Popboks - BEOGRADSKI IRSKI FESTIVAL: WHAT RICHARD DID – Lenny Abrahamson - Kako savest kaže [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.03.2013. 10:03

BEOGRADSKI IRSKI FESTIVAL: WHAT RICHARD DID – Lenny Abrahamson

Kako savest kaže

Na planu pukog zapleta ovaj film ne deluje preterano privlačno, baš kao što, svedena na predstavljanje u nekoliko rečenica, ni priča ovog ostvarenja ne ostavlja utisak zahtevnosti kojoj bi se trebalo diviti. Ipak, „What Richard Did“ jeste bravurozan ogled na temu i nanovo pronađene jednostavnosti, a sumnje nema da se do tog dometa nije moglo stići bez umeća, iskustva i podosta takta. What Richard Did“ je prvenstveno drama savesti koju Abrahamson predočava mirnim tonom i gotovo onirički usporenim ritmom.

Zoran Janković

Ocena:
8


Scenario: Malcolm Campbell (po romanu Kena Powera)
Uloge: Jack Reynor, Roisin Murphy, Sam Keeley, Gavin Drea, Fion Walton, Lars Mikkelsen
Žanr: Drama
Trajanje: 88 minuta
Proizvodnja: Irska, 2012.

 


Osim što je odličan film i silovita drama savesti, What Richard Did je na prvom mestu dokaz o moći tihog glasa. Naravno, u izvođenju onih koji imaju šta da kažu i znaju kako to da učine. A reditelj Lenny Abrahamson (svojevremeno i gost Festivala evropskog filma Palić), na čelu autorske kolone ovog ostvarenja, nenametljivo poentira na temu te i dalje funkcionaslne jednostavnosti. Jer, povrh svih drugih aspekata kojima ovaj i ovakav film pleni, jednostavnost ostaje najučinkovitije oruđe i najznačajnija mu odlika.

What Richard Did je ostvarenje svo izvedeno u maestralno iznijansiranim i izvaganim oprečnostima – nasuprot upadljive jednostavnosti priče i zapleta tu je zadivljujuće suptilno prikazana složenost mentalnih stanja glavnog junaka; takođe, dok sa jedne strane imamo lahorastu prvu polovinu filma, potonji deo pleni mrakom i uznemirujućom patologijom. A pravi podvig predstavljaja to što sve to autori ovog filma postižu bez trapavih ili lako uočljivih šavova.

Priča o uzornom momku, duhovitom, dobrohotnom sportisti, u svakom pogledu uravnoteženoj i snađenoj osobi, osim toga  i potpornom stubu grupe vršnjaka, koji se nenadano nađe u kovitlacu ozbiljne i drame sa dalekosežnim posledicama, ponajpre će probuditi asocijacije na odličan raniji rad Tima Huntera Na obali reke, a potom i na Filipovićevo Šišanje, koje, nažalost, u svim svojim domenima kaska za ovim tematski srodnim ostvarenjem. Na planu stila i izraza, pak, What Richard Did u izvesnoj meri poentira na terenu koji godinama suvereno drži britanska serija Skins, a primetne su i sličnosti sa ostvarenjima iz ešalona novijih skandinavskih omladinskih drama.

Dodatni adut ovog odličnog ostvarenja je Jack Reynor, mladi glumac koji se u ovom kratkom međuvremenu uhlebio u hollywoodskoj prvoj ligi, a čija će snena pojava neke možda podsetiti na Michaela Schioefflinga iz Šesnaest zezdica Johna Hughesa,  i od čije je odmerene interpretacije i čistog glumačkog instinkta je ovde dosta toga zavisilo. Reditelj Lenny Abrahamson (hvaljen i na račun svojih sasvim valjanih ranijih ostvarenja (Adam & Paul i Garaža)) ovde, možda i mimo početnih gledalačkih strepnji, iznalazi uverljivu dramu moralnog identiteta i, što je ipak važnije, krajnje filmičnu priču, potom majstorski svedenu na ono najnužnije i najefektnije.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi