Popboks - GORAN BARE I MAJKE U NOVOSADSKOJ FABRICI - Iz sve snage [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.06.2012. 19:18 · 2

GORAN BARE I MAJKE U NOVOSADSKOJ FABRICI

Iz sve snage

Velečasni rokenrola, Goran Bare, sinoć je masovno pokrstio sve nevernike, a vernike beatifikovao u fanatike. U novosadskoj Fabrici nije bilo duše koja se nije ogrejala o fantastičnu vatru, i koja nije, makar na trenutak, poverovala u isceliteljsku moć ljubavi i rokenrola

Zoran Trklja

Peđa Radosavljević

Mesto: Fabrika, Novi Sad
Vreme: Petak, 8. jun 2012.

 

Sve je mirisalo na veliki rokenrol događaj. Policijske marice i patrole, horde fanova iz provincije, toplo letnje predvečerje koje priziva uspomene iz mladosti, susreti s ljudima koje niste godinama videli, osmesi i iščekivanje... Sve je teklo polako, bez potrebe za suludom tačnošću, s dovoljno vremena da se svi ufuraju u događaj, da svi stignu, da se nameste, i da zaborave na brige i probleme. Oko pola deset na binu je izašla predgrupa, Ragman. Kako i dolikuje, predgrupa je zagrevala prisutne svojim tumačenjem istorije rokenrola, od surfa do garaže. Više nego dobar izbor. A onda se na sceni pojavio On. 

Od prvih nota Depresije, videlo se da su ga ljudi čekali, videlo se da im je nedostajao, videlo se da ga vole. A onda je krenulo ludilo... Iz sve snage, '89, Rođen u blatu, Krvarim od dosade, Fantastična vatra... i to se ludilo u sledeća dva sata samo pojačavalo. I taman kada ste pomislili da ne može luđe, da ne može dublje da se zahvati, Bare i Majke bi zaorali tamo gde su se i najjači plugovi slamali. U krš i kamen rokenrola.

Na momente izgubljen u mrmljajućim obraćanjima Bogu, u javnom preispitivanju sebe, razloga svog bivstvovanja, i u otvorenom provociranju Gospoda, Bare je ipak pokazao neverovatan izvođački potencijal. Mislim, zna se to. Neki znaju, ali lepo je da je i omladina sinoć to saznala. Da je videla da matori ker svojim repom još uvek diže prašinu. I to kakvu prašinu! Devojke na momačkim ramenima, pivska kišica iz zadnjih redova, horsko pevanje kakvo odavno nisam čuo.

Lepo je bilo videti Zorana Čalića (gitara) kako je još uvek uz svog starog druga i kako bend (dve gitare, bas, bubnjevi i klavijature), i pored toga što Kilmistera nema, zvuči moćno. A kad kažem moćno, mislim superiorno. Šesto, sedamsto ljudi, posvedočiće mojim rečima, a svako će se složiti da bend koji u oficijelnom delu koncerta svira četrdesetak pesama (presek karijere) nije samo neki „washed out“ klub matoraca koji, skupljeni s koca i konopca, promovišu povratnički album. Da ne spominjem sad da je album Teške boje pravi povratak korenima, ali ovog puta rasterećen mnogih mladalačkih stranputica.

Majke sam poslednji put slušao i gledao 1990. godine na subotičkoj „Omladini“, a godinu dana ranije išao sam na hodočašće u Zagreb Franjićevim bendovima s etikete Slušaj najglasnije! na kojoj su bile i Majke. Ni sanjao nisam, naravno, da ću se 2012. godine, takoreći u budućnosti, ponovo sresti s Majkama. Da ću, makar na dva sata, ponovo osetiti „toplinu majčine materice“, i da u svemu tome, a to je najvažnije, neću biti sâm. Ako ćemo se složiti s Điletovim rečima da je „rokenrol koncert vrhunski performans“, onda su Goran Bare i Majke vrhunski umetnici, to jest sposobni su da proizvedu umetnost koja će vas dodirnuti, pokrenuti, koja će vas oplemeniti, zbog koje ćete ponovo dobiti veru u ljude i njihovu dobrotu. Bez obzira na sve.

Velečasni rokenrola, Goran Bare, sinoć je masovno pokrstio sve nevernike, a vernike beatifikovao u fanatike. U novosadskoj Fabrici nije bilo duše koja se nije ogrejala o fantastičnu vatru, i koja nije, makar na trenutak, poverovala u isceliteljsku moć ljubavi i rokenrola.  



Komentari

  • Gravatar for Majki sin
    Majki sin (gost) | 29.06.2012. 18.10.19
    Jos 89. sam dobio paket od Zdenka Franjica, u kome je, izmedju ostalog, bio i prvi album Majki. A kada sam 93. odslusao Razdor, moj komentar je bio da posle toga ne vredi vise stvarati muziku. Zao mi je sto sam morao cekati do sada da uzivo vidim svog vaspitaca i roditelja. Jos mi je zao sto mi u Beogradu nismo bili te srece kao i Novosadjani (u SKC-u je bilo prevruce a ozvucenje ocajno). Ali, vredelo je. Majki mi!
  • Gravatar for Инвентар
    Инвентар (gost) | 09.07.2012. 04.24.49
    Ма, није то ништа ! "Мајке" смо гледали кроз облаке никотинских и пивских испарења на београдској "Академији" још средином осамдесетих када су били на самим почетцима.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji