Popboks - ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig - Drugačije & normalno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.08.2013. 08:22 · 1

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Žestoke devojke su se, uparivanjem Sandre Bulok i Melise Mekarti u ženskoj reinterpretciji muškog obrasca policijske buddy buddy komedije, nasuprot očekivanjima, ispostavile kao jedna od najzabavnijih holivudskih komedija ove godine.

Sima Kokotović

Ocena:
7

Žestoke devojke – Paul Feig
Orginalni naziv: The Heat
Scenario: Katie Dippold
Uloge: Melissa McCarthy, Sandra Bullock
Žanr: Komedija
Trajanje: 117 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.



Od samog početka, kroz vrlo svedeno i efektno uvođenje likova, kreće bujica malih, nepretencioznih šala i gegova. Iako se intezitet komedije osetno menja, ono što je značajna odlika ovog filma jeste da je smeh uvek prisutan. Veliki broj komičnih situacija dešava se pri ocrtavanju i razvijanju specifičnosti glavnih protagonistkinja. Lik koji tumači Sandra Bulok je uštogljena i nadobudna FBI detektivka koju ostale kolege preziru, dok je s druge strane junakinja koju igra Melisa Mekarti lokalna policajka čije je ponašanje vrlo nekonvencionalno. Ona je agresivna, ne mari za autoritet nadređenih, psuje kao kočijaš, i u neku ruku predstavalja oličenje osamljenog, neprilagođenog policajca potpuno posvećenog hvatanju raznoraznih uličnih kriminalaca. Glavni okosnica filma je uspostavljanje njihovog odnosa i dijalog između njihovih suprotstavljenih karaktera. Film nam dozvoljava da razvijemo simpatije prema njima, jer ih pre svega ni u jednom trenutku ne ismeva, dok komedija proizilazi iz sumanutog načina na koji se one nose sa zadacima koji se ređaju pred njima.

 

Sa velikim uspehom koji su Žestoke devojke ostvarile, kako na bioskopskim blagajnama, tako i, donekle začuđujuće kod kritike, Melisa Mekarti se nesumljivo pozicionirala kao velika komičarska zvezda. U senzacionalnom uspeh Deveruša, možemo reći da se Melisa nekako najviše izdvojila iz celokupne glumačke postavke, te je za svoju rolu dobila nominaciju za Oskara za sporednu žensku ulogu. Potom je početkom ove godine imala veliki hit sa filmom Vrati mi ime. U poslednjih dvadesetak godina nije se dogodilo da jedna komičarka uspe da ostvari ovakav uspeh van žanra romantične komedije. Stoga je vrlo interesantno razmotriti kako je do sada formulisana njena skrin persona, pogotov ako imamo u vidu njenu vrlo nekonvencionalnu pojavu, koja svakako odskače od svih pravila željenog izgleda koje sam Holivud neumorno nameće. U pomenutom ovogodišnjem hitu Vrati mi ime sama pojava njenog lika bila je krucijalni izvor smeha, koji je suštinski imao karakter izrugivanja. Ona je bila neuklopljeni čudak, osoba koja odskače od svih normi i postojećih konvencija, odbačena od strane društva. U Žestokim devojkama naime, dešava se potpuna inverzija u tretmanu njenog lika. Ona je ta koja je oslonac, junakinja koja je označitelj normalnosti, potpuno neproblematična, i shodno lik koji se kroz film nimalo ne menja. Njena napadna pojava savršeno odgovara idealu predanog profesionalca sposobnog da obavi posao, i pokupi zasluženi oreden časti. Na privatnom planu ona takođe nema nikakvih problema, izuzetno je bliska sa svojom porodicom, i ispostavlja se kao magnet za muškarce.

Uspeh pojave Melise Mekarti, kao i promena u tretmanu njene skrin persone,  prepoznaju i istovremeno ističu svu njenu neuobičajenost i drugačijost. Ovakav pristup odgovara dominantnoj ideologiji politike identiteta, koja se ogleda u prepoznavanju razlika i poštovanju drugačijosti, zarad uspostavljanja odnosa punog saosećanja sa osobama prepoznatim kao različitim, no koja isto tako izbegava preispitivanje pravila i normi koje su uopšte i stvorile ideju drugačijeg, odnosno normalnog.



Komentari

  • Gravatar for Be
    Be (gost) | 22.08.2013. 09.59.12
    Iako je za potrebe teksta dobro da Melisa Makarti bude takva u ovom filmu, ona to nije. Dakle, i ovde je prikazana kao "neuklopljeni čudak" i daleko je od normalnosti. Ili mi nismo gledali isti film?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi