Popboks - MUSASHI: THE DREAM OF THE LAST SAMURAI - Mizuho Nishikubo - Racionalista sa snom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.09.2010. 10:48

MUSASHI: THE DREAM OF THE LAST SAMURAI - Mizuho Nishikubo

Racionalista sa snom

Kad god je Oshii jedan od članova tima igranog ili animiranog filma, obavezna je izvesna doza opreza, jer nikad niste sigurni čime će vas ovaj intrigantni autor prodrmati

Nikola Gocić

Ocena:
10


10/10

Originalni naziv: Miyamoto Musashi: Sōken ni Haseru Yume
Scenario: Mamoru Oshii
Žanr: dokumentarac, istorijski, akcija, komedija
Trajanje: 72 min.
Proizvodnja: Japan, 2009.

Svoju ekscentričnu prirodu, San poslednjeg samuraja ispoljava već na samom početku, u kadrovima propuštenim kroz zrnasto-sepijast filter i prožetim međunaslovima nalik nemim filmovima, kao i melodijom u kojoj dominira harmonika (!).

Ta prva scena prikazuje Musashiev duel sa Sasakiem Kojirom, uvodeći vas u pionirski anime dokumentarac (ako ne računamo eksperimentalno-kvazidokumentarni Tachiguishi retsuden i rusko-japanski First Squad).

Iako Nishikubou ni samurajština, niti režija nisu strani (Otogi zōshi), ovo je, pre svega, Mamoruov film-esej kojim želi da demistifikuje jednog od najistaknutijih i najuticajnijih poznavalaca mačevalačke veštine, prikazujući pritom svoju zemlju u malo drugačijem svetlu (tj. zbivajući šale na njen, a donekle i svoj račun). Upoznajući nas sa predavačem, malecnim Inukaiem Kiichiem, i njegovom ljupkom asistentkinjom, gđicom Iori (koja se oglašava kao piskutava gumena igračka), scenarista kreće putem mnogobrojnih gegova, ne bi li prošarao monotonu narativnu nit. (Najverovatnije je da simpatični starac zapravo predstavlja Oshiija, kao prosvetitelja.)

Zahvaljujući naglim preokretima u audio-vizuelnom stilu i smelim, monstruoznim digresijama, njemu zaista polazi za rukom da od suvoparnog izlaganja činjenica načini delo čija je, bez preterivanja, jedina mana to što se usuđuje da bude drugačije. Konstatna iznenađenja će vas iritirati jedino ukoliko ste navikli na priče koje beže od nestašluka.

Kratkometražni, ali fascinantni crno-beli segmenti sa ponekim detaljem u koloru (kao u Gradu greha) obrađuju legendarne okršaje Miyamotoa Musashija i samuraja koji su mu se za života suprotstavljali.

Velelepnost ovih sekvenci još jednom pokazuje talenat crtača i animatora iz Produkcije I.G. Sa druge strane, svedena, ali šarmantna kompjuterska animacija prati istinoljubivog Kiichija i smotanu Iori. Povremeni su uplivi ukyo-ea, kolažne tehnike i igrane forme, a ovo potonje u vidu snimaka istorijski važnih lokacija i spomenika koji su tamo podignuti. Zvučni dizajn bi se vrlo lako mogao podvesti pod “avangardno”, naročito kada vas strefi napadno kōdan pripovedanje uz biwu ili onaj “karaoke-pop” iz odjavne špice.

I detinjast i ozbiljan, ovaj anime uspeva da, gazeći po kanonima, dočara Miyamotoovu kontradiktornu ličnost (“extreme rationalist with an ultimate dream”). Japanofilima je užitak zagarantovan.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi