Popboks - DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU - Dado, šminka i palačinka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 18.05.2013. 10:57 · 2

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Koncertu Dada Topića u Sava centru prisustvovalo je tek oko 1.000 ljudi, više je razloga kumovalo očekivano slaboj poseti.

Milan Ćunković

Foto: Stanislav Milojković

Mesto: Sava centar, Beograd
Datum: 17. maj 2013.





Dado Topić. Legenda. Uzor mnogima. Vitalniji od većine rok ispisnika, ne pomišlja na penziju, reč „matori“ može da mu se prišije samo u pozitivnom kontekstu. Dado Topić je, međutim, u ovom slučaju i umetnik koji je, pre svega, veliki beogradski koncert zakazao u loše vreme. Depeche Mode, Balašević, Satriani, Bajaga, Green Day, Whitesnake, pa čak i Slayer – sva ta prestonična dešavanja koja sleduju hvataju, manje ili i više, i njegovu publiku. I svi dolaze ili prvi, ili poslednji put, ili posle mnogo godina. I, dabome, koštaju. Faktor broj dva, najmanje jednako važan: za Dada Topića u Sava centru uopšte nisu znali čak ni neki ozbiljni organizatori koncerata, šta tek reći onda za običan plebs? Bez adekvatne reklame po gradu, bez konferencije za novinare... Sve to nije moglo da se nadoknadi nizom intervjua koje je Dado dao neposredno pred koncert, kada se već desilo nešto zaista nedostojno njegovog imena. Na jednom od sajtova koji nude grupne popuste osvanula je ponuda za karte za koncert, a pored nje – za šminku i za palačinke. Topića je, naposletku, zadesio još jedan maler, nalik nevolji sa kojom se suočio Nikola Čuturilo u decembru. Grad je, dva sata pre početka koncerta, tako dobro izudarao prestoničke prozore da je kod kolebljivih svaka dilema nestala. Ostati kod kuće. Džaba što se brzo razvedrilo.

U neobičnom ambijentu – neobičan početak. Dado, sa akustarom, odmah dobija tri ruže od devojčice, tek posle uvodne priče kreće sam u Svijet, mlađani bend Time After Time predvođen starim gitaroškim vukom Zafom priključio mu se od druge, dobro znane Elizabet. Start je jasno nagovestio, uz kvalitetnu svirku, još nešto – dosta priče koja se, u pojedinim momentima, svodila na komunikaciju sa pojedincima iz publike, razvodnilo je koncert, u cugu se otegao na skoro tri sata. Stoga – nije ni čudo što je, pred ponoć, već i od te hiljade prepolovljenoj, pomalo i usnuloj publici koja je tek na momente (Makedonija) pocupkivala sa sedišta, bio preči (poslednji) bus od bisa. Prepolovljenoj i ne baš obradovanoj činjenicom da joj je u finišu kao gost serviran Dadov prijatelj, vlasnik Megatrenda Mića Jovanović i njegovo umeće sviranja Hendrixa. Neki se setiše Dačića na istoj bini sa Galijom... Ono što bi imalo mnogo više smisla i simbolike, Slađana Milošević na Princezi, nije se desilo, pa je verovatno najveći ex-yu pop duet, sinoć otpevan u tri glasa, uz mlađane devojke Kseniju i Anđelu, zazvučao tek kao korektan tribute.

Pružio je Dado šansu još nekim mladim nadama – Katarina i Nikola su pokazali zavidno gitarsko umeće, mladi gospodin je svirajući Kralj alkohol Timea potpuno opravdao dobijenu stipendiju na Berkliju, Salsa Familia je imala peh da se raspleše tek na kraju, u već opisanoj atmosferi. Pojavili su se i Topićevi stari saradnici – Vlada Nikodijević Ribelli i MamaCoCo i Josip Boček sa kojim je kreirao i novi singl Biseri u tvojim očima.

„Meni je ovo bio najlepši koncert u životu“, rekao je Dado, pošto je, vrlo emotivno i ubedljivo, odsvirao Wonderful Tonight Claptona. Biće da su takve reči ipak, pre svega, poslužile kao šlagvort za nastavak – „...jer cijeli život čekam...“ znate već šta. Potrajalo je (pre)dugo a ostalo nedorečeno. Šteta, jer Topić još nudi „krv, znoj i suze“. Šteta, jer koncert sa biserima poput Za koji život treba da se rodim, Da li znaš da te volim, Istina mašina, Dok ja i moj miš sviramo jazz, ali i Bajke o ljubavi znane mlađoj publici (na žalost izostao je Floyd), zaslužuje – i bolji tretman, i bolje utiske.



Komentari

  • Gravatar for
    DraganChe | 19.05.2013. 19.00.42
    Dado, svrati na ljeto do Crne Gore, čekamo te <3
  • Gravatar for tosa
    tosa (gost) | 17.06.2013. 19.33.13
    mnoge kolge muzicari trebali su doci i dati podrsku topicu a ujedno su mogli nesto i nuciti.jedan je dado topic...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji