Popboks - HANDSOME FURS i LULA MAE u GUN CLUBU - Istopiti beli grad [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 03.12.2010. 15:43 · 19

HANDSOME FURS i LULA MAE u GUN CLUBU

Istopiti beli grad

Kanadski duo Handsome Furs je sinoć po treći put svirao u Beogradu. Očigledno, dobra reakcija publike na prethodnim koncertima je preporučila Beograd kao obaveznu stanicu na turneji. Ova povezanost publike i benda manifestovala se opet na koncertu u Gun Clubu

Miloš Trifunović

Stanislav Milojković

Mesto: Gun Club, Beograd
Vreme: Nedelja, 2. decembar 2010.
Organizacija: Pop Depresija

Za one koji propustili ranije koncerte (ostali neka preskoče ovaj pasus), Hadnsome Furs su nastali kao off projekat Dana Boecknera iz benda Wolf Parade i Alexei Perry, njegove supruge, koja se inače bavi pisanjem. Svoje albume su objavljivali za Sub Pop, spajajući elektroniku i gitarski zvuk u indie pop smešu provučenu kroz new wave filter. Svoj treći album će objaviti iduće godine i u najavi za koncert je stajalo da će nam predstaviti neke od novih pesama koje su spremili.

No, počnimo priču iz početka. Najavljen za 22h, koncert nije mogao da počne na vreme zbog tonske probe koja se odužila. Dok se ista nije završila, otvoren je bio samo nepušački deo kluba, pa su brojni pušači bili primorani da se koncetrišu ispred ulaznih vrata. Zaista, nove zakonske odredbe o pušenju na javnom mestu će proizvoditi zanimljive situacije u noćnim klubovima, čekajmo i posmatrajmo.

I dalje relativno nov bend na sceni, Lula Mae, svojim zvukom popunjava neku prazninu na domaćoj sceni. Nema nijednog benda koji bi im zvukom bio dovoljno blizak, i od postojećih struja koje uglavnom idu ili ka energičnosti ili ka klaberskom hedonizmu, Lula Mae prolaze mimo njih, nekim svojim putem. Dakle, bend svira vrlo sporo i gotovo atmosferično, spajajući elektro ritmičku podlogu i akustične instrumente, kao što su harmonika, gitara ili ukulele.

Ipak, malo je reći da zvuk nije bio savršen. U uslovima kad neko svira tiho i sporo, potrebno je da se jasno čuje ili će publika izgubiti koncetraciju. I to se i dogodilo – samo prvih nekoliko redova ispred bine je uopšte slušalo bend. Sa druge strane, iako imaju dobro definisan zvuk, čini se da Lula Mae moraju da rade na razvijanju pesama, koje se uglavnom sastoje od ponavljanja iste melodije, ali često bez kulminacije na kraju, ili da se malo poigraju sa samozadanim granicama zvuka.

Pred sam nastup Handsome Furs prostor ispred bine se napunio ljudima koji su ih iščekivali. I kada su izašli na binu po ovacijama je jasno da ovaj bend ovde već ima uspostavljenu bazu fanova. Pevač Boeckner u majci bez rukava, istetoviran, znojav, neobrijan, delovao je divljački. Dok je Alexei delovala na neki dobar način kao ruska dizelašica. Boeckner nam se odmah požalio na povredu članka koju vuče još iz Slovenije. To je podrazmevalo i da neće biti većih fizičkih egzibicija na sceni po kojima je bend poznat. 

Jednostavno, Handsome Furs gruvaju kada sviraju. Zvuk je masivan i skoro epski, čak i sa ovako minimalnom postavom. U pitanju je pop muzika, melodična, ali odsvirana sa strašću. U odnosu na snimke sa albuma, uživo zvuče energičnije i prljavije, a to čini da bend zvuči još autentičnije. Vokal je izafektiran, odlična kontrola glasa nam verno dočarava emocije kroz koje prolazi Boeckner, i vokal je svakako onaj element koji najviše doprinosi zvuku. U spoju sa imidžom, zaista deluje kao da je dotični zakleti roker, koji teško radi i živi, žrtvujući se za neku stvar, a da sve to posle može da nam ispriča u pesmama. Naravno, ne treba ni zaboraviti gitaru, distorziranu, čiji je zadatak da bude kontrast, kako ne bi sve otišlo suviše u pop.

Ritam je manje više jednoličan i da se lako pratiti njihanjem glave, a uz druge elektronske zvuke malo nedostaje da sve to bude još i plesna muzika. Članovi benda ni jednog trenutka ne miruju na sceni, iako su povređeni. Njihova pojava je vrlo telesna, čak erotična u svojoj fizičkoj sirovosti.

Oficijelni deo seta je završen pesmom posvećenom Beogradu – White City, nakon koje je usledio bis sa još dve pesme. Sve vreme koncerta komunikacija sa publikom je bila odlična i bend je znao kako da okupira pažnju. Možda se ipak može reći da je ova muzika više za posvećene, a manje za mase. Na kraju krajeva u publici i nije bilo toliko ljudi koliko bi moglo da stane. Uočljivo je posle nekog vremena da pesme počinju da liče jedne na druge i ta monolitnost zvuka može da zasmeta naročito još ako bend dinamički uvek insistira većem intenzitetu izvedbe. Elem, sinoć nije bilo puno onih koji bi zbog toga zažalili.   
 

 



Komentari

  • Gravatar for fancy claps
    fancy claps (gost) | 03.12.2010. 16.46.12
    ako zanemarimo to sto su im sve pesme iste, il bar meni teske za razlikovanje, i sve strofe intenzivnije od refrena (ovo poslednje uocljivo i u najboljim pesmama vulf perejda), hencm frs su odlican lajv bend.
  • Gravatar for I tako
    I tako (gost) | 03.12.2010. 18.06.52
    "Dok je Alexei delovala na neki dobar način kao ruska dizelašica." Odličan biser.
  • Gravatar for bass
    bass (gost) | 03.12.2010. 18.58.50
    Bravo Milose, sto se tice Lula Mae, pravo u centar
  • Gravatar for zna li se slucajno...
    zna li se slucajno... (gost) | 03.12.2010. 22.30.26
    ...ko tako intenzivno gura lulu mae?
  • Gravatar for plastikmen plasticni
    plastikmen plasticni (gost) | 04.12.2010. 12.58.36
    usmrkati beli prah
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 04.12.2010. 13.12.27
    Tesko mogu da zamislim da ovo dvoje "gruvaju" uzivo kad su im pesme dosadne, jednolicne i nadasve tanke, tj. anemicne. Lula Mae? To mora da znaci "tastina praznine" na nekom jeziku, zar ne?
  • Gravatar for flying teapot
    flying teapot (gost) | 04.12.2010. 15.16.21
    Gruvaju, doktore gruvaju, i u Ljubljani je bio urnebes. Mjuza im sama po sebi i nije baš nešto, simpatičan synth rock, prilično primitivan, nisam je nikad pre ni čuo ni sad nemam želju da je slušam, ali u interakciji sa publikom to postaje zapaljiva roba tako da ako za koju godinu ponovo navrate tu sam obavezno.
  • Gravatar for Mickey
    Mickey (gost) | 06.12.2010. 17.34.21
    Lula Mae su izgleda malo više puta pogledali dokumentarac o islandskim bendovima nazvan "Screaming Masterpiece". i onda su utripovali da mogu da prodaju taj fazon balkancima. izgleda su se zeznuli dobro. i jesu anemični, i ne znam zašto su oni uopšte bili uvertira za "Handsome Furs".
  • Gravatar for anek
    anek (gost) | 06.12.2010. 22.52.04
    I u Skoplju su objasnili. Bravo!
  • Gravatar for lula mae sme i moze...
    lula mae sme i moze... (gost) | 07.12.2010. 11.35.14
    'lula mae' je nas najbolji novi bend 500x bolji i originalniji od svih bendova koji su se pojavili na sceni u poslednjih 5 godina. oni treba da dobijaju ovakve prilike jos vise, a bilo bi jos bolje kada bi mogli da budu gosti nekom svestski popularnom mainstream bendu.
  • Gravatar for dosli i...
    dosli i... (gost) | 07.12.2010. 23.45.36
    ...lulodvokati.
  • Gravatar for lula mae sme i moze
    lula mae sme i moze (gost) | 08.12.2010. 11.57.32
    @dosli i.... ...pored uvek prisutnih polivacha koji nemaju preca posla i ne vide dalje od svog nosa...
  • Gravatar for MP39
    MP39 (gost) | 08.12.2010. 22.43.55
    Lula Me ne može i ne sme! I ne treba! Stanimo na put teroru dosadnom muzikom...
  • Gravatar for Ćomi
    Ćomi (gost) | 09.12.2010. 01.43.55
    Meni su baš slatki
  • Gravatar for lula mae sme i moze
    lula mae sme i moze (gost) | 09.12.2010. 11.17.10
    @MP39 stanimo na put svima koji polivaju bez obrazlozenja u tami svojih neostvarenih zelja i mogucnosti! dodjite na koncerte lula mae i pevajte zajedno sa njima.
  • Gravatar for MP39
    MP39 (gost) | 09.12.2010. 15.34.46
    Meni je ''dosadna muzika'' sasvim dovoljan argument. Stavise, jedan od najjacih mogucih. A ti slobodno idi i trazi doktorske disertacije o muzici.
  • Gravatar for lula mae sme i moze
    lula mae sme i moze (gost) | 09.12.2010. 16.41.21
    @MP39 mislim da bi mi bilo interesantije da procitam nesto o dokonim likovima koji jedva cekaju da svoje frustove istresu bas ovde, bas po njima. ovaj sajt je pravi magnet za takve. zivela lula mae! zivela kvalitetna muzika! ua, uvek prisutni polivaci!
  • Gravatar for Croc
    Croc (gost) | 10.12.2010. 14.52.11
    lula mae - hipsterski čabar
  • Gravatar for slacala
    slacala (gost) | 15.12.2010. 11.48.03
    dodjite na koncerte lula mae i zaspite zajedno sa njima :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji