Popboks - STEAMBOY - Katushiro Otomo - Iza svakog ugla, para [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.07.2010. 12:55

STEAMBOY - Katushiro Otomo

Iza svakog ugla, para

Pored omnibusa Nove igre genija, Paprike i Poigravanja mislima, publika je na ovogodišnjem Cinema Cityju mogla da vidi i drugi dugometražni animirani film Katsuhira Otoma, Steamboy

Nikola Gocić

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: Suchīmubōi
Scenario: Katsuhiro Otomo, Sadayuki Murai
Režija: Katsuhiro Otomo
Uloge: Anne Suzuki, Masane Tsukayama, Katsuo Nakamura, Manami Konishi, Kiyoshi Kodama, Ikki Sawamura
Žanr: steampunk avantura
Proizvodnja: Japan, 2004.

180.000 ćelija, preko 20 miliona utrošenih dolara i oko 10 godina produkcije. Da li je vredelo? Odgovor je “da”, sa jednim pomalo neprijatnim “ali” koje se nameće iza zapete. Prepoznatljiv (“otomoovski”) dizajn likova, prelepe nijanse braon boje koje savršeno pristaju okruženju i simbioza tradicionalne i kompjuterske animacije koja oduzima dah čine da već u prvih nekoliko minuta zavolite način na koji je Steamboy vizuelizovan.

Milina je gledati oživljavanje donekle preinačene viktorijanske ere, sa veličanstveno predstavljenom arhitekturom (kako eksterijera, tako i enterijera),  kostimima, pa čak i frizurama iz tog perioda. Fabrički dimnjaci smeđeg, industrijalizovanog velegrada u kontrastu sa zelenilom i tipično britanskim seoskim kućicama predgrađa isprepleteni su sa (očekivanim) metalnim cevima, ventilima i zupčanicima. Podjednako je zadovoljstvo slušati odlično uklopljen skor Stevea Jablonskog, zvukove najrazličitijih, maestralno osmišljenih mašinerija, kao i glasove seiyua koji sa simpatičnim “engreskim” akcentom izgovaraju anglosaksonska imena.

Međutim, kada zagrebete ispod površine, stvorene da nemilosrdno opčini vaša čula, nailazite na sadržaj koji je bliži holivudskom blokbasteru nego delu japanskih animatora. Nakon enigmatičnog zapleta sledi jednostavan, često predvidljiv rasplet. Junak priče je dečak Ray Steam, koji je po muškoj liniji nasledio strast prema izumiteljstvu. Pred otvaranje izložbe značajnih tehnoloških dostignuća, od dede Lloyda, koji sa svojim sinom (tj. Rayovim ocem) Edwardom radi u Americi, stiže mu paket sa izumom ogromnih moći, nazvanim “steamball”. Uz loptu dolaze i planovi sa upozorenjem da je čuva kao oči u glavi, naročito od fondacije O’Hara.

Prva scena juranjave nastupa ubrzo po kratkom uvodu, a u igru se uključuju novi učesnici, dok je mlađani Ray u središtu sukobljenih naučnih interesa i na njemu je da odluči kojoj će se strani prikloniti i kako će ono što je izmešteno vratiti na svoje mesto.

Kao akciona avantura, Steamboy jeste uzbudljiv, i sve vreme vas vodi ka katarzičnoj završnici (koja je, ruku na srce, mogla da bude skraćena za nekih petnaestak minuta), ali ono što mu nedostaje jeste intenzivniji dalekoistočni senzibilitet i žustrija posvećenost karakterizaciji, odnosno oštrina koju je posedovalo Otomoovo debitantsko ostvarenje, kultni Akira.

Verovatno želeći da svoje delo približi široj publici, reditelj odlučuje da ide u jednom strogo zacrtanom smeru, bez skretanja koja bi zaintrigirala zahtevnije gledaoce, stvarajući zabavan, ali nažalost faličan anime. Ukoliko ne očekuju remek-delo, ljubitelji steampunka će sigurno uživati.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi