Popboks - ROOMFUL OF BLUES - Standing Room Only [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.04.2005. 00:00

ROOMFUL OF BLUES

Standing Room Only

Ako obožavate da se smarate politikom, socijalnim temama i teškom životnom filozofijom, ovo nije adresa za vas! Naprotiv, ovo je prava Blues Nedođija, u koju možete da pobegnete jednim pritiskom pravog dugmeta na CD plejeru i jednim okretom potenciometra volume u smeru kazaljke na satu

Vojislav Pantić

Ocena:
9
9/10

Neko skoro reče da Čelzi sigurno grabi ka tituli evropskog fudbalskog šampiona zato što ume da melje protivnika punih 90 minuta, vraćajući se zaboravljenoj fudbalskoj tezi iz 50-tih – da je napad najbolja odbrana. U slučaju Roomful of Blues (u daljem tekstu ROF) je isto: ovaj osmerac punih 50 minuta raspaljuje vatru iz svih oružja, oživljavajući glavnu ulogu r'n'b orkestara 50-tih – da muzika mora da posluži ludoj zabavi na podijumu za igru.
Formulu uspeha je, oslanjajući se na najbolje uzore u domenu jump'n' jivea, još davne 1967. godine izveo Duke Robillard. U bend su dolazili blues šegrti da bi iz njega bili ispraćeni kao blues velemajstori, njih preko 40, a osnovna matrica je ipak ostala ista i posle skoro četiri decenije postojanja. Ritmičari (Brad Hallen – bas, Jason Corbiere – bubnjevi) vozaju swing, ili precizno ukucavaju rock temelje, klavijaturista Travis Colby propeo je sve prste obe ruke preko Hammonda B-3, nagazio pedale do kraja i odvrnuo Leslie da ispuni sobu hipnotičkom vibracijom devetki i sedmica, majeva i dimova.
Sadašnji šef ROF je gitarista Chris Vachon – njemu na dušu ide najveći broj originalnih numera, produkcija i odmerene solaže. Čeka ga, naravno, ista slava kao Dukea i Ronnie Earla, ako odluči da jednog dana napusti ovo društvo. Duvačka sekcija (Bob Enos – truba, Rich Lataille – tenor i alto sax, Mark Earley – bariton i tenor sax) fantastičnim aranžmanima uspeva da odmeni čitav big band, što je uvek bila ROF specijalnost. Novog pevača/usnoharmonikaša Mark DuFresnea odaju već korpulentni stas i široki osmeh – njegova predstava je dovoljno snažna da se probije iznad glasnog orkestra i dovoljno duhovita da otkrijete sve rupice na obrazu dok milim zvucima hranite dušu.
I dok se u muzici ROF srećno sreću swing, jive, blues, rock'n'roll i soul, teme njihovih pesama okrepljujuće su obojene nijansama iste farbe – isključivo ih zanimaju razni aspekti heteroseksualnih odnosa, od muvanja, preko opisa uspešnih i neuspešnih veza, do ostavljanja i, retko, patnje za bivšom dragom. Ako obožavate da se smarate politikom, socijalnim temama i teškom životnom filozofijom, ovo nije adresa za vas! Naprotiv, ovo je prava Blues Nedođija, u koju možete da pobegnete jednim pritiskom pravog dugmeta na CD plejeru i jednim okretom potenciometra Volume u smeru kazaljke na satu, a onda skočite na noge lagane u ritmu muzike za ples. A veseli osmerac će onda najlepšu curu pozdraviti rečima Chrisa Vachona: She really loves to jump to Roomful of Blues… Just keep on Rockin'!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.