Popboks - SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost - Šou. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 04.05.2007. 00:00

SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost

Šou.

Na četvrtom koncert serijala Scena uživo distorzije su zaista bile u vazduhu. Umrtvljenom pretprazničnom Beogradu to je bilo i više nego potrebno

Nebojša Marić

Goran Tarlać

Mesto: Klub Doma omladine Beograda
Vreme: Subota, 28. april
Produkcija: POPBOKS i DOB
I sve je bilo na svom mestu.
Devojčice su u prvim redovima, sa strane je i ekipa koja pijucka pivo i zabavlja se.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Pre Stukinog nastupa emitovan je polusatni dokumentarac Lost in Austin s njihove prošlogodišnje turneje po američkom jugu. Bilo je to glasno putovanje od Ostina preko pančevačke svadbe iz 70-ih do bekstejdža SKC-a i El Pasa 2007. Gledali smo kroz prozore tajanstvenog voza, ispred nas je prašila lokomotiva na parni pogon, čiji se vagoni spajaju u gluvo doba na tamnim raskršćima, i s jednim pitanjem: Oh why I can't be like Andre Williams? – baš kako glasi naslov jedne Stukine pesme.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Na koncertu koji ni za tren nije gubio ritam ni emocionalni naboj, kao poseban detalj izdvaja se pevač sa stavom street-fight-man, dok bend prži do iznemoglosti.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Poenta njegovog skakanja, plesa, valjanja po bini ili pevanja u ležećem položaju na stomaku ne samo da je svedočanstvo o dobro izučenim lekcijama kod crne anakonde Andrea W, već i o tome da se svakodnevne frustracije ostave na ulazu, da se ludom, glasnom i kičastom zabavom – onim što tako prokletno nedostaje većini domaćih koncerata – napune baterije pozitivne energije.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Izvođenje posvete Kako lupa, trese, udara (jedine pesme na srpskom) iz filmske sage Kako je propao rokenrol pred kraj koncerta nije bilo plod sopstvenih nedostataka već demonstracija vanredne plemenitosti i stava: iako živi u zemlji s malo ritma & mnogo bluza, Stuka ta dva elementa može da dovede u savršen koncertni sklad/rif i potom da zauzme (upražnjeno) mesto s kojeg pogled ka ostatku sveta može biti usmeren samo ka dole.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Hallelujah!
A Manisent i Mantalnost bi u nekoj normalnijoj situaciji (čitaj – zemlji sa zdravijom kulturnom politikom) bili savršen mejnstrim bend. Ni na njihovim koncertima ne manjka zabave.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Muzički, nastup ovog benda deluje kao kolaž sastavljen od provokacija, citata i spontanih ispada. Oni ponekad i na neočekivanim mestima posežu za domaćim nasleđem.
Pesma (tačnije tekst) Dodirni mi kolena grupe Zana u njihovom izvođenju postaje teenage punk himna o konformizmu.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
„Šta ste se smorili, kao da ste došli na Manisent?“, uzvikuje pevač Tica i time, možda čak i nesvesno, priziva trenutak kada je rock muzika ovde imala neku oštricu (da li se još neko seća Caneta?). Detalji poput Ticinog petljanja u kabl i skakanja s gitarom u prve redove potvrđuju koliko oni zaista imaju želje i energije.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
U jednom trenutku tokom nastupa videli smo ples-guranje-komunikaciju Tice s pevačem i gitaristom Repetitora, jednog drugog beogradskog benda koji je takođe imao svoje predstavljanje u okviru ovog serijala.
SCENA UŽIVO IV – Stuka & Manisent i Mentalnost
Nastup Manisent i Mentalnost i Stuke pokazao je i da Nova srpska scena, kao svest o nečemu svežem i uzbudljivom, ne postoji samo kao veštačka tvorevina, tek kao ideja među ljudima koji je organizuju ili promovišu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

CONSECRATION

Cimet

Albumi

BAD COPY

Krigle

Albumi

THUNDERCAT

Apocalypse

Albumi

VLADA DIVLJAN, GODINU KASNIJE

Osmeh zelenog dana

Tema