Popboks - THE LIARS - Full kontakt [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.04.2005. 00:00

THE LIARS

Full kontakt

Ako se za neki bend može reći da je veoma energičan, onda je ovo prava eksplozija! Pevač jede mikrofon i čupa ga, baca se, ruši sve oko sebe, obara i rastura, kablom davi bubnjara…

Gaša Petrović

mesto: Dom omladine Beograda
vreme: 25. april
produkcija: Nevidljiva Ruka
foto: Gaša Petrović
U vreme zavidnog stepena piraterije, dok sam radio u jednoj muzičkoj prodavnici, igrom slučaja smo dobili desetak kopija prvog albuma grupe The Liars - They Throw Us All in a Trench and Stuck Monument On Top (2001). Za mesec dana prodata su dva primerka, osobama koje lično ne poznajem i koje nisam naterao da kupe taj CD. Pa, ko će, bez barem malo prijateljskog ubeđivanja, da kupi album sa takvim imenom i takvim omotom?
THE LIARS: Full kontakt
Od tada je prošlo tri godine. Liarse sam jednom zakačio na MTV, nabavio par EP-jeva, dva puta preslušao aktuelni album. I zaboravio ih. Zvučali su suviše neslušljivo i narkomanski. Dobro je da sam na vreme saznao da dolaze i kod nas, pa sam im "pružio i drugu šansu“. I nisu razočarali.
Oduvek su mi bili suviše nenormalni, bučni i teški za punk-funk (njujorški trend zvuk koji se u to vreme stvarao). U ponedeljak uveče su to i dokazali. Pošto su bili jedni od rodonačelnika post punk revivala, isto tako su ga nonšalantno odbacili. Glupo je očekivati od neverovatnih dijabola (što ni zapravo i jesu) da se šablonizuju ili, ne daj Bože, obogate na već viđenom obrascu.
Dicso punk je mrtav! Sahranili su ga oni koji su ga stvorili. Daleko, u mračnim šumama i jezivim predelima gonzo horor filmova, gde je album prvobitno snimljen i posvećen Anti Blair Witch Projectu. Gde se Hrišćani bore protiv nezemaljskih zlih sila, u kom srednjevekovne veštice kradu decu, tamo gde zajebancija i mitologija sreću Ezopove basne. Gde NomeansNo & Minuteman obrađuju Mussogorskog ili Krautrock posećuje Blood Brothers.

THE LIARS: Full kontakt
U Domu omladine su pre neko veče oživeli sve duhove sa ploče They Were Wrong So We Drowned (2004) u svom najsirovijem obliku. Toliku dozu debilizma, buke, jeze, skakanja po premaloj bini, dovođenja jednog dela publike u ekstatične trenutke, uz najsirovije paganske ritmove uključene u struju... - to kod nas nisam video. Možda bi mogli da se porede sa izvrsnim Trans Amom, ali je frontmen Angus Andrew priča za sebe.
Možda je nekome sve ovo bilo dosadno, naporno i potpuno autistično u celoj svojoj KAKAfoniji. Možda većina misli da je pevač potpuna budala - i zvučno i vizuelno. Ali, ako se za neki bend može reći da je veoma energičan, ona je ovo prava eksplozija! ON jede mikrofon i čupa ga, dere se u njega, baca se, ruši sve oko sebe, obara i rastura, kablom davi bubnjara, skače u publiku sa svojih 1.90 m. Ovo je bilo neočekivano, čak i tehničarima DOB-a ili bilo kome drugom u ovoj zemlji (čast izuzecima). Potpuno je jasno zašto su fanovi Strokes i Hot Hot Shit ostali razočarani i pomalo uplašeni.
THE LIARS: Full kontakt
Da, stvarno. Liars su baš mogli da budu normalan bend. U odelima ili kožnim jaknama i džinsu. Sa modernim frizurama, strofa-refren-strofa pesmama i laganim njihanjem u ritmu. A ne tamo neke haljine, vrištanje, skakanje, pištanje i plašenje napaćenog naroda.
Zahvaljujući primitivnom performansu, i hiperaktivnom pevaču, izraz kontakt sa publikom (full kontakt?) konačno dobija i stvarno značenje.
Neverovatno dobar živi bend, čiji neobuzdan i divlji nastup nikog ne ostavlja ravnodušnim, iskonsko mrcvarenje mozga, pa kome još trebaju droge?! Zapalite logorsku vatru. Lažovi su idealna zvučna pozadina, za lažne praznike kao sto su Prvi Maj & prvomajski uranak. Bang your heads!
Meni još uvek odzvanja u ušima Blood Blood... kao i Broken Witch (Walpurgisnacht) i We Fenced Other Gardens With The Bones Of Our Own... Jedan od luđih koncerata koje sam video i čuo.
Rekli su o koncertu:
  • koja nebuloza, žali Bože ovih 400 dinara;
  • meni su bili mnogo bolji u fazi prvog albuma, ovo sve mi je suviše neslušljivo i jezivo, pevač je neopevana budala, a i nije neki frajer, čak ni u onom providnom negližeu;
  • kaaakvo ludilo! Skoro ritualno! Ako imaju sektu, idem odmah da se učlanim;
  • stvarno su mnogo dobri uživo. Ništa mi nije jasno o čemu on peva, ali toliku količinu energije nisam videla u životu;
  • da li može nešto ovako da se sluša strejt?!;
  • bolest mozga;
  • ovi su gori od metalaca, šteta što nije duže trajalo, pa da znam da li da ih volim ili mrzim;
  • jeboteeee!;
  • meni je super njihov konstantni kretenizam. I na koncertu, a i na ploči, i na omotima. I čak iako je to sve isplanirano, ne smeta me, sve dok je zabavno. A bilo je dobro;
  • Gde nađe ovog, ona riba iz YYYs?! Meni je delovala kao pristojna devojka;
  • Sve mi je to previše strašno, ipak sam ja žensko (a možda je i on?!);
  • Mnogo su, bre, naporni;
  • Punks not dead!


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji