Popboks - YANN TIERSEN U BEOGRADU - O talasima, shoegazeu, zadužbinama i očekivanjima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.05.2010. 16:45 · 5

YANN TIERSEN U BEOGRADU

O talasima, shoegazeu, zadužbinama i očekivanjima

Vergl kojim je bodrio Amelie Poulain Tirsen je kanda ostavio u rodnoj Bretanji, a do Kolarčeve zadužbine je stigao u punoj gitarskoj ratnoj opremi

Zoran Janković

Stanislav Milojković

Mesto: Kolarčeva zadužbina, Beograd
Vreme: Subota, 9. maj 2010.
Organizacija: Dom omladine i Francuski kulturni centar

Za razliku od, na primer, organizatora letošnjeg nastupa Sinead O’Connor u Sava centru koji su prećutali dosta toga važnog u vezi sa njenim nastupom, Dom omladine je u slučaju Yanna Tiersena iskreno i glasno predočavao da se radi o nastupu benda i naglašeno gitarskom konceptu. To su pošteno činili u više navrata, te se nije ni trebalo kladiti na satijevski minimalističke melodije koja bez po muke skliznu u nymanovsku razmahanost.

LONSKI & CLASSENSinoć jeste bilo zatečenih, ali eventualno razčoranja nakon onako ubedljivog nastupa Tiersena i ekipe puki su odraz tek nezgodnog i sitničavog karaktera malobrojnih nezadovoljnika. Jer, da se razumemo, bilo je glasno, očaravajuće i kompetentno. U svakom pogledu.

Sala Kolarčeve zadužbine je osoben dokaz decentnosti koju je naša Srbijica uspela da, pucajući samoj sebi u nogu nebrojeno puta, uništi, a da nije uspela da nađe zamenu i izgradi novi i vrliji identitet. Sala je odraz pristojnosti i svrsishodnosti, a uz to pruža i mogućnosti za sjajan zvuk. Instant presek profila posetilaca koncerata bi se sveo na jednostavnu konstataciju da je salu sinoć ispunio pošten i pristojan svet. Ukoliko je to ikome važno, sem nekoliko pari nerezonski dubokih damskih čizama, nije bilo drugih sumnjivih modnih izbora, koji, je l’ te, uvek ukazuju i na mnogo bitnije aspekte naših pojava. Zato ne čudi što nije bilo terora zvonjave mobilnih telefona i bahato glasnih i upornih razgovara, a jedini prigovor ide na račun onih nešto manje pristojnih koji su pristizali kada je nastup već dobrano počeo.

Oko 21h, kako je i najavljeno, krenuo je nastup nemačkog dvojca Lonski & Klasssen. Momci su bez ikakve dodatne pratnje zvučali odlično i premda su potpuna nepoznanica sinoć prisutnima, dobili su nekoliko sasvim zasluženih srčanih aplauza. Izraz ovog dvojca se može locirati na tromeđi nasleđa Americane, anti-folka Hermanea Dunea i zaostavštine Pixiesa. Lonski & Klassen nemaju težinu Asobi Seksu koji su poslednje vreme u više navrata zagrevali publiku za nastup Tiersenovog tima, i na uzorku od pet predočenih pesama teško je proreći njihove buduće domete, ali ovo je bio sasvim smislen i zadovoljavajući nastup mlađih snaga.

YAN TIERSEN

Nakon pauze od 20 minuta, koji minut pre 22h, otpočeo je nastup zvezda večeri. Sam pogled na opremu na bini svedočio je dovoljno o ambicioznosti umetnika. Tiersen, potvrđeni mag kojem je za rukom polazilo da izmašta nesvakidašnje muzičke pokrivalice i za bajkoliku priču o budalastoj kompulsivno-opsesisivnoj altruistkinji, kakva je bila Amelie, i za nostalgičnu gorkoslatki isečak iz socrelističke Nemačke u Zbogom, Lenjine, sinoć se okrenuo ćurak na turak u odnosu na nadanja većine i već od samog početku publiku zasuo talasom glasnog i drčnog shoegaze zvuka, nadograđenog atmosferom spaced-out rocka, dosta silovitom distorzijom i sa dovoljno ukrasa iz bretonsko-klasicističkog fundusa pređašnjih radova.  

YAN TIERSENKljučne tačke sinoćnjeg nastupa svakako su neodoljiva Palestine koja je uspela da nagna najskočnije i najodvažnije na ples ispred bine i između redova, i to nakon nekoliko neuslišenih vapaja publici da ustane Tiersena i basiste, te Le Quartier koja u sebi miri Tiersenove bretonske korene i energiju koju crpi iz svoje facinacije klasičnijim rock izrazom i ogoljeni instrumental Sur Le Fil tokog kog se Tiersen obreo sam na sceni pojašnjavajući kako je samoća nekada samo privid, a monolog tek uvod u dijalog koji menja sve.

Ne sme se smetnuti sa uma ni četvrti potporni stub – instrumental koji čini srž notne magije koju je Tiersen uradio za potrebe soundtracka filma Zbogom, Lenjine. Tu je Tiersen u samo nekoliko minuta krajnje jednostavnom aparaturom uspeo da sažme čitavu jednu dramu apsurdnosti i ranjivosti jedne sitne ljudske egzistencije.

Ovom Tiersenovom nastupu se jedino može zameriti samodovoljni i nepotrebni ispad u samoj završnici, kada se na publiku obrušio izlišni zvučni cunami besne i jednolične petominutne gitarske distorzije praćen agresijom stroboskopa posve neprimerenog prostoru, a sve to valjda sa namerom da se naglasi energičnost celokupne postavke, mada je to bilo jasno kao dan već u prvim minutama koncertima. No, Tiersenu i bratiji svakako dugujemo duboku zahvalnost za izvanrednu muzičku gozbu po sasvim prihvatljivoj ceni.



Komentari

  • Gravatar for Mačak Obama i FCS
    Mačak Obama i FCS (gost) | 09.05.2010. 16.19.14
    Sinoć bio i ja. Nisam neki fan, ali sam otišao u nadi da ću naučiti nešto novo. Nisam se pokajao. Valjan koncert, sve lepo piše. Jedino je sama završnica bila diskutabilna. Zabolela me glava od poslednje kompozicije i raspomamljenih strobova koji su se bez milosti zarivali u oči.
  • Gravatar for jan koler
    jan koler (gost) | 09.05.2010. 16.57.43
    potpuno neocekivano.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 09.05.2010. 19.39.51
    "Sala Kolarčeve zadužbine je osoben dokaz decentnosti koju je naša Srbijica uspela da, pucajući samoj sebi u nogu nebrojeno puta, uništi, a da nije uspela da nađe zamenu i izgradi novi i vrliji identitet. Sala je odraz pristojnosti i svrsishodnosti, a uz to pruža i mogućnosti za sjajan zvuk. Instant presek profila posetilaca koncerata bi se sveo na jednostavnu konstataciju da je salu sinoć ispunio pošten i pristojan svet." oči pune slatkih snova, srca puna slatkih osećaja... https://www.youtube.com/watch?v=5KNhQ96oUog
  • Gravatar for Danko
    Danko (gost) | 10.05.2010. 02.07.17
    Odlicna recenzija koncerta.....inace,meni je ono najvise bio post rock zvuk i fino mi je leglo.
  • Gravatar for d.
    d. (gost) | 10.05.2010. 12.41.40
    sjajan koncert!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi