Popboks - DŽA ILI BU I STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ U BOŽIDARCU - I mladost i iskustvo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.05.2012. 10:17 · 5

DŽA ILI BU I STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ U BOŽIDARCU

I mladost i iskustvo

Sinoćnji nastupi Straight Mickey and The Boyz i Dža ili bu u Božidarcu ne samo što su potvrdili da Beograd ima na šta da se ponosi već i da ima čemu da se nada kada je rok muzika u pitanju  

Marko Nikolić

Stanislav Milojković

Mesto: Narodni univerzitet "Božidar Adžija"
Vreme: Petak, 18. maj 2012.

 

Svakog petka, iz nedelje u nedelju, Božidarac već neko vreme strpljivo gradi reputaciju sigurne kuće za žive svirke, skrivene u uzanim lavirintima tihih vračarskih ulica. Tako je bilo i sinoć, povod za hodočašće u prestižni deo grada je bio i više nego lep – proslava jubileja, obeležavanje četvrt veka postojanja grupe Dža ili bu.

Sticajem nesrećnih okolnosti, propustio sam nastup Mrava koji su već bili izmileli sa scene dok sam se “nacrtao” na Vračaru. Nadam se da ću ubrzo imati prilike da ispravim ovaj propust. Optimizam je realan jer je grupa najavila povratnički album u bliskoj budućnosti, koji će biti šansa za nastavak uzlazne putanje, trasirane osobenim, na tragu ranog Darkwood Duba intoniranim debijem Na travi (1998), čiji su veći blagotvorni efekti na scenu svojevremeno pokidani nizom nažalost nezaboravnih dešavanja u ovom kutku planete na koncu prošlog milenijuma.

Od tuge sam brzometno izlečen fantastičnom svirkom trojca Straight Mickey and The Boyz! Opis “garažni”, viđen u najavi za ovaj koncert, apsolutno je nesrazmeran eksploziji koju ova grupa servira. U potpunosti savladani bazični rock idiomi sa osloncem na mamutskim rifovima a la Queens of the Stone Age, sa uspehom rešene math/prog/space geometrijske jednačine, mrva Primusa, znalačka gradnja tenzije kao iz najboljih dana sastava Fugazi, na koje Beograđani podsećaju i višeglasjem, razigranim scenskim ponašanjem i neupadljivim fizionomijama... Srbija nije imala ovako temeljan, a komunikativan bend još od Block Outa, ali dok se starije kolege (ne baš) ponekad rasplinjavaju u napornim detaljima, Mickey i momci biraju taktiku “na krv i nož”.

Ne sećam se kada sam poslednji put prisustvovao nečemu ovako ubedljivom domaće proizvodnje. Familijarnosti svakako doprinose i poetske vinjete svakodnevnog nihilizma (Ne osećam se dobro, Sve što vidiš nije tvoje, Svakim danom sve sam lakši, Samo u svojoj glavi sam opušten i slobodan, Ništa se promeniti neće itd.) koji se alhemijski pretvara u krik dugo zakopane vitalnosti. Jasno, ovo nije muzika za svakoga, ali svi živi u njoj mogu da se pronađu. 

Nakon nužne porcije vazduha, sve je bilo spremno za nastup slavljenika. U međuvremenu se i Božidarac fino popunio, oko 400 duša prisustvovalo je proslavi benda koji je na domaćoj sceni sinonim za poučnost, stav i humor koji levitira na ivici žileta ali nije prizeman. Sjajan tekstopisac i specifičan vokal, žilavi frontmen Sabljar i prateća ekipa, svi komplet obučeni u crno, energiju su preselili sa bine u publiku, koja je bendu dala krila da savlada sve tehničke poteškoće. Prvu jaču reakciju izmamila je pesma Zid, a posle Nekog drugog grada bend je odsvirao nekoliko novih pesama sa predstojećeg albuma Kukovo leto.

Iznenađenja su se krila u prašnjavoj porodičnoj srebrnini Droga i mladi i Hajde, za koju je Sabljar otkrio da je vezana za doba kada je u Božidarac moglo da se uđe samo sa članskim kartama, koje oni, bingo, nisu imali. Grupi se zatim na bini pridružio originalni basista Dule – u tom sastavu je otprašeno još nekoliko starih hitova kao što su Proleće i Kraljica pica parka. Kamerman u spotu za ovu pesmu je bio sadašnji gitarista Zigi, a mene je drago sećanje vratilo na njegovog prethodnika Goksija, virtuoza i krivca za nezaboravni čas solo gitare na Bržim bendovima Srbije 1994. u Velikoj sali SKC.

Dža ili bu pesmarica je debela – za oko 80 minuta svirke nije bilo vremena za stvari poput Najjači samo ostaju, Dug je put ili Drug Tito se krije u pećini, ali su zato odsvirane besmrtne himne zgaženih generacija Živeo Staljin + Kazačok, Drugovi, Večna lovišta, Ustani i kreni...  U raspojasanoj atmosferi, Božidarac je prestao da liči na sivo socrealistično mesto za igranke iz starih filmova pretvorivši se u znojavi rok klub. Na samom kraju, uz zvuke Aljaske i frenetično dočekanog Lepog Marija, u publici je primećen i jedan ker. 

 


Komentari

  • Gravatar for Ralle
    Ralle (gost) | 19.05.2012. 23.51.04
    Bilo je odlično !!!
  • Gravatar for Pavle BG
    Pavle BG (gost) | 20.05.2012. 01.20.40
    Strejt Miki i Bojsi su nesto najbolje sto se pojavilo na rok sceni. Jedino mi je besmisleno i smesno porediti ih na bilo koji nacin sa Block Out koji su smaracka kopija Riblje Corbe. A ovi momci su neverovatno dobar i usviran bend, osvezenje koje se dugo cekalo;)
  • Gravatar for @ Pavle BG
    @ Pavle BG (gost) | 21.05.2012. 18.41.59
    ''Strejt Miki i Bojsi su nesto najbolje sto se pojavilo na rok sceni''!!!!!!!!!! Nemojmo preterivati! Ja cu ipak popiti casu vode, ne bi li se osvezio.
  • Gravatar for bob
    bob (gost) | 22.05.2012. 03.36.59
    strejt miki i bojse sam gledao pre par godina, bilo ih je "peshest" i bili su skroz zaebani..sad su trojka i doslovno kidaju.. moj favorit su ipak bili mravi, ali, avaj, kultura dolazenja na koncerte je izlgeda zahvatila i novinare :) dzabuaneri standardno ljuto i zacinjeno... sve u svemu, odlicna 3 benda i sasvim reprezentativna i dobra svirka.. za 300 dinji cist plezhr
  • Gravatar for Pavle BG
    Pavle BG (gost) | 24.05.2012. 21.25.33
    Vidi se da si na vodi i corbi i autu, probaj nesto jace;)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

KANDŽIJA, TOXARA, GENERAL WOO, BRKA I DJ PIPS U BOŽIDARCU

Priče iz susedstva

Izveštaji

PARQUET COURTS

Light Up Gold

Albumi

ŽIVORAD MILENKOVIĆ ŽIKA

Ispunjeni su mi svi snovi

Intervju

KANDŽIJA I TOXARA

Zlatne žbice

Albumi