Popboks - SERIJA: THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES - Oliver Stone - Beše nekad, sećam se ja... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.04.2013. 08:44

SERIJA: THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES - Oliver Stone

Beše nekad, sećam se ja...

Oliver Stone ponovo u razigranom raspoloženju – ta njegova očaranost mogućnostima ličnih interpretacija postojeće i duboko uvrežene istorijske građe naprosto je zarazna, te ovaj njegov rad ostavlja utisak možda i najprivlačnijeg dela nedavno okončane američke TV polusezone.

Zoran Janković

Režija: Oliver Stone
Scenario: Oliver Stone, Peter J. Kuznik i Matt Graham
Narator: Oliver Stone
Sezona: 1
Broj dosad prikazanih epizoda: 10
Žanr: dokumentarno-istorijski
Trajanje: oko sat vremena
TV kanal: Showtime

 

Da se i sa istorijom, svom zaodenutom u datume, toponime i brojke, a uprkos tome najnepouzdanijom i najneezgaktnijom od svih humanističkih nauka, može izaći na kraj pokazao je Oliver Stone na primeru dokumentarne serije The Untold History Of The United States. Ova desetočasovna serija, koju prati i studija koju je Stone napisao takođe u saradnji sa američkim istoričarem i univerzitetskim profesorom Peterom J. Kuznikom, pokazuje da se, i bez egzibicionizma i modernosti po svaku cenu, i o od davnih dana poznatom još uvek može pričati na svež, nadahnut i efektan način.

Naravno, nužni preduslov je početna zainteresovanost za istortiju uopšte i posebno za američku istoriju i američko viđenje šire svetske istorije. Američka istorija, a po čemu se ona nimalo ne razlikuje od naše ili istorije drugih nacija, počiva na kolopletu opipljive faktografije, širih društvenih trauma i pobedničke mitomanije, i Stone tu datost kreće da preispituje već u uvodnom delu prve epizode ovog odličnog serijala. Kuznik i Stone (i britanski scenarista Matt Graham) nužno potrebnu objektivnost kao osnovu svakog sličnog osmišljenog i ustrojenog poduhvata nalaze u samoj faktografiji i postojećoj arhivskoj građi. Međutim, ono najintrigantnije tek tu počinje i to je ono što ovaj TV projekat izdvaja iz okeana sličnih naslova sa raznih adresa i izraznih televizijskih epoha.

Naime, Stone, sasvim očekivano i na svu sreću što se gledalaca tiče, daje jak ličan pečat opšte poznatim stavkama i pričama iz domovine mu. Nasuprot retko kada televizičnom akademskom objektivizmu Stone ovde unosi ličnu srčanost i osoben pogled na ono što on kao autor i značajna društvena pojava nikada nije doživljavao kao aksiome u koje treba slepo i bespogovorno verovati. Srećom, Stone ovde zadržava ne toliko tipičnu mu hladnokrvnost, te, mada rečito iznosi svoja lična viđenja, odrešito braneći pravo na slobodu mišljenja i govora, ionako neporecivu tekovinu američke demokratije, The Untold History Of The United States ostaje podalje od zavodljivih i viralnih, ali diskutabilnih teorija zavere.

Pomalo paradoksalno, Stone ostavlja utisak najsnažnije uznetosti u prvoj trećini serijala gde je reč o događajima za koje gotovo da nema živih, a relevantnih svedoka; upravo tu (na primer, u pričama o upadljivom američkom oklevanju da se uđe u Drugi svetski rat ili o svesnom minimiziranju ruskih žrtava u istom tom globalnom okršaju sa tačke gledišta evroatlanskih istoričara i političara) Stone je svoj na svome, jer mu se pruža prilika da pliva nasuprot dominatnoj struji mišljenja i da se suprostavi sada već okamenjenoj predstavi ne tako daleke prošlosti i istovremeno istraži korene sve češće prisutnog antiamerikanizma u raznim delovima planete.. U tim i ne samo tim segmentima Stone i saradnici mu uspevaju da stignu do jasnih i ubedljivih poenti, na prvom mestu ukazujući na značaj onoga ispisanog na samim marginama iole opsežnijih istorijskih hrestomatija.

Kako serijal odmiče, a kako biva jasno da su autori uspeli u naumu da postave čvrste temelje tezama koje tek planiraju da predoče i kako odmiče njihova potraga za alternativnim odgovorima na stara pitanja, uzročno-posledična veze među događajima koje dele decenije i razdaljine postaju evidentnije. Premda je u početku ovaj serijal svojom razbarušenošću (koja je, to je barem, neosporno sasvim u saglasju sa prirodom i autorskim pogledom na svet samoga Olivera Stonea) mogao da odbije one sviknute na tradicionalistički skrojene programe srodnih tema i sadržaja, nema sumnje da je ključni autorski dvojac Stone-Kuznik u potpunosti uspeo da pruži osobeni osvrt na ono što dobar deo populusa u startu prihvata kao nepobitno.

U tome se krije možda i glavni adut ovog serijala – ovo je nadasve intrigantan i uzbudljivo predočen dokumentarni rad koji je, mada to nije česta odlika u svetu sličnih sadržaja, dosta nalik svom glavnom autoru. Stoneovo nepristajanje na lično neizabrane dogme, nepristajenje evidentno čak i u igranim ostvarenjima zasnovanim na literarnim predlošcima i faktografski uslovljenim pričama, najznačajnija je odlika ovog rada kojim i autor i emiter sa punim pravom mogu da se podiče.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi