roses Grow'sa Blixom u ulozi Kylie - najsvetlije su niske bisera sa ovog box seta

Viktor Milatović

Ocena:
8
8/10

Zahvaljujući višegodišnjem kultnom statusu Cavea & Seedsa, koji još od vremena Birthday Party naročito u Evropi uživaju status kulta, ova kolekcija od 56 pesama je nezaobilazno gradivo za svakog Cave fana. Njegov novi trostruki paket je odličan primer posebne retrospektive koja je superiorna običnoj kompilaciji The Best Of (1998).
Razlog najpre leži u nekonformističnoj prirodi autorovog opusa i razbarušenosti koja se ponekad teško uklapa u okvire redovnih studijskih izdanja, prepuštajući finalizaciju posla projektima sa strane. Srećom, sada su ne samo B strane singlica, već i druge retko dostupne pesme iz arhive australijskog mračnjaka i njegovih Bad Seedsa, napokon na raspolaganju širokom auditoriju. Poput pravog, službenog bootlega, tri diska su upakovana u crnu kutiju sa tek osnovnim podacima o poreklu pojedinih pesama što slušanje pretvara u užitak konzumiranja retkog (i napola zabranjenog) voća.
Akustične verzije klasika Deanna i Mercy Seat, coveri večnih favorita poput Black Betty (Leadbelly), Tower Of Song (Leonard Cohen), Rainy Night In Soho (The Pogues) i Armstrongove What A Wonderful World sa Shaneom McGowanom, te bizarne verzije starih hitova poput Where The Wild Roses Grow sa Blixom u ulozi Kylie, najsvetlije su od niske bisera sa ovog box seta.
Od teme The Moon Is In The Gutter, B-strane prvog Cave & Seeds singla In The Ghetto iz 1984., do B-strana singlova sa albuma Abbatoir Blues / The Lyre Of Orpheus koji je obeležio prošlu godinu, ovo izdanje nudi alternativnu verziju diskografske istorije Cavea i Seedsa i svedoči o stalnoj umetničkoj nadogradnji i brojnim muzičkim uzorima koji su izvršili veliki uticaj na ovaj bend.
Ipak, svoje favorite ćete morati da pronađete sami: previše je tu pesama da bi se pojedinačno nabrajale i opisivale. Ova tri diska zaista sadrže svu lepotu koja uopšte može stati na jedan običan nosač zvuka. Sam Nick je rekao da mu je ovo najdraži album, pa nema smisla da mu se u tome suprotstavljamo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.