Popboks - JARBOLI I TI U BOŽIDARCU - Sviraj Ništa i skini se [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 20.04.2013. 07:39 · 11

JARBOLI I TI U BOŽIDARCU

Sviraj Ništa i skini se

Skoro skroz puni Božidarac (nešto više od 500 ljudi) sinoć je imao priliku da prisustvuje muzičkom jedrenju Jarbola, kroz pesme koje je grupa napravila u poslednjih deceniju i po, a sve to u okviru Neophodne turneje beogradskog benda.

Vlada Živanović

Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Centar za kulturu Božidarac, Beograd
Datum: 19. april 2013.





Jarboli su kroz svoju dvočasovnu muzičku plovidbu odlučili da krenu sa Uslovna sloboda, numerom sa istoimenog albuma iz 2003. godine. Kao što su uoči koncerta i najavili, bila je u pitanju svirka u kojoj su dosta “kopali” po prošlosti i pesmama koje su obeležile prvih nekoliko albuma. Atmosfera žurke u Božidarcu nastala je već kod treće numere Dobro poznata stvar (sa albuma Dobrodošli iz 1999). Pesme su se ređale kao na traci, jedna za drugom. Nije bilo ni posebnog uvodnog pozdrava publici, nije bilo ni zahvaljivanja između pesama, nije bilo ni pauze za predstavljanje benda. Žestoka svirka je jednostavno išla svojim tokom, ne dajući auditorijumu prilike ni da dužim aplaudiranjem nagradi muzičare. Praktično da skoro ceo koncert nije bile pauze između numera, pa je svirka ustvari izgledala kao jedan veliki medley nastup. Boris Mladenović i ekipa pokazali su se kao savršeno uklopljena petorka koja i dalje sa velikom energijom i žarom izvodi svoje numere kao da je u pitanju tek početak karijere benda. Da li ustvari ona nije bila oprezna, Opsada, Neizvesnost, Samo ponekad i ostali značajni radovi beogradskog benda odzvanjali su Božidarcem čija je loša akustika, odnosno preveliki eho, jedino što je kvarilo doživljaj odličnog koncerta. Fanovima ovo međutim nije smetalo. Većina njih skakala je u ritmu skoro svake pesme i teško da je postojalo bilo šta što bi moglo da im pokvari veče.

Kako je bend svirao ponešto sa svakog albuma, stekao se utisak da su većini fanova ispunjene muzičke želje. Jedina koja je ostala neostvarena, bila je kada je muški glas iz mase viknuo: “Sviraj Ništa i skini se”, aludirajući na to što je frontmen Boris Mladenović na kraju spota za tu numeru, sa poslednjeg albuma Zabava, ostao potpuno nag. Želje se sinoć nisu ostvarile ni ženskim fanovima iz prvih redova koje su pokušale da ostanu na bini uz bend duže od po nekoliko sekundi. Prvo penjanje na binu nekoliko devojaka iz prednjih redova obezbeđenje je ekspresno sankcionisalo i munjevito ih vratilo natrag. Kasnije je jedna devojka na opšte oduševljenje mase uspela da na bini o(p)stane više od desetak sekundi, a potom je izazvala i još veću radost kada je sama skočila dole pre nego što ju je sustiglo obezbeđenje. Isti poduhvat uspeo je do kraja koncerta još nekolicini fanova koji su se tako igrali sa momcima zaduženim za “red i mir” na bini.

“Imamo radosne vesti. Pre neki dan smo izašli iz bule, investirani novac je počeo da se vraća”, ponosno je sredinom nastupa objavio Boris Mladenović. Jarbolima se u poslednje vreme nije popravilo samo finaninsijsko stanje već su sudeći po broju publike i njihovoj reakciji u Božidarcu konačno izrasli u bend koji bi slobodno smeo da “zapuca” i u neki veći i ozbiljniji prostor. Iako odavno ne spadaju u mlade bendove, deluje kao da su Jarboli tek sada započeli ulazak u svoju najzreliju fazu i stekli veću bazu fanova koji bi mogli još dugo da ih prate. Za kraj zvaničnog dela preostala su dva verovatno najveća hita ove grupe, Đavoli i Hajde. Već gore pomenuta osmominutna Ništa ostavljena je za bis (bez skidanja). Tražila je publika i posle bisa još, ali posle dva sata energične svirke muzičari opravdano nisu imali više snage.

Pre izlaska Jarbola na binu publiku je oko 45 minuta animirao bend Ti. Doskorašnji gitarista nedavno rasformirane grupe Petrol Ilija Duni i Trajče Nikolovski uspeli su da privuku solidan broj fanova (više od 150), iako su sinoć bili samo u svojstvu predgrupe Jarbolima. Koliko dana, Da li želim dobra jutra i ostale numere prihvaćene su sa odobravanjem većine prisutnih Iako su Ilija i Trajče delovali usamljeno na bini, Ti su imali zvuk koji je izgledao kao da je maltene svira ceo bend. Gitara, elektronski bubanj i sintisajzer pokazali su se u njihovim rukama kao više nego dovoljni da sve odsvirane pesme imaju sasvim pun zvuk, bez primedbe da im bilo šta u live izvođenju nedostaje u odnosu na originalnu studijsku verziju.



Komentari

  • Gravatar for N.
    N. (gost) | 20.04.2013. 12.04.46
    To sa finansijskom bulom...Boris je konstatovao da im se isplatio novac uložen u štampanje vinila, što baca malo drugačije svetlo na izjavu :)
  • Gravatar for Mua
    Mua (gost) | 20.04.2013. 15.44.58
    Mozda su Jarboli i imali snage da nastave da sviraju, ali je uprava Bozidarca svirala fajront u ponoc. Baj d vej, sjajan koncert!
  • Gravatar for Dulex
    Dulex (gost) | 21.04.2013. 15.40.28
    Molim autora teksta da mi kaže koji je to ozbiljniji prostor od Božidarca u Beogradu u poslednjih desetak godina. Molim ostale koji su imali problem sa kvalitetom zvuka da potvrde tvrdnje autora ovog teksta. Hvala
    • Gravatar for johnnioza
      johnnioza (gost) | 21.04.2013. 19.08.15
      Potvrđujem sumnje autora teksta :) Božidarac je koncertni prostor s ubedljivo najgorim zvukom u Beogradu. Koji prostor je ozbiljniji? Svaki.
    • Gravatar for Jiggy Bau
      Jiggy Bau (gost) | 22.04.2013. 00.19.02
      Amerikana je ubedljivo najbolji prostor za svirke. Ne znam zasto se tako retrko svira tamo...
      • Gravatar for Pexa
        Pexa (gost) | 22.04.2013. 09.10.01
        Amerikana prima 800-1000 ljudi, nije to lako napuniti, a i pretpostavljam da je zakup skup.
      • Gravatar for chief666
        chief666 (gost) | 22.04.2013. 13.31.46
        Amerikana je jako los prostor za svirke, bar sto se zvuka tice, a i zakup je porilicno visok
        • Gravatar for Pexa
          Pexa (gost) | 22.04.2013. 14.26.47
          Amerikana je tehnicki ubedljivo najbolji prostor za svirke u Bg. Mozda si nagazio loseg tonca, ili bend sa losom opremom, ili los bend ili sve zajedno. Jedina zamerka se odnosi na zabranu pusenja...
  • Gravatar for Kaa
    Kaa (gost) | 21.04.2013. 17.30.39
    sjajan koncert, vreme je proletelo! hvala popboksu na kartama, skoro pa rođendanski poklon, i to kakav! :)
  • Gravatar for majlo
    majlo (gost) | 23.04.2013. 02.32.32
    sve tonac do tonca. A da božidarac kuburi sa ehom i opremom, nije teško čuti. A povremeno i toncima
  • Gravatar for huplmz
    huplmz (gost) | 13.05.2013. 01.25.10
    grateful dead tribute?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji