Popboks - DANTE'S INFERNO - Mike Disa - Kad Beatriče pozove [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.03.2010. 12:10

DANTE'S INFERNO - Mike Disa

Kad Beatriče pozove

Pre nego neko uzvikne: "Mora da se Dante prevrće u grobu!", treba reći da ovaj Pakao nije adaptacija prvog dela Božanstvene komedije, već ekranizacija hack & slash video igre koja ima dodirnih tačaka sa originalnim delom

Nikola Gocić

Ocena:
6


6/10

Originalan naziv: Dante's Inferno: An Animated Epic
Scenario: Brandon Auman / Priča i likovi zasnovani na video igri Dante's Inferno, prema zamisli Jonathana Knighta.
Reditelji segmenata: Victor Cook, Shukou Murase, Nam Jong-Sik, Lee Seung-Gyu, Kim Sang-Jin, Yasoumi Umetsu
Uloge: Graham McTavish, Vanessa Branch, Steve Blum, Peter Jessop, Mark Hamill, Victoria Tennant
Žanr: animirani, akcija, avantura, fantazija, horor
Trajanje: 88 min.
Proizvodnja: SAD, Japan, Južna Koreja

"Abandon hope, all you who enter here."

Po povratku iz Trećeg krstaškog pohoda (1189-1192), Dante u svom domu zatiče mrtve sluge, oca prosutih creva i voljenu Beatriče kako krvari na samrti. I, taman kada joj duša pođe Bogu na istinu, stiže Lucifer i odvodi je u Pakao, želeći da se njome oženi, jer mu je takva, neiskvarena, potrebna kako bi se domogao Božjeg Prestola.

Ne časeći časa, razjareni Dante kreće za njima, a usput ga sapliću ruke mrtvih i nemrtvih, pa mu se Vrata Pakla zatvaraju pred nosom. Pojavljuje se Vergilijev duh (jer ne bi bilo fer da ga nema!), proćaska s krstašem, pa opet nestane, a ovaj potom uspeva da otvori tešku kapiju, i to golim rukama (šta ti je snaga ljubavi!). Nakon toga, počinje klanica (mada ju je već najavilo ono seckanje na zemlji), a sve u cilju spašavanja dame u nevolji.

Kao što se iz priloženog već može naslutiti, u odnosu na poemu, priča je poprilično pojednostavljena, modifikovana i prilagođena nekim novim uslovima, lišena alegorija (ili su iste banalizovane) i svega ostalog što može da razmrda sive ćelije. Drugim rečima, u ovaj Danteov Pakao (verzija 2.0.1.0) ulazite samo ukoliko opuštanje, tj. devedestominutnu uživanciju, zamišljate kao gledanje skoro bezumnog krvoprolića, u paketu sa natpisom "stil visoko iznad sadržine".

U jednom takvom pakovanju nema mesta za likove koji iskaču iz okvira stereotipa – Vergilije je vodič (koji povremeno iznenadi svojim replikama), Beatriče ona koju treba izbaviti, Lucifer je "the boss", demoni njegovi podanici, a Dante taj koji ih raskomadava kosom, prethodno preuzetom od smrti, prilikom ukrcavanja u Haronov čamac. Doduše, u Danteovom liku se još i nazire prevazilaženje klišea, kroz nekoliko retrospektivnih scena, putem kojih saznajemo sočne detalje iz njegove prošlosti, odnosno razloge za crveni krst koji mu je prišiven na grudima. Međutim, najveća mana protagonista i antagonista nije u jedno(ipo)dimenzionalnosti, već u glasovnoj glumi, koja je, uprkos sjajnom odabiru palete glasova, čak i za standarde video igara, vrlo prosečna i nema one žustre posvećenosti kao kod Japanaca.

A kada se kaže "stil" zapravo se misli na šest različitih vizija večnog prokletstva (otud i 6 različitih DVD omota), koje potiču iz pet animatorskih studija (ljudi iz EA & Visceral Games su baš odrešili kesu) i prate istu liniju, zacrtanu od strane Jonathana Knighta, transformišući je samo na vizuelnoj ravni. Najupečatljivi u toj metamorfozi je Nam Jong-Sik, čiji jedinstven dizajn likova (među njima i suvonjavi, dugokosi Dante) s punim pravom nosi četiri kruga  - Požudu, Proždrljivost, Pohlepu i Srdžbu, a odmah posle njega je Shukō Murase (Witch Hunter Robin, Ergo Proxy) u najgotskijem segmentu, sa najeteričnijom verzijom Beatriče (Predvorje Pakla).

To, naravno, ne znači da su ostali autori za potcenjivanje, jer se, svako na svoj način i sa svojim timom, potrudio da bude u mračnom elementu i maksimalno doprinese što maštovitijem prikazivanju grešnika, njihove agonije, paklenih stvorenja i okruženja u kome su smešteni. Animacija je gotovo besprekorna i u njoj se ogleda snaga ovog filma.

Dante's Inferno jeste animirani epski film, ako epsko merimo litrima prolivene krvi, kricima, golotinjom (uglavnom Beatričinom) i fantastično izvedenim slešer scenama. Ukoliko ste ljubitelj akciono-avanturističkih video igara, "pomerenih" oživljavanja književnih dela ili, jednostavno, volite vrhunsku animaciju, bez obzira na ono što je prati, onda ni slučajno ne propuštajte Danteov Pakao. U suprotnom, upozoreni ste...



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi