Popboks - GAF: CONCHA BUIKA U SAVA CENTRU - Tajne kraljice flameka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.03.2013. 11:51 · 1

GAF: CONCHA BUIKA U SAVA CENTRU

Tajne kraljice flameka

Umem da u Kini kažem: 'Dobro veče Rusijo', što i nije tako pametno. Zato nemojte zameriti ako zaboravim ime i vaše zemlje. Često zaboravim i koja je moja zemlja.

Vlada Živanović

Mesto: Sava centar, Beograd
Datum: 16. mart 2013.



Španska pevačica afričkog porekla Concha Buika sinoć je na prvom gostovanju u Beogradu dobila aplauz a da nije morala „ni prstom da mrdne“. Samo pojavljivanje na bini bio je dovoljan znak za većinu od oko 3.000 ljudi da divu u dugoj crnoj haljini unapred nagradi za ono što će tek uslediti u naredna dva sata. A usledilo je putovanje u najudaljenije krajeve jazza, soula, flamenca i srodnih muzičkih žanrova, tokom kojeg je tamnoputa pevačica auditorijum, uslovno rečeno, terala i na suze i na smeh, i na radost i na tugu... Uz minimalnu muzičku pratnju u vidu gitare, klavira i perkusija, Conchin autentičan glas uspeo je da u potpunosti dođe do izražaja i opravda epitet kraljice flamenca, kao i sve one lepe reči koje su na njen račun upućivali mnogi muzičari sa kojima je sarađivala, a među koje spadaju Seal, Nelly Furtado, Mariza... Svojim stasom, šarmom i plesom uz svaku pesmu uspela je da nadomesti i to što je bina Sava centra, s obzirom na veličinu, delovala sablasno prazno uz samo crnu zavesu u pozadini na kojoj je stajao mali video bim sa sloganom ovogodišnjeg Guitar arta „modularnost“.

Culpa Mia, La nina de fuego, Jodida pero contenta, Soledad, Mi nina lola - samo su neke od najpoznatijih numera koje je Španjolka izvela. „Ne znam ništa o ljubavi. Ne znam ništa ni o sreći ni o tuzi. Znam samo da ih koristim u svojim pesmama“, izjavila je Concha beogradskoj publici posle nekoliko uvodnih pesama i započela svoje zavođenje energičnom inerpretacijom svake otpevane reči, kao da baš u tom trenutku doživljava svaku notu, svaku strofu... „Osećam se frustrirano jer imam utisak da ne razumete ono što pevam“, priznala je na pola koncerta na engleskom jeziku, iako je sve numere pevala na maternjem (španskom). „Međutim, postoji linija koja može da se pređe i kada jezik postane nebitan, odnosno kada ostanu samo osećanja. Govorimo različite jezike, ali zato imamo ista osećanja. Imamo i iste glupe tajne. Čim sam dovde prešla 3.000 kilometara, naravno da ću vam reći moje tajne. Osećam se usamljeno i ponekad mislim da je samoća lagani ubica svih nas“, reči su koje su bile savršen uvod u numeru La nave del olvido (Brod zaborava), obrade klasika meksičkog pevača Jose Josea. Jedna od mnogih tajni koje je odala Beograđanima bila je i ta da puši marihuanu i pije rum jer je odabrala da “živi po svome”, uz poruku da svako treba sam da odluči kako će iskoristiti svoj život.

Iako se Conchine pesme uglavnom drže tema o teškom životu i ljubavi, što je gledajući njenu mimiku i pokrete lako zaključiti čak i ako se ne zna španski jezik, umela je pevačica i da nasmeje publiku u Sava centru imitirajući kako priča mobilnim telefonom između dve pesme, dozivanjem muzičara na bis na način koji bi u slobodnom prevodu na srpski mogao da glasi poput: „hajde bre Rodrigo, nemam ovde ceo dan“, ali i izjavama kao: „Često psujem, ne šminkam se, umem i da lažem, ponekad i ne mirišem lepo, budite sigurni da me uprkos svemu ne biste želeli za ženu ili kćerku... Ponekad ne znam gde sam. Umem da u Kini kažem: 'Dobro veče Rusijo', što i nije tako pametno. Zato nemojte zameriti ako zaboravim ime i vaše zemlje. Često zaboravim i koja je moja zemlja“.
Concha Buika možda nije atraktivna poput zapadnih muzičkih zvezda na kakve smo navikli, ali nesumnjivo na sceni ima šarm koji i te kako ume da iskoristi. Za svakog muzičara ponaosob imala je kompliment, a najveći je, kao što to red nalaže, dala publici kada je rekla: „Ne gasite više ta svetla u sali, hoću da lepo vidim moju porodicu. Vi ste moja jedina porodica“. Na kraju je odlučila da prisutne isprati kući porukom zbog koje su se možda neki i posramili što su za njen koncert izdvojili više od deset evra. „Za nekoga je coca-cola jebeni san. Za nekoga je ovakav život kakav vi i ja imamo jebeni san. I letenje avionom je san za mnoge koji nemaju ni za hranu. To je zato što se sve na ovom svetu kupuje jebenim novcem, što ne smete zaboraviti. Iako imate priliku da uživate u ovome večeras ne zaboravite da je mnogima sve ovo nedostižno“, bila su Conchine reči uoči finiša.

Na samom kraju je uz pozivanje na još koji bis zaključila u šali da „treba da se obratimo njenom promoteru u Srbiji ako želimo ponovo da je uživo sretnemo“. Sudeći po reakcijama publike i načinu na koji je ispraćena, Conchu možemo očekivati opet u bliskoj budućnosti u Srbiji.



Komentari

  • Gravatar for Jana
    Jana (gost) | 17.03.2013. 14.42.14
    Bila je predivna. <3
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji