Popboks - IN MEMORIAM – James Gandolfini (1961–2013) - Epizoda, podvig, finesa... i kraj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 20.06.2013. 15:16

IN MEMORIAM – James Gandolfini (1961–2013)

Epizoda, podvig, finesa... i kraj

Ne prođe ni mesec dana a da ne osvanu rezultati neke od anketa koje opet dolaze do gotovo jedinstvenog i refrenskog rezultata – Sopranovi su najbolja TV serija svih vremena ili su tu negde pri vrhu liste, a golemi deo zasluga, ide na račun maestralnog Jamesa Gandolfinija, koji nas je posve nenadano juče napustio.

Zoran Janković

 

Na apstraktnom, fenomenološkom nivou popularna kultura zapravo ponajviše barata sa nekoliko jednostavnih ključnih stavki, te su joj tako u smislu nužnih sastojaka nephodni, recimo, priča o poduhvatima, ikonične pojave i, ako je ikako izvodljivo, tužan kraj. Počev od sinoć priča o pop-kulturnom značaju i tragu Jamesa Gandolfinija ispunila je i treće navedeni uslov. James Gandofini, isprva vrli epizodista čije je tumačenje Tonyja Soprana ne samo postalo znakovita pop-kulturna odrednica, nego je u širem smislu izmenilo i doživljaj serijskog igranog programa u ne nužno i ne uvek prestižnom televizijskom mediju, sinoć se nenadano upokojio.

Svako malo Sopranovi se nađu na samom vrhu ili pri samom vrhu lista najboljih TV radova, lista na koje smo osuđeni i bez kojih bi popularna kultura izgubila deo i svoje implicitne egzaktnosti i važan mamac u vidu povremenih kategorizacija i evaluacija. To nije za čuditi – Sopranovi su vrhunski TV  proizviod, možda i najznačajniji vesnik korenitih promena u tom mediju i svakako, uz The Wire, recimo, jedna od najkvalitetnijih stavki u ponudi HBO-a u najboljim i najsmislenijim godinama po ovog kablovskog emitera. Sopranovi su na TV ekrane doneli serioznost i širinu zahvata karakterističnu prvenstveno za prvoligaške filmove ozbiljnije provinijencije, a sasvim zasluženo će još zadugo, i mimo ove jutrošnje tužne obavesti, prva asocijacija na Sopranove biti upravo Tony Soprano u izvođenju maestra Gandolfinija.

Gandolfini je u Sopranovima definitinvno ostvario ulogu svoje karijere, ali, što je na duže staze ipak značajnije, korenito redefinisao način na koji su dotad bili predstavljani Amerikanci italijanskog porekla, a uz to i u svojevrsnom nesporazumu sa društvenim konvencijama i slepom verom u snagu i važnost zakona. Nasuprot De Niru, Pacinu i/ili Pesciju, na primer, koji su prestiž i poštovanje (sasvim pravično) stekli tumačeći uloge koje neosporno ostaju ukorenjene u rasne i kulturološke stereotipe koji hitro bivaju povezivani sa ovom naionalnom grupom, Gandolfini  je, naravno, prateći smernice koje je osmislio David Chase, autor Sopranovih, uspeo da u kreiranju tog lika pronađe izvesnu, blagotvornu i neophodnu kosinu u odnosu na dotad uvreženo. Baš kao što Sopranovi u celini gledano počivaju na spoju prepoznatljivih postavki gangsterske drame i šire porodične drame histerično-realističnog usmerenja, tako i Gandolfinijev Tony Soprano u sebi sažima puno toga nužnog da bi jedan imaginarni lik dosegao punoću kojom je brzo osvojio brojno i, kako godine prolaze, a reprize se nižu, sve brojnije gledateljstvo.

Od darova i podviga koji nas izdvajaju u odnosu na druge ne treba bežati, te, imajući to u vidu, nema sumnje da će Gandolfini zauvek ostati na prvom mestu tumač (zašto ne i otelotvoritelj) velikog Tonyja Soprana, ali ne sme se, posebno ne u ovom trenutku neizbežnog svođenja računa i sažimanja jednog zanimljivog života u nekoliko hiljada karaktera prigodnog teksta, smetnuti s uma i ostatak Gandolfinijevog glumačkog opusa mimo tog krunskog mu dela. James Gandolfini je pažnju prvo privukao upečatljivom ulogom plaćenog ubice Virgila u Pravoj romansi Tonyja Scotta,  da bi usledile i zanimljive kreacije u filmovima poput takođe Scottove Krvave plime, de la Iglesijine Perdite DurangoFallen Gregoryja Hoblita, Noć pada na Menheten Sidnyja Lumeta, Schumaherovih 8 milimetara, Čoveka koji nije bio tamo braće Coen i Meksikanca Gora Verbinskog. Poslednji put smo imali prilike da ga gledamo kao rigidnog i svelog oca porodice koja puca i po najčvršćim šavovima i zanimljivoj i kvalitetnoj retro-drami Not Fade Away pominjanog Davida Chasea, kome se, eto, ipak, na samom pragu stvarne produkcije, nije dalo da u delo sprovede svoj dugo snevani naum i nastavi, odnosno zaključi priču o Sopranovim i na filmskom platnu.

Golemi glumački genije Jamesa Gandolfinija sasvim slučajno je koincidirao sa njegovim telesnim gabaritom, a nije nerezonski očekivati da će njegov nesumnjivo prerarni odlazak ostaviti srazmerno ogromnu prazninu u srcima poštovatelja Sopranovih i Gandolfinijeve neprevaziđene kreacije u toj seriji, kreacije u kojoj se skladno spojilo i saželo sve ono za glumu koja valja bitno – zrelost, osobenost,samosvest, intuicija, čvrsta ruka koja pokazuje put... i na prvom mestu – finesa bez premca. Inače  konceptu repriza uvek i zauvek sklono-odanom RTS-u eto neveselog, ali sjajnog povoda za reprizu Sopranovih, reprizu kojoj bi u ovom trenutku slabo ko imao išta smisleno da zameri.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi